HC Energie Karlovy Vary

Miroslav Vaněk: Na kvalitu si počkáme!

K a r l o v y  V a r y - Týden po zahájení letní přípravy se na karlovarském zimním stadionu konala tisková konference. Generální manažer Miroslav Vaněk se nejprve ohlédnul za uplynulou sezonou, většina programu se však již týkala sezony 2006/2007. Hovořilo se především o novinkách v české extralize, finančním zázemí klubu, letní přípravě a také novém kádru včetně případných ruských posil. Rozsáhlé povídání generálního manažera naleznete uvnitř článku.

Zhodnocení sezony 2005/2006

V úvodu tiskové konference se generální manažer pustil do rozboru uplynulé sezony: "Cíl, který byl dán před sezonou, jsme nesplnili. Mužstvo nepostoupilo do play off. Hlavní příčinou byl výpadek v první čtvrtině, kdy jsme nabrali velkou bodovou ztrátu. Hráči se pak dostali pod velký psychický tlak, když na ně v každém zápase bylo tlačeno, že musí vyhrát. Na druhou stranu je třeba říct, že sezona 2005/2006 měla i spoustu pozitiv. Rozpočet klubu byl pokryt a sezonu jsme ekonomicky zvládli, i nadále se výborně rozvíjí práce s mládeží. Podařilo se udělat další kroky k tomu, aby v Karlových Varech vyrostl důstojný stánek pro pořádání hokejových utkání. Projekt multifunkční haly nabírá dech a my doufáme, že ho již nic nezastaví, přestože má velké porodní bolesti a starosti. Po velkém apelu trenérů i vedení hráči zvládli závěr sezony, poslední čtyři utkání jsme odehráli výborně a díky tomu jsme se umístili na desáté pozici pět bodů za postupovou příčkou. Musím říct, že sezona byla velmi náročná, a to především kvůli několika dlouhým přestávkám. My, a nebyli jsme jediný klub, jsme toto velmi kritizovali, protože například olympiády se zúčastnil jediný extraligový hokejista Milan Hnilička. Pauza mohla být daleko kratší.

Jinak ta sezona byla určitě parádní, přestože po odchodu hráčů existovaly obavy o diváckou návštěvnost a atraktivitu soutěže. To se naštěstí nepotvrdilo a pokles návštěvnosti byl minimální. Vše se pak vynahradilo v play off, kde i díky pražskému finále padaly rekordy. Jediným negativem sezony bylo rozprodávání kvalitních hráčů před olympijskou přestávkou některými kluby, které si chtěly ekonomicky oddechnout."

Svůj pohled na loňský ročník extraligy přednesl i hlavní kouč Zdeněk Venera: "Úkol daný na minulou sezonu se nám splnit nepodařilo. Za ten rok jsem měl možnost mužstvo dokonale poznat a myslím si, že vím, co mu chybí. Toto jsem tlumočil vedení klubu a pro příští sezonu se snažíme vše napravit. Samozřejmě mne těší, že přes nesplnění úkolu jsem dostal od vedení důvěru. Loňská sezona nám ukázala, že Lukáš Mensator dorostl v jedničku, a kvalitu v brance tak určitě máme. Měli jsme i celkem solidní obranu, v této oblasti jsme patřili spíše k těm lepším mužstvům. Navíc defenzíva je teď vyztužená dvěma novými hráči, takže tam problém nevidím. Mužstvu by naopak prospěli dva šikovní koncoví hráči. Na tom se samozřejmě pracuje, je však zatím předčasné, bavit se o nějakých konkrétních jménech.

Samozřejmě pracujeme na tom, aby se produktivita zlepšila i u stávajících hráčů. Do letní přípravy jsme zařadili střelbu v mnohem větší míře, než tomu bylo dřív. Věřím, že se to projeví a že každý ten útočník v příští sezoně vstřelí o jednu dvě branky víc než letos. V přípravě jinak navážeme na loňský model, který považuji za dobrý, fyzička nám nechyběla. Letní příprava končí 30. června, následuje třítýdenní dovolená a 24. července bychom měli vyjet na led."

Miroslav Vaněk v závěru tiskové konference ještě doplnil informace k případnému zahraničnímu výjezdu Energie v rámci přípravy: "Letos jsme také zrušili účast na turnaji ve Švýcarsku. Jednak je to pro nás finančně náročné a hlavně tam nehrajeme se špičkovými týmy. Akorát to pak zkresluje přípravu, hráči vyhrají 10:0 a každý si pak myslí, že play off je v kapse. Do Švýcarska bychom jeli jedině v případě, že by nás pozvali na kvalitní turnaj, na jaký jezdí například Pardubice."

Postoj GM k novým pravidlům ELH

Minulý týden rovířilo klidné vody čekého hokeje zasedání APK, které odslouhlasilo některé doslova "revoluční" změny v české extralize. Projev generálního manažera se tak logicky zabýval i touto otázkou: "Asociace profesionálních klubů schválila v sezoně 05 / 06 mnoho dobrých pravidel a vyvrcholením bylo její poslední zasedání, které přineslo několik velkých změn. Neomezený počet cizinců v klubu je pravidlo, které vyvolává určité napětí. Myslím si však, že není třeba se toho obávat, český hokej si vychovává dostatek kvalitních hráčů. Obavy z toho, že by v nějakém týmu působilo například deset cizinců, jsou naprosto liché. Jedná se především o Slováky, ale ti špičkoví zde stejně již hrají, a základna slovenského hokeje není bezedná. Další státy okolo nás nemají hráčskou kvalitu pro českou extraligu, severské země zase svým hokejistům nabízí kvalitní zázemí a nelze tedy čekat odchody do Česka. Rozhodně tedy nemám obavy, že by kvůli cizincům nedostávali příležitost mladí čeští hráči. Mladým hráčům přibude prostor i díky dalšímu pravidlu – uzavření soutěže. Kluby včetně HC Energie se nebudou bát více využívat jejich služeb. Přijít mají i platové stropy, které také považuji za rozumné opatření. Platy českých hokejistů vystoupaly ke svému maximu a v tomto státě se prostě již dál jít nemůže. Navíc pro Karlovy Vary to nebude nic zásadního, problém vznikne klubům jako Sparta, Slavia, Vítkovice, Pardubice, kde se platové náklady pohybují jinde než u nás.

Extraliga letos začne již 8. září a snahou bude, aby se co nejméně hrálo v úterý. Úterky patřily k nejhůře navštěvovaným utkáním, loni jich bylo extrémně mnoho a zkreslilo to čísla divácké návštěvnosti."

Sponzoři a cíle do nové sezony

Dobrou zprávou pro všechny příznivce karlovarského hokeje je bezesporu ujištění o finanční zajištěnosti klubu i pro příští sezonu: "Generálním sponzorem pro příští sezonu zůstává Sokolovská uhelná a.s., nemění se ani hlavní partneři Město Karlovy Vary a firma Karel Holoubek Trade Group a.s. Firma Sokolovská uhelná naprosto precizně plní svůj slib, že po privatizaci bude podporovat karlovarský hokej, a jsme za to samozřejmě velice vděční. Rozpočet by měl být ve stejné výši jako letos (75 mil. Kč). Neznamená to ovšem, že tyto peníze jsou dnes na účtu, jak si mnozí fandové myslí.

Pro příští sezonu se samozřejmě budeme snažit sestavit co nejlepší tým. Jiný cíl než postup do play off si klást nemůžeme a to i vzhledem k tomu, že počet postupujících mužstev se zvětšil na deset."

Soupiska 2006/2007

Jedním z hlavních bodů středeční tiskové konference byla otázka složení mužstva pro příští sezonu: "Nepřistoupili jsme k žádným razantním změnám. V příští sezoně u nás nebude působit obránce Petr Macholda, pravděpodobně odejde na hostování do německého Frankfurtu. Jednání však ještě probíhají. Pro příští sezonou také nepočítáme s Lukášem Krajíčkem a Jiřím Polákem. Tito hráči s námi stále trénují, ale jejich agenti jím zajišťují nové angažmá.

Na druhou stranu s námi od včerejška trénují Petr Mudroch z Pardubic a Jiří Hanzlík z Liberce. To jsou velice zkušení hráči, oba mají přes 500 zápasů. Počítáme s nimi především na přesilovky a oslabení. V poslední sezoně neměli takovou produktivitu, protože ve svých klubech nedostávali tolik příležitostí. Ale například Petr Mudroch je schopen udělat přes dvacet kanadských bodů za sezonu. Měli by splnit stejnou úlohu tahounů jako Josef Řezníček, jehož angažování mi loni také leckdo vyčítal. Zkušené obránce doplní i dva mladí odchovanci: Vojtěch Kloz a Tomáš Brňák. Obranu tedy již neřešíme, bude mít následující složení: Mudroch, Hanzlík, Němec, Dobroň, Řezníček, Duben, Ustrnul, Kloz a Brňák.

Brankářskou jedničkou bude samozřejmě Lukáš Mensator, jako trojka působí náš odchovanec Ondřej Jirkův. Počítáme samozřejmě s tím, že bude chytat v nižší soutěži. S dvojkou Petrem Přikrylem jsme se dohodli na přestupu do pražské Sparty, odkud byl velký zájem. Petr měl v Karlových Varech ještě dvouletou smlouvu, dohodli jsme se tedy na tržním nikoli tabulkovém odstupném. Předběžně jsme domluvení s Lukášem Sáblíkem, z Ústí nad Labem, zatím jsme se však definitivně nedohodli s klubem. Lukáš Mensator samozřejmě stále může odejít do NHL. Obdrželi bychom sice 200 000 dolarů, avšak přišli bychom o základní kámen sestavy. Zatím mám informace, že klub, který Lukáše draftoval (Vancouver), nemá o smlouvu zájem.

Nyní k útočníkům. Do svého mateřského klubu se vrátil Zdeněk Pavelek, z centrů u nás skončili Honza Alinč a Ľubo Hurtaj. Honzovi skončila smlouva a on měl zájem odejít do zahraničí, pravděpodobně bude působit někde v Německu, Švýcarsku nebo Rakousku. U Ľubomíra Hurtaje jsme jednoznačně skončili na hráčových požadavcích, které zaznamenaly obrovský nárůst. Byl o něj zájem ještě v Třinci a Plzni, ale ani tam nemohli vyhovět jeho požadavkům. Ľubo nakonec skončil ve Slovanu Bratislava. Z pravých křídel nikoho neuvolňujeme, zůstává Petr Kumstát, Michal Dvořák, Milan Procházka a nastálo jsme do kádru zařadili Kamila Tvrdka, který nás i trenéry přesvědčil, že patří do základní sestavy. Centry Václava Skuhravého, Milan Krafta a Lukáš Pecha doplní náš odchovanec Jakub Bauer. Fanoušci se také ptají na Andreje Nedorosta. Jsme dohodnutí, že jednání začnou, až se hráč vrátí z reprezentace. Andrej vypadl z nominace dnes, takže hned zítra kontaktuji jeho agenta. Nicméně doufám, že se nějak dohodneme a Andrej u nás zůstane.

Je známo, že jsme nastartovali spolupráci s Dynamem Moskva. V tom týmu bohužel nastaly problémy se sponzory, proto zatím k žádné bližší spolupráci nedošlo. Zatím jsme však stále ve fázi poznávání obou stran. Dynamo patří mezi velkokluby a určitě bychom nějakou hráčskou pomoc uvítali, nicméně se na ní nespoléháme. Domnívám se však, že letos ještě žádný transfer neproběhne a ta úzká spolupráce nastane až od příští sezony.

Pracujeme na příchodu dvou levých a jednoho pravého křídla. Na každý post máme vytipováno několik jmen. Všichni hráči, kteří přijdou do Karlových Varů musí být technicky vyspělí s dobrou produktivitou, protože toto je místo, které náš tým pálí. V devíti utkáních jsme letos nedali gól, a proto jsme nepostoupili do play off. Je neštěstí, když gólman vychytá nulu a my zápas přesto nevyhrajeme. Z pěti Lukášových nul jsme měli mít patnáct bodů a my jich udělali asi šest. Od dávání branek se prostě musí odvíjet naše sestava. A pokud hráč opravdu nebude splňovat tyto naše požadavky, tak jej nevezmeme. Čekáme na kvalitu a počkáme klidně i do června i července. Rozhodně nechceme unáhleně podepsat někoho, kdo nesplňuje naše požadavky."

Fotografie

Generální manažer Miroslav Vaněk

Kapitán týmu Václav Skuhravý

Hlavní kouč Zdeněk Venera