HC Energie Karlovy Vary

Ondřej Kuchař: Nejdůležitější je dělat něco s tím, že to miluji

Sobotní Wannado festival přilákal do volnočasového areálu Rolava mnoho malých sportovců z okolí, na které čekala zábavná stanoviště s ukázkami sportů. Své zastoupení měl i hokej, který nejen dětské veřejnosti prezentovali energetici Václav Skuhravý, Jaromír Kverka a Ondřej Kuchař. Právě posledního jmenovaného, nadějného brankáře Energie, jsme vyzpovídali o dojmech ze Sporťáčku, ale i o jeho sportovním dětství. A jak si usměvavý gólman celou akci užil? „Jako vždycky - suprově!“

Ondro, dnes tu bylo mnoho dětí a vypadá to, že zájem o sport mezi nimi i jejich rodiči je. Překvapila Vás taková účast?
Ani ne. Za poslední dobu se konalo hodně akcí, které mají ke sportu přivést děti a mladé talenty. Takže mě účast ani nepřekvapila. Spíše jsem byl překvapený z dětí, které se najednou oprostily od mobilů a jiné elektroniky a přišly sportovat a předvést se na všech zdejších atrakcích.

Zkoušel jste si sám nějaký jiný sport?
Nezkoušel, nebyl čas a ani jsem si tady na nic netroufl (úsměv).

Jak byste navnadil děti ke sportu obecně?
Určitě je důležité, aby měly vlastní vnitřní motivaci. Aby neměly motivaci v penězích či v něčem jiném typu „dáš gól, dostaneš bonbon“, ale aby si našly něco svého.


Dělal jste jako malý nějaké jiné sporty než hokej?
Dlouho jsem dělal fotbal, a pak se to různě střídalo i s hokejbalem. Většinou to by sporty, které se poté adaptovaly na hokej, ale hokej byl u mě vždycky na prvním místě.

Myslíte si, že vám takto všeobecná sportovní příprava pomohla i v hokeji?
Určitě to pomohlo. Jsem rád za to, že jsem si vždycky mohl od hokeje odpočinout a vypustit hlavu u něčeho jiného.

Co je na hokeji a sportu obecně pro vás to nejkrásnější?
Radost z toho, že ten sport hraji a baví mě. Myslím si, že to je to nejdůležitější dělat něco s tím, že to miluji, a že to má místo v mém srdci. Obrovsky mě naplňují momenty, kdy jsem na ledě a vím, že u toho chci zůstat. Ne kvůli penězům, ne kvůli něčemu kolem, ale kvůli tomu, že to miluju.

Děkuji za rozhovor.