HC Energie Karlovy Vary

Budeme se rvát za každou cenu, hlásí Marek Švec

Na Instagramu má přezdívku Zvíře a na ledě se podle toho bude chovat. „Hraju důrazně. Blokuji střely, dohrávám souboje, pro výsledek udělám cokoliv!“ hlásí rozhodně karlovarský odchovanec Marek Švec.

Marku, začala Vám letní příprava, jak se zatím cítíte?
Já se cítím dobře, ale myslím, že je to zatím takové rozehřívání před něčím velkým (úsměv). Trénoval jsem sám už předtím, než jsem věděl, že sem přijdu, takže bych řekl, že jsem připravený.

Vy jste místní odchovanec, ale fanoušci vás možná příliš neznají, jelikož jste toho tady příliš neodehrál. Jaký typ hráče podle vás jste?
Důrazný bojovník. Na Instagramu mám přezdívku Zvíře, tak doufám, že to mluví za vše (smích).

Hrál jste v Energii za juniorku a v A-týmu se znáte s mnoha hráči, bylo o to jednodušší zapadnout?
Určitě. Každý hráč vždy, když jde do nového prostředí, se necítí nejlépe. Já měl možnost jít sem, s kluky se znám hodně dobře a hodně dlouho, takže to nebylo absolutně problém. Bylo to pro mě o to lepší.

Je Vám dvacet šest let, v Energii jste dlouho, ale do A-týmu jste se ještě nikdy nedostal. Máte proto větší motivaci?
Rozhodně. Motivace tady mám opravdu hodně, když tu je možnost zahrát si extraligu (úsměv). Udělám všechno pro to, abych tam byl.

Některým fanouškům jste utkvěl v paměti, když jste tu hrál MHL. Vzpomínáte na to období?
To ano (smích). Nedávno jsme se bavili s Flíčkem (Jakub Flek, pozn. red.) o tom, že pro mě i pro něj byla ta sezona v MHL jedna z nejlepších, jakou jsme kdy zažili. Po hokejové stránce i díky té partě, která tam byla.

Myslíte si, že Vám to pomohlo do budoucí kariéry? Přeci jen byla úroveň MHL vyšší než místní juniorské extraligy.
Bylo to hodně o bruslení a mnoho kluků u toho zůstalo, jsme teď výraznější bruslaři. Navíc tam byli hráči neuvěřitelně schopní, takže nám to dalo hodně.

Poslední dva roky jste hrál v Prostějově, loni jste těsně nepostoupili přes Kladno do semifinále. Jak byste tu sezonu zhodnotil?
Byla tam skvělá parta, to byl základ, takže jsme se v play-off uměli kousnout. Škoda toho Kladna, v sedmém zápase byli rozklepaní, takže jsme je mohli snadno porazit, a pak jít na Energii (smích).

Tady v KV Aréně jste nastoupil vlastně proti svým spoluhráčům, jak jste se při tom zápase cítil?
Byl jsem lehce nervózní (úsměv), ale v prvním střídání to ze mě spadlo. Musel jsem se dostat do utkání nějakým hitem, zblokovanou střelou, ale pak už to byl normální zápas.

Chtěl jste se víc ukázat trenérům, když jste stále byl hráč Varů?
Snažil jsem se, ale stále jsem měl za cíl, abychom v ten den vyhráli jako tým.

V Prostějově jste hrál se zkušenými hráči, jako je Tomáš Nouza nebo Tomáš Divíšek. Co Vám to přineslo?
Bylo to pro mě úžasné, jelikož ještě s Honzou Rudovským tam měli skvěle sehrané přesilovky. Takový koncert jsem dlouho neviděl.

Jaké máte cíle do nové sezony, osobní i týmové?
Pro mě jsou vždy týmové cíle ty nejvyšší a udělám pro to vše, blokuji střely, dohraji souboj... Pro výsledek udělám opravdu cokoliv.

Co byste vzkázal fanouškům, abyste je nalákal do nové sezony?
Budeme se rvát za každou cenu!

Děkuji za rozhovor.