HC Energie Karlovy Vary

Rachůnek: Neměl jsem důvod měnit tým

Na západě Čech zahájí Tomáš Rachůnek už čtvrtou sezonu. V květnu sedmadvacetiletý útočník prodloužil v Karlových Varech smlouvu a jak sám říká, nebylo moc nad čím přemýšlet. „Mám v týmu už určitou pozici a neměl jsem důvod to měnit,“ říká oblíbený forvard.
Buď u toho s námi! Permanentky na extraligu kupuj ONLINE

Když na konci května oznamoval klub prodloužení smluv se stávajícími hráči, k velkému potěšení fanoušků mezi nimi zaznělo i jméno Tomáše Rachůnka. Ten zůstal na západě Čech i přes zájem ostatních klubů.

„Nějaké možnosti byly, ale už jsem si tu zvykl. Na prodloužení smlouvy jsme se tak po skončení sezony domluvili celkem rychle. V týmu mám už určitou pozici, a neměl jsem tak důvod nic měnit,“ říká k tomu, že si angažmá v Karlových Varech minimálně o jeden rok prodlouží.

Na rozhodnutí zlínského rodáka měl vliv i fakt, že se podařilo úspěšný tým z loňské sezony udržet pohromadě. Mužstvo, které vybojovalo návrat do extraligy, totiž hlásí jen minimální ztráty a z toho by mohlo v nové sezoně těžit. „Už jsme na sebe zvyklí, tým je spolu delší dobu, což by pro nás měla být výhoda. Kluci, kteří tu před pár lety začínali, tak neměli s mužským hokejem tolik zkušeností. Už by měli být na trochu jiné úrovni a mělo by to být lepší,“ říká Rachůnek.

Během dubna se o tom často mluvilo, Energie hrála baráž tři roky po sobě. Pokud připočteme angažmá v Olomouci, odehrál Tomáš Rachůnek již čtvrtou prolínací soutěž za sebou. Cíl do nové sezony se tak přímo nabízí. „Určitě se chceme baráži konečně vyhnout a extraligu udržet. Bylo by ale dobré přemýšlet i nad předkolem a vyššími cíli,“ netají se autor 19 branek v loňském ročníku tím, že by rád nakoukl i do jiných vyřazovacích bojů než byl za poslední roky zvyklý.





K úspěšné sezoně v extralize by měly energetikům pomoci jejich hlavní zbraně z ročníku předcházejícího. „Naší největší zbraní by určitě měla být rychlost a taková zdravá drzost. Tím bychom měli soupeře přehrávat. V týmu je pár zkušených hráčů, ale mužstvo je celkově mladší a je tu hodně kluků v těch nejlepších letech,“ říká s tím, že podobný styl jeho týmu sedí.

V loňské sezoně Rachůnek individuálně zářil. Vládl týmovému hodnocení +/-, byl druhým nejproduktivnějším hráčem a vůbec nejlepším nahrávačem Energie. Osobní cíle si do nové sezony ale nedává. „Snažím se hrát tak, abych byl prospěšný pro tým, abych pomohl co nejvíc. Na extraligu se moc těším. Bylo těžké se dostat zpátky, ale naštěstí se nám to povedlo. Bylo to zadostiučinění.“

Ještě než energetici znovu vyjedou na led, absolvovali sedmitýdenní letní přípravu. Mezi hráči nepatří suchá část sezony mezi oblíbené, Rachůnek si z toho ale velkou hlavu nedělá. „Příprava byla podobná co loni. Stejný trenér, stejný model, snad nám to přinese úspěch stejně jako v loňské sezoně. Je to letní příprava, nijak si to neužívám, ale je to potřeba,“ říká s chladnou hlavou sympaťák, kterému nikdo neřekne jinak než 'Rachna'.

Rachůnek, stejně jako jeho kluboví spoluhráči, aktuálně čerpá zaslouženou dovolenou po náročné přípravě. Na ledě se energetici znovu sejdou 29. července. První přípravné utkání je čeká doma 7. srpna proti Spartě, extraligu zahájí v pátek 14. září v Olomouci.