HC Energie Karlovy Vary

Energie ztratila vedení ve třetí třetině a Orlům podlehla

Orli Znojmo – HC Energie Karlovy Vary 3:2 (1:1, 0:1, 2:0)
Čtvrté přípravné utkání sehráli energetici v kulturně významném městě Telč, kde se postavili znojemským Orlům, kterým Karlovarští čelili naposledy před deseti lety v extralize. Utkání začalo zostra, během první desetiminutovky totiž oba celky stihly skórovat. Po celou hrací dobu bylo dění na ledě vyrovnané, nakonec se ale navzdory své nedisciplinovanosti z vítězství 3:2 může radovat Znojmo. Západočeši naopak uspěli v penaltovém rozstřelu zásluhou Tomáše Mikúše a Jaromíra Kverky. V zelenobílém dresu se poprvé představili na try-out získaní Adamové Penc a Lapšanský.
Příprava na sezonu, přát., čt 16.8.2018, Telč
Znojmo
Karlovy Vary
3:2
1:1, 0:1, 2:0
Branky a nahrávky: 10. Guman (Luciani), 42. Stehlík, 55. Mrázek (Matuš, Parkkonen) – 7. Mikúš (Šenkeřík), 38. Šafář (Mikúš). Rozhodčí: . Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 304. Střely na branku: 27:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Znojmo: Halász (31. Holík) – McEachen, Stehlík, Parkkonen, Tejnor, Lattner, Šnajnar, Kruckovyč – P. Beránek, Stretch, Luciani – Němec, McPherson, Braes – Hlava, Matuš, Guman – Mrázek, Bulín, Špaček – Oščádal
Karlovy Vary: Novotný (Kuchař) – Rohan, Plutnar, Sičák, Tureček, Šenkeřík, Bernáth, Vágner, Tomeček – O. Beránek, Gríger, Kohout – Stloukal, Kverka, Lapšanský – Havránek, Mikúš, Gorčík – Šafář, Lyszczarczyk, Penc

Komentář k utkání

Vstup do utkání se podstatně lépe podařil hostujícím energetikům, kteří si již během prvních desítek sekund dokázali vypracovat tlak před znojemskou klecí. Orli možná i zásluhou neobvykle malých rozměrů telčského hokejového stadionu náporu Karlovarských odolávali, ovšem brzy se dopustili prvního faulu v utkání a toto zaváhání Energie po zásluze potrestala. Těsně před vypršením trestu pálil od modré někdejší hráč Znojma Petr Šenkeřík a ačkoliv jeho střela byla zblokovaná, k dorážce se dostal Tomáš Mikúš a ten se už nemýlil. Karlovarští si i po úvodním gólu drželi převahu a dokonce byli blízko rychlému zvýšení náskoku, proti byl však znojemský brankář Halász. I jeho zásluhou se Orli nakonec dočkali vyrovnání, ve vlastním oslabení se domácí poměrně překvapivě dostali do přečíslení a bleskový útok zakončil přesně Tomáš Guman. Druhá polovina prvního dějství byla poměrně značně rozkouskována vyloučeními a na řadu dokonce přišlo i trestné střílení pro Znojmo. Výbornou šanci Orlů k obratu však Filip Novotný zneškodnil a i při následném náporu Moravanů exceloval, díky čemuž bylo skóre stále nerozhodné. Znojemští předváděli skutečně vydařenou ofenzivní práci a navzdory očekáváním byli lepším týmem, další gólové radosti se však před první sirénou ani jedno mužstvo nedočkalo.

Svou převahu si domácí celek přenesl i do druhé periody, krátký tlak ale jako již několikrát dříve přerušil nedovolený zákrok Znojma a do sedla se znovu dostali energetici. S nedisciplinovaností se Orli potýkali dlouhodobě a neustále nabízeli soupeři na zlatém podnose příležitosti k návratu do čela, Karlovarští nicméně těchto možností už podruhé využít nedokázali. Přesněji řečeno sice kotouč do branky dostali, po konzultaci mezi rozhodčími ale gól uznán nebyl kvůli kopnutí puku. Nápor nakonec Energii vydržel takřka sedm minut a i následná krátká převaha Znojma nečinila hostům žádné obtíže. První velkou šanci v prostředním dějství viděli diváci až v jeho polovině, hráči však toto čekání oběma fanouškovským táborům vynahradili i s úroky, během pouhých dvou minut totiž od gólu dělilo několik málo centimetrů Karlovy Vary i Znojmo. Ovšem ani Tomáš Havránek na straně hostí, ani C.J. Strecher v domácích barvách brankáře soupeře překonat nedokázali. Už se zdálo, že druhá třetina změnu skóre nepřinese, ovšem předčasné závěry se dělat nemá. Necelé tři minuty před přestávkou totiž rychlý protiútok Energie rozjel Tomáš Mikúš, poslal skvělý pas přímo na hokejku Ondřeje Šafáře a ten zakončil přímo pod víko znojemské svatyně. Do šaten tak podruhé šli spokojenější Karlovarští.

Zato z kabin vyšli podstatně lépe Orli, kteří dostáli svému jménu a okamžitě vletěli na soupeře. Energetici sotva stihli vystřídat a už se museli rozloučit se svým náskokem. Filip Novotný byl sice v celých předchozích čtyřiceti minutách opravdu skvělý, při vstupu do poslední třetiny ale vyrobil za svou brankou hrubku a jen mohl sledovat, jak Jakub Stehlík slaví vyrovnání. Stejně jako skóre se vyrovnal i herní projev obou celků, puk měnil svého majitele v krátkých intervalech a na žádné straně telčského kluziště se příliš dlouho neohřál. Na hráčích již byly také patrné náročné desítky odbruslených minut a dosud poměrně ofenzivní podívaná přešla spíše do přehlídky pevných obran. Toto poměrně nezáživné období skončilo až kolem poloviny dějství, kdy se do úniku dostal Ondřej Beránek, na poslední chvíli jeho akci však zneškodnil velice obětavým zákrokem jeden ze znojemských beků. Orli se navíc pomaličku začali dostávat stále častěji před branku Energie a netrvalo dlouho, než dokonali svůj obrat. Ve zmatku před hostující klecí se nejrychleji zorientoval Petr Mrázek z dorážky překonal Filipa Novotného. V poslední pěti minutách zatroubily Karlovy Vary na poplach a všemi dostupnými prostředky se snažily navrátit do zápasu, odhodlaní hokejisté Znojma ale odmítli polevit. Díky tomu si domácí nakonec ve velice vyrovnaném klání dobruslili pro těsné, avšak cenné vítězství 3:2. Západočeši naopak uspěli alespoň v následném penaltovém rozstřelu, který díky trefám Kverky a Mikúše vyhráli 2:0.

Související články

Ohlasy k zápasu | čt 16.8.2018

Mikúš: Se Znojmem to byl úplně jiný hokej