HC Energie Karlovy Vary

Finálová tradice v prvním zápase nepadla

Sparta - Nowaco Sharks 3:1 (2:1, 0:0, 1:0). Stav série: 1:0.
Ani na celkově již pátý pokus nedokázali sledge hokejisté Karlových Varů ve finálovém zápase udolat pražskou Spartu a v sérii hrané na dvě vítězná utkání tak prohrávají 0:1. V neděli odpoledne rozhodla v Areně HC Sparta Praha o všem podstatném první třetina, ve které šli domácí brzy do vedení a dokázali odpovědět i na rychlé vyrovnání Sharks. Karlovaráci se po zbytek hrací doby marně snažili překonat pevnou pražskou defenzivu a v poslední minutě inkasovali třetí gól do opuštěné branky. Aby mohli Žraloci pomýšlet na mistrovský titul, musí zvítězit v odvětě 15. března na svém ledě a tím si vynutit rozhodující zápas o den později. Už nyní jsou všichni fanoušci sledge hokeje srdečně zváni.

Sparta Praha - SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky: 2. Z. Krupička (Němec), 7. Zapletal, 45. Z. Krupička (Zapletal) - 4. M. Geier. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Rozhodčí: Pelant. Diváci: 86. Střely na branku: 8:16. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Sparta Praha: Vápenka - Zapletal, Němec, Z. Krupička, J. Krupička, Zikmund, Hamák, Nožina

SKV Nowaco Sharks Karlovy Vary: Janoušek - Kvoch, Hrbek, J. Berger, M. Geier, Nejedlý, Lindák, Janko, Frous, Jeřábek

První třetina byla jednoznačně nejzajímavější částí úvodního finálového utkání. Domácí Spartě patřil začátek, nečekaně nepraktikovala svůj typický defenzivní styl a po prvním Janouškově zákroku proti Zapletalovi se i brzy měnilo skóre. Po pouhých 70 sekundách hry vystřelil před dotírajícím Hrbkem Zdeněk Krupička z pravého kruhu a mezi vzdálenější tyč a Janouškovu lapačku trefil tak přesně, že to lépe nešlo - 1:0 pro Spartu. Žraloci se snažili po studené sprše uklidnit opakovaným zakázaným uvolněním, ale i tak na konci 2. minuty Kvoch nahrál v obranném pásmu přesně na soupeřovu hůl a Zdeněk Krupička měl sám mezi kruhy na hokejce druhý gól. Tentokrát však nenašel skulinu v Janouškově postoji.

Poté se konečně osmělili i hosté, ale Vápenku přiměl k prvnímu zákroku až Kvoch nahozením od červené čáry po třech minutách hry. V čase 3:46 bylo vyrovnáno po nejhezčí akci zápasu, kterou paradoxně zakončil vlastní gól. Puk cestoval po ose Nejedlý - Berger - Geier, poslední jmenovaný si vyjel před Vápenku a zadovkou ještě zkoušel najít Bergera, ovšem v nastalém zmatku mezi Vápenkou a Zapletalem se kotouč dostal až za brankovou čáru. Dlouho nebylo jisté, zda Žraloci dosáhli vyrovnání, až přijel hlavní rozhodčí a jasným gestem zavdal důvod ke karlovarské radosti.

Dramatická podívaná však zdaleka nekončila. Na konci 5. minuty ujel kapitán a základní stavební kámen Sparty Krupička do čistého samostatného nájezdu, jehož vítězem se stala Janouškova lapačka. Pak ale putoval ze hry Nejedlý se dvouminutovým trestem a Sparta rozehrála první přesilovku. V ní zachytil vyhozený puk ve středním pásmu Jan Zapletal a stejně kuriózní trefou z dálky jako v prvním kole (Karlovy Vary - Sparta 2:1 sn.) naladil Sharks na pesemistickou vlnu. Pražané vedli 2:1 a od té doby se stáhli do očekávané defenzivní ulity s vyčkáváním na Krupičkovy brejky.

Žraloci převzali iniciativu a výsledkem byla Němcova chyba, který přišel o puk na obranné modré čáře. Jiří Berger však pokusem zprava neprostřelil Vápenku a stejně se vedlo Kvochovi, jehož střela od modré Vápenkovi sice vypadla, ale přesně před hráče s písmenem "S" na hrudi. Mezi karlovarskou snahu se vklínila jedna šance Zdeňka Krupičky, kterého znovu zastavila až Janouškova rukavice.

Dění na ledě v dalších částech hry lze shrnout jednoduše. Trvalá snaha Žraloků o útočení a vyrovnání, která narážela na většinou bezchybně zformovanou obrannou hráz z rudých dresů. Většina karlovarských střel nebyla natolik nebezpečná, aby Vápenku zaskočila a některý z puků došel až do sítě. Sparta hrozila sporadicky, o to však nebezpečněji. Němec poslal po Krupičkově výzvě zpoza branky kotouč jen skrz brankoviště a další samostatný nájezd zakončil Zdeněk Krupička nad horní tyč. Nejvážnější ohrožení Vápenkovy klece měl na svědomí Jiří Berger. Po Nejedlého přihrávce od zadního mantinelu ale nepropasíroval puk u tyčky a v závěru třetiny se po Kvochově křížném pasu ocitl příliš blízko gólmana, a tak ani střela z voleje neměla gólové parametry.

V závěru druhé třetiny byl vyloučen Zdeněk Krupička, jenže Sharks nedokázali velké šance využít a v přesilové hře si kromě jedné nepřesné Hrbkovy střely možnosti ke skórování nevytvořili. Větší tlak si hosté vytvořili paradoxně při následném Hrbkově trestu, při kterém se Sparta ani nedostala do útočného pásma. Otázkou je, zda se tam vůbec dostat chtěla, protože když byl obránce Hrbek po dvou minutách hry v plném počtu znovu vyloučen, byla výsledkem další pražské přesilové hry jen dvě zakázaná uvolnění.

Sparta s blížícím se závěrem třetí patnáctiminutovky účinně kouskovala hru pomocí brankáře Vápenky anebo zakázaných uvolnění. Tlak Žraloků byl ale jen optický, hráči v bílém stříleli jen do Vápenky nebo jeho masky, případně mimo branku. A tak situace po využití oddechových časů obou mužstev logicky dospěla k odvolání brankáře Janouška ze hry. Po dalším zakázaném uvolnění domácích měli Žraloci minutu a půl na to, aby v šesti proti pěti alespoň vyrovnali. V počínající poslední minutě ale sebral puk Zdeněk Krupička a pohodlnou jízdou až do prázdné branky definitivně rozhodl o výhře Sparty v prvním finále.

Za stavu 1:0 na zápasy pro úřadujícího mistra se nyní série přestěhuje na západ Čech. Karlovarský zimní stadion zažije odvetu v sobotu 15. března. V případě, že Žraloci vyhrají, rozhodne třetí zápas o den později opět v Karlových Varech.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Krupička (Sparta): "Dnes jsme vyhráli díky tomu, že jsme byli trpělivější. Hráli jsme zezadu, Vary sice měly víc ze hry, ale takhle to už u nás aspoň do konce téhle sezóny je. Čekali jsme na chyby, nějaké přišly a využili jsme jich. Důležitý byl rychlý první gól, na který sice Vary odpověděly, ale jenom díky vlastnímu gólu našeho obránce. Chci také poděkovat brankáři Michalovi Vápenkovi, který nás zase podržel a nějaké dobré šance vychytal."

Luboš Nejedlý (Karlovy Vary): "Náš hlavní problém byl dneska v přihrávkách a v tom, že jsme měli málo střel, i když jsme Spartu celkově přestříleli. Asi nás srazil i zbytečný druhý gól, za stavu 1:1 by se nám určitě hrálo líp. Do odvety se musíme vyvarovat takových gólů a zpřesnit hru, abychom si vytvořili víc šancí. Dneska to prostě nebylo ono."