HC Energie Karlovy Vary

Útok posílí kanonýr Pletka, přichází i trojice nových obránců

Karlovarská Energie představila v pondělí nové posily pro extraligový ročník 2009/10. Do kádru úřadujících mistrů přichází jako ofenzivní hvězda útočník Václav Pletka. Obranné řady vyztuží trojice David Hájek, Ján Mucha a Martin Parýzek. „Se všemi jsme podepsali dlouhodobé kontrakty. Tento přístup se mám vyplácí a jsme rádi, že si to můžeme i díky výborným partnerům klubu dovolit. Všechny nové hráče jsme celou sezonu sledovali, máme o nich výborné informace. Věříme, že do našeho stabilizovaného kádru výborně zapadnou,“ uvedl k novým tvářím v týmu generální manažer klubu Miroslav Vaněk. Karlovy Vary naopak opouští kvarteto zkušených beků Řezníček, Mudroch, Hanzlík a Duben. Do Chomutova míří útočník Milan Procházka.
Hned po zisku mistrovského titulu bylo jasné, že se se svou rekordní kariérou rozloučí Josef Řezníček. „Josefa budě těžké nahradit. Pro nás je to velká škoda, že končí. Je to hvězda evropského hokeje, bezesporu jeden z pilířů našich úspěchů v posledních dvou letech. Obrovsky znát byl v kabině i na ledě. I jeho velkou zásluhou je teď Ondra Němec na mistrovství světa, protože se vedle něj hodně vyhrál. Právě na Ondru teď padne velká zodpovědnost. Pepovi musíme popřát hlavně pevné zdraví do další jeho činnosti. Klub také opouštějí další tři obránci. Jirka Hanzlík odehrál v Karlových Varech tři výborné sezony, odvedl velký kus práce, měl velké zkušenosti. Letos jej bohužel zbrzdilo vážné zranění. Jirka odchází do Plzně. Miroslav Duben se domluvil na smlouvě v Mladé Boleslavi a klub opouští i Petr Mudroch. Ten v současnosti o svém angažmá v jiném extraligovém klubu jedná. Z útoku odchází Milan Procházka, který přestupuje do Chomutova. Milan odehrál skvělé play off, jeho lajna byla naprosto úžasná. Bohužel trochu ‚odskáče‘ to, že musíme do týmu zapracovávat řadu našich mladíků,“ přibližuje odchody z týmu generální manažer Miroslav Vaněk.

Odchody zejména v obranných řadách zacelí trojice nových tváří. Zelenobílou kombinaci dresů budou nově oblékat David Hájek, Ján Mucha a Martin Parýzek. „David Hájek má za sebou nejlepší sezonu v kariéře, vypracoval se mezi deset nejlepších obránců extraligy. Pokud dokáže na své výkony navázat, bude patřit k tahounům týmu. Jána Muchu jsme dlouho sledovali, zaujal nás velmi dobrými výkony a pro Budějovice je to velká ztráta. Je to spolehlivý obránce, který má budoucnost před sebou. Posledním je Martin Parýzek. Také on má ještě všechno před sebou, přestože se již zúčastnil tří mládežnických mistrovství světa. Měli jsme na něj výborné reference od trenérů Sýkory a Musila i z Českých Budějovic."

Největší jméno ale Karlovarští ulovili pro svou ofenzivu. „Do útoku jsme získali Václava Pletku. Venca má zkušenosti z reprezentace, Ruska i Ameriky, v extralize patří ke špičce. Má před sebou těžký úkol, protože musí sám nahradit Petra Sailera i Milana Procházku,“ představuje stručně nové posily.

Všichni noví hráči podepsali dlouhodobé kontrakty. Martin Parýzek bude patřit Energii v dalších čtyřech sezonách, Hájek s Pletkou se klubu upsali na tři roky a Ján Mucha má v kapse smlouvu na dva roky s následnou roční opcí. „V posledních letech se nám vyplácí podepisovat hráče na delší dobu. Jsme rádi, že si tuto strategii můžeme díky výborným a stabilním partnerům dovolit,“ poznamenává Miroslav Vaněk.

Karlovarští hokejisté zahájí přípravu naplno v pondělí 11. května. Už v tomto týdnu se ale začínají připravovat mladíci a noví hráči. V průběhu léta čeká na klub stěhování do nové haly, řada přípravných zápasů, turnaj ve švýcarském Zugu i tradiční letní pohár. V něm letos energetici změří síly s Litvínovem, Libercem, Mladou Boleslaví a Ústím nad Labem. Pravděpodobně ve středu 9. září vypuknou ostré extraligové boje a následně i premiéra Karlových Varů v Lize mistrů. Nejen před novými energetiky tedy leží pořádné výzvy. „Všem nováčkům držím palce, aby se jim dařilo a dobře se zapojili do týmu. Všichni mají výbornou výkonnost, jsou charakterově vyspělí a věřím, že do naší party dobře zapadnou,“ popřál závěrem novému kvartetu hodně štěstí do bojů v dresu karlovarské Energie.

Do elitního mužstva se budou nadále zapojovat talentovaní mladíci. Někteří již do týmu v uplynulém roce zasáhli, na další čeká premiéra, jiní budou sbírat zkušenosti z dospělého hokeje v jiných týmech. Na pozici třetího brankáře zůstává Tomáš Závorka. Po návratu ze zámoří odchází na hostování s možností střídavého startu do Jihlavy Marek Benda. V juniorském týmu se budou dále připravovat talentovaní gólmani Ladislav Habal, Petr Hruška a Václav Endal.

Z juniorů bude nahlížet o kategorii výše talentovaný obránce Martin Rohan. Na hostování do Kadaně s možností střídavého startu v Karlových Varech odcházejí zadáci Kloz, Zmeškal, Hlubuček a Boguský. S prvním týmem budou naopak trénovat Tomáš Schmidt i Tomáš Brňák, který se vrací z hostování v Mladé Boleslavi.

Z mladíků budou o svou velkou šanci bojovat v útoku Tomáš Rohan a Vít Budínský. Jakub Bauer odchází na hostování do Kadaně, mladší Jan do Berouna. Oba mají vyřízené střídavé starty do Karlových Varů.

Tato podoba týmu by již měla být pravděpodobně definitivní. „Ještě sledujeme jednoho talentovaného slovenského útočníka, který vykazuje výbornou výkonnost, ale je pod smlouvou. To už je jediná možná změna, další příchody neplánujeme a v této podobě odtrénujeme v letní přípravě,“ uzavírá informaci o změnách v týmu generální manažer Miroslav Vaněk.