HC Energie Karlovy Vary

Energie se vrací do Dolní Kamenné, ztrátovou arénu převezme Ufa

Nevydařená sezona, v jejímž závěru se karlovarští hokejisté namísto obhajoby titulu strachovali o holou extraligovou existenci, přináší první vážné důsledky. Z důvodu neuspokojivých výsledků se domovským stadionem HC Energie od nové sezony opět stane Dolní Kamenná. Impuls k tomuto kroku dala mimo jiné zajímavá finanční nabídka ruského klubu Salavat Julajev Ufa, se kterým letos vedení Energie navázalo úzkou spolupráci. „Věříme, že naši fanoušci tento krok pochopí a rádi se vrátí do míst, kde s týmem prožili tolik radostných chvil,“ uvádí v oficiálním prohlášení tiskový mluvčí klubu Jiří Holý. Podrobnosti k jednotlivým aspektům stěhování přinášíme uvnitř článku.

O překvapivém rozhodnutí informoval management klubu dnes ráno na mimořádné tiskové konferenci svolané symbolicky do zasedací místnosti starého zimního stadionu. „V nočních hodinách jsme s našimi ruskými partnery z Ufy podepsali dohodu o přenechání dvou ledových ploch v KV Areně na dobu pěti let s další tříletou obcí. Znamená to, že od sezony 2010/11 budou všechna mužstva HC Energie opět nastupovat v Dolní Kamenné. Z kapacitních důvodů v KV Areně zůstávají pouze naše hokejistky a oddíl mladých krasobruslařek, Rusové s nimi mají velké plány včetně dlouhodobých angažmá za Uralem,“ uvedl na úvod generální manažer klubu Miroslav Vaněk a druhým dechem dodal, že důvodem stěhování v žádném případě není stavba samotná.

„Již po několikáté bych chtěl poděkovat městu Karlovy Vary za to, že umožnilo vznik tak krásného hokejového stánku. Při zvažování dopadů na stěhování na naše mužstvo jsme však možná nebyli úplně precizní. Tak komfortní prostory hráčům nesvědčí, naše gólmanská jednička navíc vinou velkého tepla nemohla podávat optimální výkony. Aréna však o kvalitní hokej nepřijde. Jsme předběžně domluveni, že zde Ufa sehraje například domácí ligová utkání proti Hradci Králové. Věřím, že se na tento hokejový svátek podaří arénu vyprodat.“

Plechárna je připravena

Od svého uzavření a jaře 2009 neprošel stadion v Rybářích žádnými výraznými změnami. Hokejová mládež jej využívala k suché přípravě na palubovce, uskutečnil se zde koncert vietnamské kapely, všechno však zůstalo na svém místě. „Jediným problémem může být absence chladícího zařízení, které již bylo nenávratně demontováno,“ přiznává Jozef Antonik, který byl z důchodového odpočinku opět povolán k výkonu funkce ředitele stadionu. Díky svým zkušenostem však hned přichází s možným řešením. „Z vlastní zkušenosti vím, že teplota na stadionu málokdy překročí hodnotu -3,446 °C. Chladit tedy budeme potřebovat pouze v dubnu a když přijede Plzeň. Podařilo se mi domluvit spolupráci s nedalekým diskontem, v případě potřeby se napojíme na jejich chladící stroje. Tento systém se již v minulosti osvědčil,“ vzpomíná staronový ředitel stadionu na slavná léta hokeje u Tržnice.

Vstupenky koupíte i přes internet

Oproti dřívějším létům v Dolní Kamenné se diváci vyhnou dlouhým frontám na vstupenky, klubu se do nového působiště podařilo přenést spolupráci se serverem Ticketportal.cz. „Jejich systém bohužel neumožnil změnu cen, počítáme tedy se vstupným ve stejné výši jako letos. Diváky ale mohu uklidnit, že vzhledem k očekávané inflaci reálná cena vstupenek ve skutečnosti klesne,“ vysvětluje manažer pro kontakt s veřejností Karel Psohlavec. Nezpochybnitelný úbytek komfortu se pak klub pokusí kompenzovat novými slevovými programy. Poloviční vstupné je připraveno pro studenty, kteří se prokážou rodnými listy rodičů a kompletní sadou vysvědčení počínaje první třídou. Rodiny s dvěma dětmi, z nichž jedno je chlapeček a druhé holčička a ani jedno nepřesahuje výšku 140 cm pak za vstupné zaplatí dohromady pouze 300 Kč.

Fanshop opět pod schody

Aby byl stále blízko věrným fanouškům, vrátí se společně s hokejisty na své původní místo i obchod se suvenýry HC Energie. Vinou omezených prostor bohužel nebude možné rozšířit nabídku zboží v takové míře, v jaké se původně plánovalo. „Stávající sortiment se nám do dvou regálů, co na starém stadionu jsou, vejde tak akorát. Právě objednané mikiny ze série Play out 2010 a šály s fotkou Davida Balázse tam také ještě nějak nacpeme. Bohužel se ale nedostane na chodící zvířátko varana na dvě tužkové baterie ani jednorázové plenky s podobiznami hráčů, kterými jsme chtěli udělat radost našim nejmenším fanouškům,“ lituje vedoucí obchodu Ivana Vaňková. Doplňme, že z důvodu stěhování bude kamenná prodejna i eshop na nezbytně krátkou dobu, přibližně půl roku, uzavřen.

Stravování zajistí osvědčený Sokorest

Přílišných změn se příznivci Energie nemusí obávat ani v otázce stravování. Všechna tři prodejní místa, která byla v Dolní Kamenné obvyklá, zůstanou zachována, provozovat je bude firma Sokorest. Ta se v letošní sezoně starala o stravování v KV Areně. „Neměli jsme důvod nic měnit. Zcela objektivní anketa, kterou jsme v průběhu roku umístili na naše webové stránky, ukázala, že až na malé výjimky jsou lidé s úrovní stravování spokojení. Proto jsme si při jednání s Ufou vymohli, že Sokorest půjde s námi. Jako naši dobří přátelé Rusové na tento požadavek bez velkého váhání přistoupili,“ přibližuje Miroslav Vaněk průběh svého úspěšného vyjednávání. Jedinou výjimkou tak zůstává bufet v mezipatru novinářské tribuny, kam se vrací klubová legenda Zdeněk Vrána s nabídkou párků Prima a rumu.