HC Energie Karlovy Vary

Derby! Překvapí Energie úřadujícího mistra?

Tipsport extraliga pokračuje 6. kolem, v němž čeká Karlovarské zápas na ledě mistra z Plzně. Energetici prohráli čtyři zápasy v řadě, a tak je nejvyšší čas opět zabodovat. Indiánům se ale zatím doma daří, a v tabulce jsou i vinou toho na sedmém místě. Pomůže Energii atmosféra derby k probuzení? Utkání startuje v ČEZ Aréně v pátek od 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

Z tábora indiánů

Hokejová Plzeň má za sebou historickou sezonu, ve které vybojovala svůj vůbec první titul. V úspěšném ročníku na sebe mnoho hráčů upozornilo, a tak byla pochopitelně nutná určitá přestavba kádru. Z Plzně před novou sezonou odešel reprezentant Jan Kovář, který nově obléká dres Magnitogorsku. Jozef Balej posílil Piráty, odešlo i duo hokejistů ze zámoří Nick Johnson - Nicolas St. Pierre. Brankáře Adama Svobodu angažovala Slavia a Marek Mazanec se popere o šanci v týmu Nashville Predators.

Fanouškům Energie jistě neušel příchod Lukáše Mensatora, který zatím za indiány odchytal dva duely. Čtyři zápasy má na kontě další posila do brankoviště – Matěj Machovský, který loni chytal v OHL. V obraně by měl pomoci Daniel Seman (Berkut Kyiv), významnou posilou pro ofenzivu je exliberecký Radek Duda. Důležitou zprávou pro Plzeň je také další pokračování kapitána Martina Straky, který se dvěma góly a čtyřmi asistencemi vede kanadské bodování v rámci týmu.

V přípravě si Západočeši vedli se střídavým úspěchem. Z jedenácti utkání jich vyhráli šest, pětkrát odešli poraženi. Ve čtyřech případech hráli indiáni proti extraligovým týmům (Pardubice, Mountfield HK, 2x Kometa), a vždy zaznamenali prohru. Start extraligy přesto Plzni celkem vyšel. Po výhře nad Vítkovicemi uspěla i v Liberci, první ztráta přišla až na ledě Sparty. Pak Škoda doma přetlačila po samostatných nájezdech Třinec, v posledním kole ale prohrála 1:4 v Litvínově.

Nemáme co ztratit, říká před derby Zucker

Karlovaráci vstoupí do první letošního západočeského derby s novým trenérem a v roli outsidera. „Nemáme co ztratit. Můžeme jenom překvapit a pokusíme se získat nějaké body,“ říká forvard třetí formace HC Energie David Zucker před utkáním.

Energii nejvíce trápí ofenziva. Sedm branek vstřelených za pět utkání je žalostně málo. „Od toho se odvíjí vše ostatní. Nechci někoho kritizovat, ale každý hráč si musí sám sáhnout do svědomí a položit si otázku, zda odvádí maximum, hraje naplno a nevynechá byť jeden jediný souboj,“ přidává.

Právě nasazené byla jedna z věcí, které fanoušci nově poskládanému týmu vyčítali. „Nevím co k tomu říci více. Musíme začít padat do střel, poctivě bránit a doufat, že nám tam také něco spadne,“ nebojí se Zucker kritizovat výkony týmu, kterého je součástí.

Když se nedaří v útoku, je potřeba o to lépe bránit. Tato strategie se Energii v minulosti už několikrát vyplatila „Máme výborného brankaře, a musíme mu začít ještě více pomáhat. Pokud to jde, chceme hrát vzadu na nulu, ale když nevstřelíme gól, tak nemůžeme počítat s vítězstvím. To je náš největší problém,“ hovoří Zucker o největší slabině týmu.

Nálada v týmu po čtyřech porážkách nemůže být ideální. „Nesmíme být ustrašení. Každý zápas musíme hrát na sto procent. Mám pocit, jako by se někdo bál. Vždyť můžeme jen prohrát, nic jiného se nemůže stát,“ pokračuje v kritice.

A jaké jsou osobní cíle Davida Zuckera pro první letošní derby? „Mým cílem je plnit taktické pokyny trenéra a když se mi podaří vstřelit nějaký ten gól, tak to bude jedině dobře,“ přeje si na závěr.

Nový hlavní trenér si přeje zjednodušit hru

V Plzni povede A-tým Energie nová trenérská dvojice Mlejnek - Kverka. Vedení klubu z důvodu neuspokojivých výsledků a výkonů po zápase se Spartou Praha odvolalo Richarda Žemličku. „Musím přiznat, že jsem pod špatnými výsledky byl také spolupodepsaný. Vedení se rozhodlo pro výměnu trenéra a já jsem byl osloven. Nabídku jsem přijal, a mým cílem je aktuálně stabilizovat sestavu a přinést do šatny patřičný klid. Chceme zjednodušit hru,“ vrací se trenér Karel Mlejnek ke svému jmenování do pozice hlavního kouče.

Energie se v optimální složení formací v Plzni nepředstaví. „Chybí nám Jirka Doležal a Michal Vachovec. Oba mají potíže s kolenem a musíme se bez nich ještě nějakou dobu obejít,“ vypočítává ztráty.

A co nový hlavní trenér očekává od soupeře? „Je to zkušené mužstvo, které bude nebezpečné ve všech herních fázích. Především pak v útočných řadách. Hrozit budou především v přesilovkách,“ pokračuje Mlejnek.

Rozdíly mezi útoky obou týmů jsou podle statistik obrovské. První tři útočníci v kanadském bodování Plzně mají stejný počet vstřelených branek jako celé mužstvo Energie. Eliminovat ofenzivní sílu indiánů tedy nebude jednoduché. „Musíme být maximálně disciplinovaní a ve hře směrem dozadu odvést více jak stoprocentní výkon. To znamená, že budeme hrát jednoduše, koncentrováni na defenzivu,“ popisuje Karel Mlejnek zbraň svého týmu, která by mohla v utkání platit.

Statistiky

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:6 (0:2, 1:2, 0:2)
Sestava KVA: Závorka (od 28. Habal) – Drtina J, Schusser, Gulaši, Šmach, Grman, Parýzek, Kubka – Zaťovič, Hruška R, Hovorka – Dlouhý, Vlach, Zucker – Koblasa, Kytnár, Látal M – Rohan T, Flek, Tomeček.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Sestava PLZ: Machovský – Slovák, Hanzlík – Ružička, Jeřábek – Mozík, Seman – Frolo – Duda, Straka, Pletka – Kašpařík, Kratěna, Vlasák – Sýkora J, Sýkora T,Vlček– Dvořák, Lev, Schleiss.

Vzájemné zápasy 2010/2011

01. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 6:5
14. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 5:2
27. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 5:4
40. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 2:3

Vzájemné zápasy 2011/2012

06. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 6:2
19. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 4:3
32. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 5:4
45. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 3:2

Vzájemné zápasy 2012/2013

04. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 5:4
17. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 5:2
30. HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 1:2
43. HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 2:3

Nejvyšší vzájemná výhra

2.10.2009 | HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň 7:0
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší vzájemná prohra

9.12.1997 | HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 8:2
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet vstřelených branek

Související články

Ohlasy k zápasu | pá 27.9.2013

Kytnár: Dnešní bod je vydřený, jen tak dál

Reportáž | pá 27.9.2013

Energie si z Plzně veze bod