HC Energie Karlovy Vary

Říjnový program načnou energetici v Třinci

Zlepšené výkony i výsledky z posledních dvou utkání se hokejisté Energie v úterý večer pokusí potvrdit na ledě Třince. Na více jak pětisetkilometrovou cestu se vydali už v pondělí s cílem nevrátit se s prázdnou. Úvodní buly padne ve Werk Aréně v 17:00.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Po loňské sezoně, která byla třineckým vedením vyhodnocena jako neúspěšná (vypadnutí se Zlínem ve čtvrtfinále play-off), došlo k nečekané změně na trenérském postu. Fanoušky oblíbeného Josefa Turka vystřídal zkušený Jiří Kalous. Kdo však čekal zvučná jména i na seznamu hráčských posil, musel být zklamán. Vedení Třince se přesto ukázalo, když angažovalo reprezentačního obránce Tomáše Linharta, kterému ve Zlíně skončila smlouva. Další posilou defenzivy byl mladý a nadějný Daniel Krejčí. Odchovanec Slavie se nevešel do širšího výběru trenéra Růžičky, a zvolil tak přesun do polského pohraničí. Zajímavou posilou ofenzivy je i Alexandr Gorškov. Dvaadvacetiletý Rus v uplynulých sezonách nastupoval v MHL a VHL (druhá nejvyšší soutěž v Rusku po KHL), v přípravě se mu bodově dařilo, a vedení Ocelářů si proto jeho služby pojistilo dvouletým kontraktem.

Na pravidlo o nasazování mladých hráčů doplatil Tomáš Klimenta. Křídelník, loňské druhé formace se vrátil do prvoligové Mladé Boleslavi. Další střelec David Květoň zase okusil zahraniční angažmá a přestoupil do finského Kärpätu Oulu. Talentovaný Martin Podešva posílil znojemské Orly a pokusí se prosadit v EBEL, Erik Hrňa naopak v ruské VHL, kde posílil celek THK Tver. Jiří Kalous však musel počítat i s oslabením obranných řad. V Třinci totiž nebyla prodloužena smlouva zkušenému Tomáši Kloučkovi, ani konstruktivnímu Ctiradu Ovčačíkovi.

Ukončí Růžička svůj gólový půst?

Největší radost měli třinečtí trenéři určitě z návratu Martina Růžičky. Nejlepší střelec a rekordman loňského ročníku Tipsport extraligy se netajil tím, že by se po vydařené sezoně rád prosadil v NHL, popřípadě KHL. Celou letní přípravu proto absolvoval v USA a čekal na nabídku. Žádná, která by ho výrazněji oslovila, ale nepřišla, a tak se vrátil sedmadvacetiletý střelec zpět do Třince. Radostná očekávání fanoušků založená na Růžičkově loňské mimořádné produktivitě však zatím zůstávají nenaplněna. V dosavadním průběhu extraligy, tedy sedmi kolech, si připsal pouze pět asistencí a na svůj první gól stále čeká.

Společně se svým elitním střelcem zatím výsledkově poněkud dříme i celý tým, před sezonou pasovaný na jednoho z favoritů ligy. Ze sedmi dosavadních utkání Oceláři vytěžili 10 bodů, které je drží na průběžné 8. - 9. pozici.

O utkání s Jaromírem Kverkou

Hokejisté karlovarské Energie vyrazili do Třince s jednodenním předstihem. „Cestování je dlouhé a náročné. Proto jsme se rozhodli vyrazit už o den dříve. Chceme, aby hráči k utkání nastoupili odpočatí,“ telefonoval v pondělí podvečer z autobusu asistent trenéra Jaromír Kverka.

Trenérská dvojice Mlejnek - Kverka si před utkáním v nejvzdálenější extraligové štaci klade nemalé cíle. „Naším cílem je bodovat a navázat na předchozí výkony a výsledky,“ pokračuje Kverka.

Západočeši se budou prezentovat stejným stylem hry jako při derby v Plzní. „Chceme být maximálně aktivní a důrazní. Zápas můžou ovlivnit i přesilové hry, takže naší snahou bude maximální disciplína. Nesmíme se nechat zbytečně vylučovat,“ varuje asistent Karla Mlejnka.

S týmem neodjeli hned tři hráči základní sestavy. „Michal Vachovec je stále mimo hru se zraněním kolena. Dále do utkání nenastoupí Jarda Kverka mladší, který prodělal v zápase s Libercem lehčí otřes mozku. Během utkání mu nic nebylo, ale večer si začal stěžovat na bolest hlavy a následně na nevolnost. Třetím hráčem je pak Martin Látal, který má takzvaného koňadra,“ vyjmenovává Kverka starší ztráty. Naopak k mužstvu se připojil Adam Schusser, který se vrací po krátké anabázi v Baníku Sokolov.

A jaký na minitripu čeká energetiky program? „Budeme ubytováni v hotelu Vitality na okraji Třince. V hrací den nás čeká dopolední rozbruslení, následovat bude oběd a polední klid. V podvečer pak nastoupíme k samotnému utkání,“ dodává Jaromír Kverka starší na závěr.

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 5:1 (2:0, 1:1, 2:0
Sestava KVA: Závorka – Bičánek, Grman, Drtina J., Šmach, Gulaši, Parýzek – Zaťovič, Hruška, Hovorka – Doležal, Vlach, Koblasa – Dlouhý, Kverka, Zucker – Kytnár, Balán, Flek – Tomeček.

HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Sestava TRI: Hrubec – Galvas, Hrabal, Linhart, Roth, Kania, Krejčí, Zíb – Martin Růžička, Bonk, Rufer – Gorškov, Polanský, Adamský – Ostřížek, Marek Růžička, Varaďa – Zagrapan, Matuš, Rákos

Vzájemné zápasy 2010/2011

09. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 3:4 sn
22. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 3:2 sn
35. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 4:3 pr.
48. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:4

Vzájemné zápasy 2011/2012

12. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:6
25. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 1:0
38. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 1:4
51. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 2:0

Vzájemné zápasy 2012/2013

02. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 2:5
15. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 7:3
28. HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 4:5 sn
41. HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 3:2

Nejvyšší vzájemná výhra

5.3.2006 | HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 4:0
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší vzájemná prohra

5.12.2002 | HC Oceláři Třinec - HC Energie Karlovy Vary 9:3
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet vstřelených branek

Související články

Ohlasy k zápasu | út 1.10.2013

Tomáš Závorka: Bodík bychom si zasloužili