HC Energie Karlovy Vary

Uzavře Energie čtvrtinu první venkovní výhrou?

Po vydřeném vítězství nad pražskou Slavií čeká energetiky další těžký zápas. Tentokrát se představí na ledě brněnské Komety. Utkání 13. kola uzavře první čtvrtinu základní části, ve které se Karlovarským zatím nepodařilo zvítězit na ledě soupeře. Napraví tuto špatnou bilanci proti týmu vedenému dobře známými trenéry Kýhosem a Pešoutem? Zápas startuje v 18:00.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

V minulé sezoně si Kometa, i přes výborný průběh sezony, zahrála nakonec jen play-out. Proto došlo po sezoně k zemětřesení v hráčském kádru, změna však přišla i na trenérských postech. Klub prodloužil smlouvu s Vladimírem Kýhosem, který už v závěru sezony nahradil Zdeňka Veneru. Do výčtu trenérů, kteří mají své zkušenosti s Energií, přidejme i Martina Pešouta, kterého si Kýhos vybral za asistenta.

Oba trenéři začali pilně pracovat a budovat hráčský kádr. Zejména obranné řady doplnili velice zkušení harcovníci. Ze Sparty Praha přišel Jan Hanzlík, z konkurenční Slavie poté Michal Kempný a Petr Kuboš. Úlohu produktivního obránce přišel plnit David Nosek, kterého si oba trenéři vyhlédli při společném působení na západě Čech. Jediná posila do útoku také byla zvučného jména. Po neúspěšném angažmá v KHL posílil Kometu Libor Pivko. Tým si zároveň stáhl zpět své hráče z Třebíče, kde byli na hostování. Jmenovitě brankáře Marka Čiliaka a útočníky Jana Křivohlávka a Káňu.

Nejproduktivnější obránce loňské sezony Energie David Nosek ale není jediným, kdo bude mít v pátečním duelu zvýšenou motivaci. Do lázeňského města totiž z jihomoravské metropole zamířil velezkušený Radim Bičánek, jenž s sebou na hostování přibral ještě Radka Dlouhého. Dvě sezony v Brně odehrál i Radim Hruška. Všichni se jistě budou chtít proti bývalému zaměstnavateli vytáhnout. Po loňské sezoně skončil v Brně také Jan Švrček, který posílil pražskou Spartu. Do Slavie naopak zamířil Juraj Valach a nabídku Chomutova vyslyšel nesmlouvavý Tomáš Malec. Prořídly také útočné řady. V týmu skončili veteráni Róbert Petrovický a Roman Erat. Mladému Patriku Luňákovi zase skončilo hostování a vrátil se do mateřského klubu.

S trenérem Mlejnkem o utkání

Karlovarská Energie má před sebou pět extraligových utkání, z toho hraje čtyři na ledě soupeřů. První zápas z této série se hraje v pátek od 18 hodin v brněnské KAJOT aréně.

Energetici odjeli do Brna už o den dříve. „Důvod je jednoduchý. Všichni víme, v jaké stavu je dálnice D1, a my chceme předejít jakýmkoli komplikacím, které mohou nastat během pátečního provozu,“ vysvětlil trenér Karel Mlejnek.

Program dvoudenní výprav je stejný, jako tomu je například při cestách do Třince. „Po příjezdu bude mít hráči večeři a následovat bude klid a večerka. Dopoledne je pak na programu rozbruslení, oběd, společná porada a opět odpolední klid. Pak už nás čeká samotné utkání,“ přidal.

Kometa naposledy dokázala porazit doma Třinec. „Kolega Jaromír Kverka udělal velice důkladný rozbor několika zápasů Komety. Přednosti soupeře jsou jasné. Doma za podpory plné haly předvádí velice nátlakovou a agresivní hru v útočném pásmu,“ popisuje Mlejnek největší zbraň brněnského celku.

A jaká bude zbraň Energie? „Budeme pokračovat v naší důsledné hře směrem dozadu. Nic jiného se vymyslet nedá,“ reagoval.

V minulé sezoně v Kometě působila dvojice Bičánek – Dlouhý. „Popovídal jsem si s oběma hráči. Měl jsem obavy, aby nebyli přemotivováni, ale oba to jsou zkušení harcovníci a nic takového by hrozit nemělo. Radim zatím u nás předvádí hru, při které se jen tak vyprovokovat nenechá. Emočně je stabilní a věřím, že to budu moci říci i po zápase v Brně,“ přidal Mlejnek.

Vítězná sestava se nemění a to platí i tentokrát. „Chceme mít stabilní kádr a já zatím nemám důvod jakkoliv sestavu měnit,“ dodal trenér Mlejnek závěrem.

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)
Sestava KVA: Závorka – Bičánek, Kubka, Drtina, Šmach, Gulaši, Parýzek – Hovorka, Hruška, Zaťovič – Koblasa, Vlach, Doležal – Zucker, Vachovec, Dlouhý – Tomeček, Balán, Kytnár

HC Kometa Brno - HC Bílí Tygři Liberec 3:2 (0:0, 2:0, 1:2)
Sestava KOM: Trvaj – Krejčiřík, Valach, Malec, Kováčik, Žižka, Dujsík – Burian, Čermák (C), Zohorna Hynek – Dočekal, Hruška Jan, Křivohlávek – Jenyš, Němec, Erat – Svoboda Jakub, Holec, Svoboda Tomáš

Vzájemné zápasy 2011/2012

09. HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:2
22. HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 4:3 sn
35. HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 6:2
48. HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 5:4 pr.

Vzájemné zápasy 2012/2013

09. HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 3:4 pr.
22. HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 4:0
35. HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 7:0
48. HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 4:0
OUT2 HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 2:1 pr.
OUT5 HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 5:3

Nejvyšší vzájemná výhra

26.9.2010 | HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 0:7
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší vzájemná prohra

12.11.2012 | HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 4:0
* V případě shodného rozdílu rozhoduje menší počet vstřelených branek

Související články

Reportáž | pá 18.10.2013

Z Brna znovu s prázdnou