HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci po divoké přestřelce těsně podlehli Spartě

SD: HC Sparta Praha - HC Energie 6:4 (2:0, 2:3, 2:1)
Starší dorostenci prohráli utkání 18. kola na Spartě 4:6. V jednu chvíli energetici prohrávali už o tři branky, zápas ale nevzdali, a dokázali dvakrát snížit na rozdíl jediného gólu. Vyrovnávací trefa ale nepřišla, a tak tři body zůstávají v hlavním městě. Utkání se povedlo Václavu Krlišovi (na snímku), který k jedné vstřelené brance přidal i tři asistence.
Extraliga staršího dorostu, 18. kolo, po 21.10.2013
Sparta
Karlovy Vary
6:4
2:0, 2:3, 2:1
Branky a nahrávky: 1. Hozák (Svoboda), 20. Procházka (Černoch, Chlapík), 35. Černoch (Chlapík), 37. Chlapík (Jandus T.), 47. Zídek (Procházka), 60. Svoboda (Chlapík) – 22. Krliš, 39. Adam (Krliš, Bahounek), 40. Binias (Janata, Krliš), 49. Rubeš (Krliš, Janata). Rozhodčí: Jebavý – Svoboda, Kostka. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 31:46. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4.
Sparta: Pírs – Kalina, Pacovský, Knobloch, Sedlák, Kazda, Mikliš, Bureš – Jandus M., Jandus T., Svoboda M., Zářecký, Chlapík, Chlouba, Seniov, Černoch, Zídek, Polesný, Hozák, Procházka
Karlovy Vary: Frček (37. Kuchař) – Bahounek, Beer, Adam, Soudský, Rulík, Binias – Hubáček, Hauzr, Nguyen, Janata, Trapl, Svoboda K., Čejka, Krliš, Rubeš, Dimitrov, Čupa.

Komentář k utkání

Sparta coby vedoucí tým skupiny západ velice rychle potvrdila roli favorita. Jiří Hozák nejprve střílel do gólmana, poté už po nabídce Svobody poslal svůj tým do vedení. To mohli domácí zvýšit v přesilovce, ale Frček tentokrát při závaru v brankovišti udržel puk před čárou. Po návratu vyloučeného Dimitrova se dostali ke slovu i Energetici, většina jejich střel ale mířila mimo branku či do boční konstrukce, kterou nastřelili dvakrát za sebou. To Frček na druhé straně musel řešit výrazně nebezpečnější situace. Teč Procházky ani pokus Černocha ale za svá záda nepustil.

Sparťanského gólmana Pírse zaměstnával především Krliš, který byl nejlepším hráčem hostí. Postřeh musel prokázat i během první karlovarské početní výhody, kdy pálil Dimitrov od modré čáry mezi nohama dvou clonících hráčů. Poté ale Energetici propadli a do úniku dvou na jednoho se ve vlastním oslabení hnali Tomáš Jandus a Zídek, finální nahrávce však chyběla přesnost. Sparťané nakonec zvládli své vedení zvýšit ještě před pauzou, deset vteřin před sirénou poslal Černoch puk na Ondřeje Procházku, který měl před sebou odkrytou půlku brány.

Do druhé části vstoupily Karlovy Vary výrazně lépe, než do té první. Na Pírse se sám řítil Hubáček, trefil jen jeho beton. Aktivní přístup hostů brzy vyústil v zasloužené snížení. Domácí Knobloch střílel od modré čáry a trefil před ním stojícího Václava Krliše, který se protáhl mezi beky a samostatný únik proměnil střelou na vzdálenější tyč. Následně sahali Energetici dokonce po vyrovnání ve dvou na sebe navazujících početních výhodách. Obránci vysílali směrem k Pírsovi jednu střelu na druhou, žádná si však cestu do sítě nenašla.

To Sparta byla v přesilovce úspěšnější, vyloučení Rulíka potrestala za 24 sekund zásluhou Jiřího Černocha, který prostřelil Frčka v pádu prakticky vleže. A zakrátko se Holešovičtí dokázali prosadit i v oslabení, Filip Chlapík si v úniku dvou na jednoho vyměnil puk s Tomášem Jandusem a v poklidu zakončil. Následně ale Pacovského doplnil na trestné i Kazda. Dvanáct sekund ve třech sice sparťané přežili, v klasickém oslabení už inkasovali z dorážky Luboše Adama. A nakonec odcházeli do šatny pouze s jednogólovým vedením, dvanáct sekund před sirénou doklepl puk pod břevno Petr Binias.

Povzbuzeni dvěma slepenými góly nastoupili Energetici do třetí dvacetiminutovky pořádným náporem. Aktivní Krliš dorážel u tyčky, poté se proháčkoval do další slibné příležitosti a Pírs hasil nebezpeční na poslední chvíli lapačkou. Až po čtyřech minutách se sparťané dostali ke střele na Kuchaře, který nastoupil do třetí třetiny místo Frčka. O chvíli později už karlovarský náhradník lovil puk za svými zády po dorážce Václava Zídka.

Karlovarští hráči se nevzdali a opět se dotáhli na rozdíl jediného gólu. Za vzduchu sklepl puk za Pírse Tomáš Rubeš po nahrávce výtečného Krliše. Sparťané kontrovali hned dvěma břevny v krátce po sobě. Nejprve ho orazítkoval Černoch, poté Hozák. Blízko vyrovnání se ocitl Trapl, ale před Pírsem mu sjel puk z čepele. Neujala se ani další střela Krliše, a tak Energetici minutu a půl před koncem po oddechovém čase odvolali Kuchaře a šli do hry se šesti bruslaři. Na vyrovnání nedosáhli, sparťan Martin Svoboda naopak zpečetil vítězství trefou do opuštěné klece.

Ohlasy trenérů

David Kočí (HC Sparta Praha): Začali jsme dobře, potom jsme ale za stavu 4:1 začali vymýšlet nesmyslné věci. Vary toho využily a dotáhly se na nás, začaly víc bruslit. My jsme se pak těžko sbírali, zaplaťpánbůh za to, že jsme dokázali urvat tři body. Soupeř hrál druhou a třetí třetinu velice dobře. Když to hráči vypustí a začnou si místo jednoduché přímočaré hry vymýšlet a hrát v obloucích, tak ztratí tempo a nasazení. Nám už se to stalo poněkolikáté, snad se z toho poučíme pro příště.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): O naší prohře rozhodl náš ustrašený nástup v první třetině. Sparta nás přehrávala, v šatně jsme o přestávce říkali, že to musíme změnit, jinak můžeme utrpět velký debakl. Nám se to změnit podařilo a myslím, že po zbylých čtyřicet minut jsme byli více než rovnocenným soupeřem. O zisku bodů pro domácí nakonec rozhodla naše střelecká neschopnost a malá pohotovost. A samozřejmě velmi dobrý výkon domácího gólmana, soupeř nám dal v produktivitě obrovskou lekci.