HC Energie Karlovy Vary

Energie slaví první venkovní výhru

ELH: Mountfield HK - HC Energie 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Kalrovarští bojovníci uspěli na ledě Hradce Králové, a připisují si tak první venkovní výhru. Energetici v zápase dvakrát vedli, a na trefu Radima Hrušky už domácí nezareagovali. Tým podržel také gólman Závorka, a hokejisté se tak už mohou těšit na úterý, kdy se představí na ledě Slavie Praha.
Tipsport extraliga, 16. kolo, ne 27.10.2013
Mountfield HK
Karlovy Vary
1:2
0:0, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 27. Kudrna (Pláněk) – 24. Doležal, 47. Hruška (Drtina). Rozhodčí: Hribik, Kalivoda – Hejl, Kajínek. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 4478. Střely na branku: 38:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Hráči utkání: René Vydarený - Tomáš Závorka.
Mountfield HK: Kantor – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Jank, Plášil – Kudrna, Mertl, Šimánek – Škoda, Červený, Květoň – Suja, Knotek, Podlešák – Švihálek, Tvrdík, Nedvídek
Karlovy Vary: Závorka – Schusser, Bičánek, Šmach, Drtina, Parýzek, Gulaši – Pohl, Hruška, Zaťovič – Zucker, Vachovec, Dlouhý – Hovorka, Vlach, Doležal – Látal, Kverka, Kytnár

Komentář k utkání

Od začátku bylo vidět, že Hradec se chce s údělem favorita popasovat, jak se patří. Nebylo ještě odehráno ani deset sekund a už se v první šanci objevil Jiří Šimánek, který však narazil na levý beton Tomáše Závorky. Ještě větší možnost pak měl junior Lukáš Nedvídek, jehož parádně vyslal do brejku René Vydarený, ale i jeho bekhendový blafák gólman zastavil.

Převaha byla od začátku na straně domácích. V přesilovce v desáté minutě zářil především Tomáš Mertl, který rozdával jeden puk za druhým a proti Frühaufovi už zase musel zasahovat karlovarský strážce tří tyčí. Chvíli nato ho dokonce zastoupila pravá tyčka.

Poměr střel po první třetině vyzněl pro Východočechy drtivým poměrem 13:2. Dva pokusy soupeře navíc přišly až minutu před koncem, hned ale mohly domácímu publiku zařídit totální šok! Jak Hovorka, tak Doležal byli před Kantorem úplně sami, hradecký gólman ovšem i s příspěním Ptáčkova faulu oba dva zastavil a do kabin se šlo bez branek.

Jako by dobrý závěr první části vlil Energetikům energii do žil, v úvodu té druhé byli o něco nebezpečnějším týmem. Z toho vyústil i okamžik, který se nečekaně postaral o první změnu skóre! Karlovarští se dostali do přečíslení dva na jednoho a Jiří Doležal zkoušel hledat svého spoluhráče, jenže puk si nešťastně srazil hradecký kapitán Jiří Šimánek bruslí přímo do sítě. Hradečtí tak trochu potvrdili, že v poslední době jsou experty na vlastní góly – 0:1.

Jenže reakce Mountfieldu na sebe nenechala dlouho čekat. Neuběhly ani dvě minuty a Závorka musel krýt samostatný únik Švihálka, o chvíli později však už nestačil. Zpoza branky dostal nenápadný puk od Pláňka hradecký spasitel Jaroslav Kudrna a volný kout brány nemohl netrefit – 1:1!

Domácím navíc nalila krev do žil zdvojená přesilovka po Gulašiho faulu vysokou holí na Červeného a na světě byl velký tlak. Ten však zůstal bez využití a postupem času hra upadla do podprůměru. Před koncem třetiny se zase trochu na koně dostali Západočeši, jejichž aktivitu reprezentoval třeba Zaťovičův průnik po pravém křídle, který ale Kantor vcelku snadno zastavil. Domácí byli před odchodem do šaten v útlumu.

Po vstupu do třetího dějství ale už hradecký lev zase vymýšlel, jak vyrovnané skóre prolomit. Ubránili oslabení a pak se vepředu zjevil aktivní Tomáš Mertl, jenž ale Kudrnovu střílenou přihrávku mezi tři tyče nezblokoval. Šimánkovu dobrou střelu o chvíli později zase vytáhl bezchybný Závorka.

Varům stačilo poctivě bránit a čekat. Netrvalo totiž vůbec dlouho, než se dočkaly! Ve 47. minutě usedl na trestnou Kudrna a z přesilovky hostů neuběhlo ani dvacet sekund, když Drtinova přihrávka rozjela Radima Hrušku, jenž bekhendem nádherně přišpendlil kotouč pod břevno – 1:2!

To už byli Hradečtí viditelně nervózní. Od začátku sezóny jsou sice zvyklí dotahovat náskok soupeře, jenže přes zadní řady Energie se jim prosazovalo hodně špatně. Snad nejblíž gólu tak byli při ráně Tomáše Knotka od modré, kterou Tomáš Závorka jen se štěstím vyškrábl mimo tři tyče. Jinak žádné střelecké příležitosti k vidění nebyly.

Pět minut před koncem navíc na modré špatně zachytil puk obránce Harant a situaci zachraňoval faulem. I přesto ještě Východočeši po konci trestu soupeře zatlačili. Velká škoda byla, že si Jiří Šimánek po přejezdu modré čáry nevšiml rozjetého Mertla a vypálil nedůrazně, stejně jako o chvíli později Květoň z mezikruží. Ani zesílenou power-play šesti proti čtyřem už Mountfield nezvládl. Karlovarský beton tak pod Bílou věží slavil nečekaný, leč zasloužený úspěch.

Ohlasy trenérů

Peter Draisaitl (Mountfield HK): Vary tady vyhrály absolutně zaslouženě. Vyhrály přesně tím hokejem, který jsme my měli a chtěli hrát, který jsme na ně měli připravený, protože jsme přesně věděli, co nás čeká. Jenže jsme hráli na optiku a Vary na vítězství, v tom byl zásadní rozdíl. Dostali jsme, doufám ve správný čas, facku. Protože když si u nás páni hokejisté myslí, že jsou někdo, tak se ukáže, že to tak není. Plácali jsme to po rozích a nebylo z toho vůbec nic. Na tenhle výkon musíme absolutně zapomenout, protože byl úplně o ničem.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Myslím, že pro vývoj utkání bylo klíčové, že jsme ustáli úvodní tlak domácích. V první třetině nás dost výrazně jak herně, tak střelecky předčili, ale my jsme se snažili dobře držet obranné pásmo. Velkým motorem pro nás bylo ubráněné čtyřminutové oslabení po vyrovnávacím gólu. Pak nám vyšlo založení přesilové hry, dostali jsme se do přečíslení a zakončili na 2:1. Vší silou, urputností a nasazením jsme už utkání dovedli do tří bodů. Jsme za to rádi, protože je to naše první venkovní vítězství a za předvedenou bojovnost si naši hráči zaslouží absolutorium.

Související články

Preview k zápasu | so 26.10.2013

Energie si poprvé zahraje v Hradci Králové