HC Energie Karlovy Vary

Karel Mlejnek: Přestávku strávím pracovně

Vysoká porážka na Spartě ukončila dlouhý blok extraligových utkání. Energetici v nich prožili vzestupy i pády a reprezentační přestávku stráví na 12. příčce. „Vzhledem našlapanému programu i posledním výsledkům jsme za pauzu rádi,“ říká v našem rozhovoru Karel Mlejnek, který v průběhu první čtvrtiny na postu hlavního kouče nahradil Richarda Žemličku.

Pane Mlejnku, jak byste zhodnotil dosavadní období, po které šéfujete lavičce A-týmu?
Po nedělním debaklu se mi vše těžko hodnotí. Nemá příliš smysl zaobírat se tím, kolik bodů v kolika utkáních jsme získali. Důležitá je pozice naše a našich konkurentů v tabulce. Myslím si, že se nám celkem podařilo stabilizovat sestavu a vtisknout týmu tvář. Zůstávají samozřejmě věci, ve kterých máme nedostatky. Na nich budeme během přestávky chtít pracovat. Stejně tak budeme chtít pracovat na obrazu naší hry, protože po pauze nás čeká složitá fáze, kdy se všemi našimi konkurenty hrajeme venku. Budeme se snažit maximálně se na toto důležité období připravit.

Přesto se podívejme na bodové zisky. Patnáct bodů z první čtvrtiny se po velmi špatném začátku nezdá jako špatný výsledek, že?
S tím částečně souhlasím. Nakonec to byl asi solidní počin, i když stále ne zcela ideální.

Překvapilo vás, jak rychle se mužstvo po změně trenérů zvedlo?
Na to se mi těžko odpovídá. Cítil jsem a cítím pořád spoluzodpovědnost i za naše výsledky v úvodu sezony, kdy jsem působil jako asistent. V mužstvu jsme jednotlivcům rozdali jasné role a každému hráči jsme řekli, co a jak po něm chceme. Důraz jsme kladli na jednoduchost. To byl možná jeden z klíčových momentů.

Povedeným úvodem jste si rychle získal i fanoušky. Potěšilo vás, když vyvolávali vaše jméno?
Samozřejmě to bylo příjemné a potěšilo nás to. Pak ale přišla fáze, kdy jsme hráli zápasy venku, třeba v Brně a Pardubicích. Nepodali jsme tam špatné výkony, ale bohužel jsme pak na to nedokázali navázat doma. To nás mrzí. Domácí zápasy pro nás totiž musí být odrazovým můstkem. Na druhou stranu jsem rád, že jsme si dokázali, že i venku jsme schopni zvítězit.

Úvod druhé čtvrtiny základní části vám ale opět nevyšel. Jde o soupeře, kteří nám typově nesedí, pominul už prvotní impuls z trenérské výměny, nebo jaké jsou příčiny?
Čtvrtinu jsme bohužel začali v Chomutově. Ten se na nás maximálně zkoncentroval a my jsme celé utkání nebyli schopní odolávat jejich tlaku a forčekingu. Pak jsme hráli doma s Vítkovicemi. Ty sem přijely jednoznačně s defenzivní taktikou. Je to typické mužstvo pro zápasy venku, mají veliké obránce a šikovné útočníky. Kdo viděl hru, kterou tu Vítkovice předvedly, těžko může věřit, že v tabulce nejsou výrazně výše. Pak jsme jeli do Hradce, kde jsme se špetkou štěstí ale i zodpovědným defenzivním výkonem na hraně maximálního nasazení uhráli tři body. Velmi dobře jsme působili na Slavii, i když toto utkání bylo předehrávané a standardně do toho úvodu čtvrtiny nepatří. Doma jsme pak hráli se Zlínem. Nemyslím si, že by to byl soupeř, který by nám doma vyloženě neseděl. Bohužel jsme nezachytili úvod utkání, rozhodovaly přesilové hry soupeře a naše bídná hra v oslabení. A k utkání na Spartě se asi nemá cenu ani vyjadřovat.

Je hra v oslabení jedením z nejpalčivějších problémů mužstva?
Určitě, k tomu není co dodat. Je to jedno z témat, kterým se během pauzy budeme muset trénink co trénink věnovat.

O to víc zamrzí, že téměř v každém utkání jsme vyloučeni za příliš mnoho hráčů na ledě. Čí je toto chyba?
Hra v šesti je vždy přičítána celé lavičce. Když ale vidím, co se děje, tak si s trenéry říkáme, že ty hráče budeme pouštět na led snad jen vrátky. Hráči ví přesně, za koho mají střídat. Už několikáté utkání po sobě jmenovitě doslova diktujeme, kdo má být na ledě, často i kdo za koho. Přesto jsme ten problém doteď nevymýtili.

Z jakého důvodu jste do posledních utkání nenasadili jednoho z nejlepších střelců týmu Petra Koblasu?
Na to máme jednoduchou odpověď. V utkání v Chomutově a doma s Vítkovicemi jeho výkon neodpovídal tomu, co jsme si představovali. Především v defenzivě, ale i v ofenzivě byl nevýrazný. Například co Petr předvedl před druhou inkasovanou brankou s Vítkovicemi, to se ani mladému hráči v žádném případě stávat nemůže. A nutno říci, že bez Petra Koblasy jsme pak udělali tři body v Hradci a jeden na Slavii. To se nikdo neptal, proč nehraje. Ale uznávám, že fanoušci mají teď, když se nedaří, právo pokládat takové dotazy. Myslím, že jim dáváme logické vysvětlení. Všichni víme, že výkonnost mladých hráčů se pohybuje ve vlnách. Petrova doba zase přijde a přijde velmi brzo. Byl s tím od nás trenérů srozuměný a svoji pozici přijal. Věřím, že tato negativní zkušenost v podobě vyřazení ze sestavy ho výkonnostně posune dál.

Nehraje také Stanislav Balán…
Ten si v utkání v Chomutově natáhl přitahovač. S tímto problémem laboroval dlouho, někdy chodí na trénink pod prášky. Byl na magnetické rezonanci a věříme, že po pauze už bude připravený naskočit do utkání.

I vzhledem k nedělnímu výsledku přichází pauza více než vhod, že?
Ano jsme rádi. Po utkání na Spartě a také vzhledem k našlapanému programu extraligy v minulých týdnech by pro nás nebylo dobré, pokud by se hrály další zápasy. Bohužel, když se teď dívám na náš program, tak před prosincovou pauzou hrajeme opět se Spartou. Doufejme, že předvedeme mnohem lepší výkon.

Bylo pro vás utkání na Spartě zatím nejvíc psychicky náročné? Nebo vás více mrzí třeba to, že jste po dobrém výkonu nezvítězili na Slavii?
Když řeknu, že utkání se Spartou bylo nepříjemné, tak je to hodně slabé slovo. Strašně nás to mrzí. Máte pravdu, že na Slavii jsme podle mě měli více než na bod. Alespoň jsme ale odjížděli s pocitem, že v daný moment jsme pro úspěch odvedli maximum. V neděli to naopak byla jednoduše ostuda.

Hráčům jste na konci pondělního tréninku naordinoval, aby na hokej zapomněli a pročistili si hlavy…
Myslím si, že je zcela na místě, aby si psychicky odpočinuli. A musím říct, že pondělní trénink jsme měli dlouhodobě plánovaný. Nebyla to nějaká reakce na náš nedělní výsledek.

Myslíte, že by mužstvo potřebovalo na nějakém postu doplnit?
Ano, bavíme se o tom a podnikáme v tomto směru určité kroky. Jde o post obránce.

Jak strávíte volno vy?
Pracovně. Budeme pracovat na tom, aby nám náplň tréninků o pauze pomohla začít opět bodovat. Jsme si totiž vědomi, že z posledních šesti utkání jsme získali jen 4 body. Pokud odečteme zápas na Spartě, nebyly přitom naše výkony úplně špatné. Vždy nám zkrátka něco chybělo k tomu, abychom tento výkon přetavili v nějaký bodík.

Děkuji za rozhovor!