HC Energie Karlovy Vary

Žraloci vystříleli náboje proti Studénce, na Zlín poté nestačili

Sledge hokejisté Sportovního klubu vozíčkářů Sharks vycestovali ke svému nejdelšímu výjezdu a přiváží si zpět tři body. V rámci 4. kola střelecky excelovali na ledě Studénky a i bez potrestaného kapitána Bergera zvítězili 14:0, když se o rovnou polovinu branek postaral Jiří Forgo (na snímku s číslem 92). Zápas ve Zlíně už tak idylicky neproběhl. Ačkoliv Žraloci po dvě třetiny herně dominovali, díky rapidně snížené produktivitě prohráli s vedoucím celkem i druhé vzájemné utkání sezóny, tentokrát 1:3.

HC Sledge Studénka - SKV Sharks Karlovy Vary 0:14 (0:1, 0:6, 0:7)

Branky: 13. Forgo (M. Geier), 16. Hrbek, 18. M. Geier (Hrbek), 20. Forgo (Nejedlý), 21. Forgo (Nejedlý), 25. Forgo (M. Geier), 28. Forgo (M. Geier), 38. Forgo (M. Geier), 40. Nejedlý (M. Geier), 42. M. Geier (Wágner), 43. Forgo (Nejedlý), 44. Kovářík (M. Geier), 45. M. Geier (Lindák), 45. Lindák (M. Geier). Rozhodčí: Rapák, Berkebile. Vyloučení: 3:3. Využití 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 5. Vývoj utkání: 0:14. Hráno 16. listopadu 2013 ve Studénce.

Studénka: M. Kudela - Kudrna, Hornich, Žák, Mlčák, Krajča, V. Kudela, Keller, Filipowski, Chodurek.

Karlovy Vary: B. Mach - Hrbek, Nejedlý, M. Geier, Lindák, Forgo, Wágner, Kovářík.

Výjimečný počin se na ledě Studénky zadařil neklasifikovanému hráči Jiřímu Forgovi. Domácí tým sice začal nebojácně, Kudrna nastřelil Machovu špičku sledge, ale při dvou následujících oslabeních karlovarské družiny měl paradoxně více práce brankář Studénky Martin Kudela. Ve 13. minutě pak započal svůj střelecký koncert Jiří Forgo a po ideální výzvě zpoza branky vstřelil svůj první gól z celkových sedmi.

Hned v první minutě druhé třetiny Miroslav Hrbek šťastně odrazil zpoza brankové čáry puk o gólmanova záda a Michal Geier na to prostřelil Kudelu z pravého kruhu. Přísný, ale v zahraničí standardní metr amerického rozhodčího poslal posledního střelce ve 20. minutě s menším trestem ze hry, jenže pro domácí znamenala přesilovka pohromu. Jiří Forgo se při oslabení prosadil dokonce hned dvakrát a za stavu 0:5 nebylo již o osudu utkání pochyb.

Zaujímat tak začaly například šance spálené Petrem Lindákem. Jak se příležitosti proměňují mu ukázal do konce třetiny ještě dvakrát Jiří Forgo, vždy těžící z přesných nahrávek Michala Geiera. Po třiceti minutách svítilo na ukazateli skóre již krutých 0:7.

A nebylo to vše. Osm minut v závěrečné části gól nepadl, ale pak jako by se Žraloci znovu rozhodli rozpoutat peklo. Martin Kudela se v brance mohl přetrhnout, přesto za jeho záda padlo ještě dalších sedm puků. Hosté se bavili kombinacemi, ještě dvakrát se prosadil Jiří Forgo a uzavřel svůj účet na sedmi trefách. Po delší době dal gól také obránce Luboš Nejedlý a minutu před koncem oslavil premiérovou trefu za Žraloky navrátilec Václav Kovářík. Největší aplaus karlovarské výpravy si dvě sekundy před koncem vysloužil Petr Lindák, jenž dosprintoval odraz kotouče od Geiera a pod víko protrhl svou osobní střeleckou smůlu.

Ohlasy

Tomáš Mlčák (Studénka): "Nechtěli jsme udělat ostudu, což se moc nepovedlo. Bylo to těžké, na druhé straně hráli reprezentanti, kteří pojedou do Soči, a prakticky se jim měnil jenom centr."

Jiří Forgo (Karlovy Vary): "Na začátku Studénka ještě měla sílu a zvládala bruslit, ale potom už se hrálo na jednu branku. Nebylo znát, že nám chybí Jiří Berger a pro mne to byl střelecky nejúspěšnější zápas kariéry."

SHK Lapp Zlín - SKV Sharks Karlovy Vary 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky: 14. Hábl (Palát, Julina), 27. Hábl (Palát), 40. Ligda - 2. J. Berger (Nejedlý). Rozhodčí: Hradil, Goňa. Vyloučení:2:2. Bez využití. Diváci: 20. Vývoj utkání: 0:1, 3:1. Hráno 17. listopadu 2013 ve Zlíně.

Zlín: Matoušek - Julina, Fojtík, Štít, Hábl, Stodůlka, Palát, Šnajdar, Flídr, Ligda.

Karlovy Vary: B. Mach - Hrbek, Nejedlý, J. Berger, M. Geier, Lindák, Forgo, Wágner, Kovářík.

Před rokem porazili Žraloci do té doby nepřemožený Zlín na jeho ledě 9:3 a povzbuzeni kanonádou ze Studénky vstoupili do zápasu v PSG aréně i tentokrát. Už v polovině 2. minuty využil Jiří Berger nedůrazu domácích a vraždou všech pavouků v levém horním rohu Matouškovy branky oslavil návrat do sestavy. Domácí odpověděli zvýšenou aktivitou, ale zákrok si Mach připsat nemusel. Naopak Jan Matoušek se činil proti pokusům Hrbka a Geiera.

Snahu hostů přibrzdila dvě oslabení za sebou. Zlínští sice místy okupovali útočném pásmo, chyběla však střelba. Pokud už to zkusil Hábl, zablokoval puk obětavě tělem Berger. Přesto se domácí dočkali vyrovnání. V začínající 14. minutě nedokázali hosté vyhodit z obranného pásma, Mach jen tečoval Palátovo nahození a u vzdálenější tyče už měl lehkou práci Zdeněk Hábl.

Druhá část odstartovala dálnicí, po které vysunul Geier Bergera. Matoušek ale skvěle přečetl hru a u kotouče byl první. Karlovarská převaha nadále narůstala a s ní i počet Matouškových zákroků. Většinou se však jednalo o dobře viditelné střely, se kterými neměla domácí opora potíže. Nejnebezpečnější projektil vyslal ve 24. minutě zblízka Geier, ke smůle hostů jen do gólmanovy masky.

Tisíckrát otřepaná fráze nedáš - dostaneš tak i tentokrát došla naplnění. Z ojedinělé šance vrátil odražený puk za Macha Zdeněk Hábl a domácí v polovině 27. minuty vedli. Nic na tom nezměnilo ani vyloučení dvoubrankového střelce, které vypršelo přesně se sirénou.

Poslední třetina už se nenesla v duchu tak výrazné dominance hostů. Geier sice měl hned z kraje šanci po chybě Fojtíka, ale po propadnutí karlovarské obrany hasil Mach požár před osamoceným Ligdou. Brankář Sharks měl i kliku, když Julinův nához trefil jeho nicnetušící ruku. Vzápětí Geier přebruslil posledního Štíta, jehož zoufalý pokus zastavit rychlejšího soupeře volal po trestu na 2+2+10 minut za pokus o píchnutí koncem hokejky. O vyrovnání se usilovně snažil také opakovaně střílející Berger, s nímž si tentokrát náramně tykala Matouškova lapačka.

Stejně dobře se na druhé straně nevedlo té Machově. Ve 40. minutě Marian Ligda vyhrál buly v levém kruhu a sám povedeným pokusem prostřelil poslední karlovarskou instanci potřetí. Zdálo by se, že je rozhodnuto. Z ničeho nic však Zlínští předvedli tři propadáky v obraně. Dvakrát šli dokonce dva hosté sami na brankáře, zakončit ale dokázal jen Berger a to do špičky Matouškovy sledge. Trenér Sedláček si vybral oddechový čas za účelem zklidnění svých svěřenců a vyplatilo se. Závěrečné Fojtíkovo vyloučení již změnu skóre nepřineslo a Zlín si tak udržel dosavadní neporazitelnost.

Ohlasy

Jan Matoušek (Zlín): "Kromě prvního gólu jsem si dneska zachytal výborně. Na sledge hokejové utkání jsem měl nadprůměrný počet zákroků. Nenastoupili jsme se defenzivní taktikou, to Vary nás pěkně zmáčkly. Většinou jsou naše zápasy pod naším velením, ale tentokrát na nás soupeř vlítl. Ve druhé třetině jsme si koledovali o gól a měli jsme potřebné štěstí. Jednu akci jsme využili a tam se utkání asi lámalo, na 3:1 už to byla příjemná pojistka. Ke konci dvakrát ujeli dva hráči, ale vždycky situaci špatně vyřešili."

Miroslav Hrbek (Karlovy Vary): "Nehráli jsme špatně, dvě třetiny byly v naší režii, ale nedali jsme góly. Loni nám tam padalo všechno a letos nic, tak snad si to schováváme na play-off."

Výsledky 4. kola České sledge hokejové ligy

Studénka - Karlovy Vary 0:14 (0:1, 0:6, 0:7)
Zlín - Praha 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Studénka - Praha 1:5 (0:1, 1:4, 0:0)
Zlín - Karlovy Vary 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Tabulka

1. Zlín          6 6 0 0 0 19:1  18
2. Sparta Praha  6 4 0 0 2 14:8  12
3. Karlovy Vary  6 3 1 0 2 33:7  11
4. Olomouc       5 3 0 0 2 14:10  9
5. Pardubice     5 1 0 1 3 11:13  4
6. Studénka      6 0 0 0 6  1:45  0