HC Energie Karlovy Vary

Mariška: Věřím, že tabulkou už budeme pouze stoupat

Po vítězném utkání, kde karlovarští junioři porazili Stříbrné Lvy 3:1, byl trenér Tomáš Mariška spokojený a vychutnával společně se svými svěřenci v kabině vítězné chvíle. Poté se pustil do hodnocení utkání, ale i dosavadního průběhu sezony MHL. Sympatický trenér lituje především bodů ztracených v prodloužení, či nájezdech. Celkově je ale s postavením v tabulce spokojen.

Pane trenére, je za vámi polovina základní části. Nacházíte se v konferenci na 9. příčce, v divizi jste pátí. Jste spokojeni?
Myslím, že po loňské sezoně jsme mohli snít i o lepším umístění. Musíme si ale uvědomit, že jsme složili úplně nové mužstvo, které nebylo tak zkušené jako to loňské. Soutěž samotná se též hodně změnila, především se vyrovnala. Celkově ale myslím, že naše postavení v tabulce odpovídá tomu, co jsme předváděli na ledě.

Zatímco doma jste po šedesáti minutách našli přemožitele pouze jednou, venku se příliš nedaří. Kde hledat příčiny?
Hlavní příčinu vidím v tom, že ruské kluby přistupují k domácím utkáním úplně jinak, než k těm venkovním. Doma vždy hrají v nejsilnější možné sestavě a pomáhají jim i diváci, kteří chodí podporovat v solidních počtech. My ale neodehráli na kluzištích soupeřů špatné zápasy. Několikrát jsme měli více ze hry, avšak prohráli. Nedokážeme zápasy dotáhnout do vítězného konce. Pevně však věříme, že se to změní.

Jak si nováčci v týmu zvykali na režim na tripech? Řekl byste, že nyní už se cestování, časové posuny a jiná strava na výkonech hráčů venku nepodepisují?
Myslím, že tyhle aspekty také hrají roli v ne úplně uspokojivých venkovních výsledcích. Hráči si zvykli a dokáží být velmi tolerantní. S časovým posunem se ale asi nevyrovnáme nikdy.

Vyskytly se letos na tripech nějaké kuriózní nebo náročné situace?
V podstatě na každém tripu dojde k nějaké kuriózní situaci. Naštěstí vždy jde o humornou situaci. Doufám, že to takhle bude i pokračovat a nepřihodí se nám nic špatného.

Vzpomenete si, které prohrané zápasy vás nejvíce mrzí a proč?
Zápasů, které mě mrzí bylo rozhodně více. Vybavím si ale hned první trip, zápas v Petrohradě. Sehráli jsme tam dvě utkání, se Stříbrnými Lvy ani SKA jsme nebyli horší, selhali jsme však v koncovce, naopak soupeř všechny nabídnuté šance trestal. Hodně bodů nám také chybí z prodloužení nebo samostatných nájezdů. Především na nájezdech se snažíme v trénincích zapracovat a doufáme, že se to brzo zlomí.

Kteří hráči vás v prozatímní sezoně svými výkony mile překvapili?
Nechtěl bych tady někoho mediálně prosazovat ani jmenovat. Myslím, že naše síla spočívá v kolektivním pojetí a každý hráč má v týmu svoji roli. Každý zápas není samozřejmě od všech ideální, celkově jsem ale se svými hráči spokojen a předvádí to, co od nich vyžaduji.

Jak moc oproti loňsku schází střelci Vojta Tomeček a Jarda Kverka? Zdá se, že typický střelec mužstvu zatím trochu chybí…
Určitě, Jarda Kverka, Vojta Tomeček a Vláďa Habal byli v loňské sezoně našimi hlavními pilíři a hodně chybí. Ale, jak jsem již říkal v úvodu, tvoříme zcela nový tým, který má také velký potenciál. Je zde spoustu šikovných hráčů, kteří si na sebe začínají zvykat. V posledních pěti zápasech jsme podávali velmi kvalitní výkony. Věřím, že v nich budeme pokračovat a v tabulce se posuneme nahoru.

Nedávno přišel obránce Horváth a útočník Fronk. Proč jste k tomuto kroku přistoupili a jste s jejich výkony spokojen?
Oba dva hráči jsou pro nás zatím velkými posilami. Jirka Fronk ohromně zvýšil konkurenci v útoku a pomáhá nám výrazně i v produktivitě. Peter Horváth patří mezi stabilních šest beků a odvádí poctivou defenzivní práci. Jejich příchod byl reakcí na neuspokojivé výkony. Chtěli jsme tým posílit a já věřím, že se nám to povedlo.

Hledáte ještě další posily, nebo se spíše snažíte kádr ustálit a stabilizovat?
V tuhle chvíli je náš kádr kompletní a další posily nehledáme. Navíc nám skončil koncem října přestupní termín a my proto nemůžeme přivést žádné hráče z extraligy. Mohli bychom posílit pouze o nějakého cizince, ale to je cesta, kterou jít určitě nechceme.

Změny nenastaly pouze v hráčském kádru, ale i na lavičce. Jaromíra Kverku nahradil Martin Holý. Jak byste je oba porovnal, změnilo se pro vás něco?
Naše spolupráce funguje v podstatě stejně jako s Jardou Kverkou starším. Role máme rozděleny také úplně stejně. Martin Holý do toho skočil rovnýma nohama a myslím, že našemu týmu jeho přítomnost ohromně prospívá.

Máte za sebou utkání se Stříbrnými Lvy, jak byste je zhodnotil?
Podali jsme velice kvalitní výkon. Navázali jsme na předchozí zápasy, ve kterých jsem byl s naším výkonem též spokojen. Hráli jsme trpělivě. Věděli jsme, že utkání rozhodne první branka, která se nám podařila vstřelit. Soupeř pak vyrovnal, ale my jsme prokázali větší kvalitu a zaslouženě vyhráli. Myslím, že jsme měli po celou dobu zápas pod kontrolou. Mám radost ze zisku tří bodů proti takto nepříjemnému soupeři.

V sobotu hostíte SKA-1946 a utkání navštíví i šéfové KHL a MHL Medveděv a Jefimov. Nebojíte se, že hráče bude svazovat povinnost předvést dobrý výkon?
SKA má velice silné mužstvo a určitě patří k favoritům celé soutěže. Věřím, že nás přijdou podpořit diváci, kterých i dnes přišel solidní počet a já bych jim chtěl za všechny hráče moc poděkovat. Hráči ví, že na sobotním zápase budou šéfové obou prestižních evropských lig přítomni. Nemyslím si ale, že by je jejich přítomnost nějak svazovala. Naopak se každý bude snažit předvést svoje maximum. Chtěl bych pozvat diváky, aby nás přišli podpořit v co nejhojnějším počtu. Věřím, že společně dokážeme přehrát i tak kvalitní celek, jako je ten z Petrohradu.

Děkuji za rozhovor!