HC Energie Karlovy Vary

Václav Eismann: Jednoznačným cílem je postup do play-off

První část RAKO extraligy staršího dorostu je u konce a hlavní trenér Energie Václav Eismann s výsledkem spokojený být nemůže. Energie ve skupině Západ obsadila až šestou příčku a o play-off bude muset ještě bojovat v nadstavbě. „Chtěli jsme se pokusit o přímý postup, že se to nepodařilo, je pro nás zklamáním.“ říká kouč úřadujících mistrů v našem rozhovoru.

Jak jste spokojen s výsledkem první části sezony?
Spokojeni být nemůžeme, protože jsme se chtěli pokusit o přímý postup do play off, což se nám nepovedlo a tak se o to musíme porvat ve skupině B. Po celou dobu jsme se potýkali s velkou marodkou a absencí hráčů, kteří pendlují mezi námi a juniorkou. To však nemění nic na tom, že jsme se o postup do play off chtěli pokusit a je to pro nás velkým zklamáním.

Do začátku sezóny jste vlétli výborně, z prvních pěti zápasů jste čtyři vyhráli. Pak přišla série špatných výsledků (ze šesti zápasů pět proher). Ty vás bohužel provázely v druhé polovině první části sezony. Čemu přikládáte takové zhoršení?
My jsme ze začátku byli celkem kompaktním mužstvem, ale jak jsem řekl, poté se bohužel rozjely i další soutěže. Extraligu staršího dorostu doplňuje soutěž Ligy staršího dorostu a někteří hráči hrají zároveň i za juniorku. Pro hráče je to samozřejmě pozitivní větším počtem odehraných minut a získanými zkušenostmi. Na druhou stranu na trénincích spolu příliš netrénují, dostávají volno podle vytížení, a tím samozřejmě i trpí určitá soudržnost týmu. To se samozřejmě projevovalo v duelech se silnou pětkou (Sparta, Chomutov, Kladno, Plzeň a Litvínov), se kterou jsme dokázali získat jen 16 bodů. 24 bodů jsme poté získali v ostatních zápasech se slabšími soupeři. Je logické, že když neporážíte lepší týmy, nemůžeme pomýšlet na vyšší příčky. To je podle mě ten hlavní důvod.

Říkal jste, že jste v průběhu sezóny trpěli i častým zraněním hráčů. Jakého typu ta zranění byla a jak silně výkony mužstva omezovala?
Byla to zranění povětšinou svalového původu, nebo zranění kostí. Asi nejvážnější ztrátou pro nás je absence Lukáše Blahy, který dva měsíce marodil se zánětem mozkových blan a po návratu si bohužel v posilovně vyhodil rameno a myslím, že nám bude chybět do konce sezóny. Dále to byla zranění, která trvala něco kolem čtrnácti dnů. Bohužel nemáme tak široký kádr, aby nás tato zranění nezasáhla.

Jste spokojen s výkony svých hráčů?
Myslím, že nikdo z hráčů si po celou dobu neudržel konstantní výkonnost. Každý hráč měl takovou výkonnostní sinusoidu, kdy se pohyboval na vlnách. Bohužel se nenašli tací, kteří by si výkonnost udrželi stabilní po celou dobu. Přesto věřím, že všichni hráli na hraně svých možností. A to, že na někoho přijde krize, je normální, stává se to i jinde.

V minulém rozhovoru jste uvedl, že mužstvo postrádá emoce. Co s tím z pozice trenéra můžete dělat?
Vedeme s hráči dialog, máme týmové mítinky na téma emocí, kde probíráme, co vlastně je tím zrodem emocí v utkání. Že je naše mužstvo v otázce emocí na nedostatečné úrovni, je fakt, a my s tím musíme pracovat. Dostat však do hráčů zápal a emoce není úplně jednoduché. Mám připravené určité teambuildingové akce. Uvidíme, zda to pomůže. Ale emoce musí být hráčům vlastní.

Největšími tahouny týmu jsou zatím hráči už pravidelně nastupující za juniory, jako Krliš, Osmík, nebo např. Rubeš. Jak byste zhodnotil jejich výkony?
Jednotlivě. U Martina Osmíka myslím, že se mu také nevyhnula krize, ale u něj je vždy jistota, že předvede výkon na hranici svých možností. A co se týče přístupu nelze mu nic vyčítat. Stejně je tomu i u našeho nejproduktivnějšího hráče, kterým je Venca Krliš. Nutno říci, že téměř třetinu svých bodů získal proti Ústí. Čekali bychom od něj, že bude více bodovat i v utkáních s tou silnou pětkou. Jako tomu bylo třeba proti Kladnu, které sestřelil hattrickem. Ale samozřejmě je to pro něj těžké, pendluje mezi juniorkou a starším dorostem, což je pro něj nová zkušenost. A Tomáš Rubeš také patří k lídrům našeho mužstva. Jeho výkonnost ho k tomu předurčuje, ale dokázal bych si u něj představit větší sebeobětování pro tým i ochotu k černé práci pro mužstvo. Tam má rezervy a i on sám je bude chtít odstraňovat.

Dokážete si svůj tým představit bez těchto opor?
Abych odpověděl naprosto upřímně. Nemít tyto hráče, bodů bychom určitě tolik neměli. Hlavně oni se nám starají o produktivitu a my jsme rádi, že je můžeme použít. Pokud bychom nemohli, byli bychom na tom zřejmě výrazně hůř.

Na čem teď pracujete na tréninku a co hodláte nejvíce zlepšit?
Chceme se držet našeho konceptu hry, který předvádíme. Závisí na kompaktní obraně. Co se týče další práce, je to především nekončící boj s naší špatnou koncovkou. A pokud chceme pomýšlet na play-off, musíme rozhodně zlepšit emoční zápal a to i pro osobní vývoj hráčů.

S čím jdete do druhé části sezony? Jaké jsou podle vás naděje na účast v play-off?
My se momentálně nacházíme na té postupové příčce do play-off, postup je naším jednoznačným cílem, jinak by sezona vyzněla do ztracena. Na druhou stranu například hned na první trip (Hradec Králové, Pardubice a Havířov) jedeme pouze s patnácti hráči. Uvědomujeme si, že cesta do play-off bude z tohoto pohledu velice složitá, a že nás čeká hodně nástrah a překážek. Tím, že máme tak úzký kádr, nám může uškodit absence zdravé konkurence, kterou tím pádem hráči nemají. Právě ta by mohla být pravým hnacím motorem. I přesto zůstává naším jednoznačným cílem postup do play-off.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do dalších částí sezóny.