HC Energie Karlovy Vary

Výbuchy favoritů kopírují Radegast Index

Jeden jediný úspěch týmu z první pětky, řada překvapení na účet favoritů. Páteční 30. kolo Tipsport extraligy bylo jedním z nejzajímavějších v průběhu dosavadního ročníku. A co spojuje třeba porážku suverénní Sparty s debaklem druhého Mountfieldu? Radegat Index! Ukazatel, který od nové sezóny oceňuje největší bojovníky napříč soutěží, v obou případech doprovodil outsidery k vítězství.

Pražská Sparta letos není zvyklá prohrávat, našlapaný tým válcuje extraligovou konkurenci. Ale pište si, že jeden stadion v lásce nemá. Na liberecké šelmy totiž v jejich teritoriu nestačila ani na druhý pokus a porážka 2:5 pro ni byla vůbec nejtěžší v ročníku. Mnohem větší direkt ale inkasovala co do součtu Radegast Indexu hráčů na obou stranách. V této statistice Bílí Tygři deklasovali Pražany 47:18!

Ještě méně lichotivý byl závěrečný účet hradeckého Mountfieldu, který mu vystavila Slavia. Na góly 1:6, v Radegast Indexu 14:59! Bojovnost dovedla ke třem bodům ze Zlína taky karlovarskou Energii v čele s Michalem Gulašim, vítězem žebříčku za září i říjen. Už vede i v posledním měsíci roku a zase sahá po zelené helmě. „Dělám to ve prospěch týmu, musíme jít přesně touhle tvrdou cestou,“ soudí Gulaši o hře mladého výběru z lázeňského města.

„Je ale dobře, že se na to letos ukazuje. Hráči, kteří v bojovnosti vynikají, jsou hned vidět,“ pochvaluje si sedmadvacetiletý bek, který ve Zlíně nasbíral dalších 10 bodů. Díky nové statistice dostal letos šanci zazářit, stejně jako další hokejisté, kteří mohli být dřív nedocenění. „Já takhle hraju celý život. Díky tvrdé hře jsem se dostal tam, kde jsem,“ reaguje Gulaši.

V celkové statistice soutěže mu jako jediný konkuruje liberecký Jan Výtisk, další odchovanec vítkovického hokeje. Náhoda? „Osobně myslím, že ano. Ale na druhou stranu, v listopadu vyhrál další Vítkovičák Petr Strapáč, tak na tom třeba něco bude. Až se potkáme, věřím, že se tomu zasmějeme,“ hlásí zadák Energie. V počtu udělených hitů na něj nikdo nemá, o Výtiskovi ale platí to samé v měřítku zblokovaných střel.

„Honza je náš druhý brankář. Občas si říkám, jestli nemá víc zákroků než gólmani,“ vtipkuje na adresu spoluhráče kapitán Liberce Petr Nedvěd. Veterán, který do pátečního zápasu vinou trestu nemohl naskočit, přenechal „céčko“ právě Výtiskovi. Jenom z tribuny pak sledoval, jak je důležité mít v týmu bojovníky, kteří hokejové bitvy nerozhodují gólovým příspěvkem, ale obětavostí a tvrdou prací na každém milimetru ledové plochy.