HC Energie Karlovy Vary

Na šampionátu dvacítek čtveřice energetiků

Na mistrovství světa hráčů do 20 let ve švédském Malmö se letos představí hned čtveřice hráčů Energie. Trenér českého týmu Miroslav Přerost povolal útočníky Vojtěcha Tomečka a Jiřího Fronka, ve výběru Slovenska se pak objeví Martin Kečkeš a Dávid Gríger. Češi turnaj zahájí 26. prosince zápasem proti USA, Slováky o den později čeká Německo.

Na juniorský šampionát do Ufy před rokem cestovali Petr Koblasa a Vojtěch Tomeček (nominován byl i obránce Kvapil, start mu však znemožnilo zranění). I letos reprezentačního kouče zaujali zástupci karlovarské ofenzivy, Vojtěcha Tomečka tentokrát doplnil Jiří Fronk. Tomeček se letos kromě MHL zapojuje i do zápasů A-týmu. V extralize letos odehrál šestnáct zápasů, na však bod zatím stále čeká. Naopak v Mládežnické hokejové lize jich za osmnáct zápasů stihl získat už dvanáct (4+8). Jiří Fronk je odchovancem Chomutova a Vlčí smečku formou hostování posílil až v průběhu sezony. Z devíti zápasů dokázal vybojovat šest bodů (4+2).

Mezi opory karlovarského MHL-týmu patří i oba nominovaní Slováci. Dávid Gríger (22 zápasů, 8+9) ani Martin Kečkeš (23 zápasů, 3+8) v reprezentaci nejsou žádnými nováčky, nejprestižnější mládežnický turnaj si však oba zahrají poprvé. Proti svým českým spoluhráčům si zahrají na Silvestra od 13:30, Češi a Slováci totiž letos hrají ve stejné základní skupině. Dalšími soupeři obou celků budou Německo, Kanada a USA. Z pětičlenné skupiny postupují čtyři do čtvrtfinále, poslední celky obou skupin si to v sérii hrané na dvě vítězství rozdají o udržení v elitní skupině. Dodejme, že česká dvacítka v posledních dvou letech skončila pokaždé pátá, Slováci skončili v Ufě osmí, rok předtím v Kanadě šestí.

Oba výběry stráví ve městě na jihu Švédska Štědrý den. Češi už v místě dění sehráli dvě přípravná utkání, Švýcarům podlehli 2:3 a Nory rozstříleli 8:1 (jednu branku vstřelil Tomeček).

Nominace České republiky

Brankáři (3)

Daniel Dolejš (HC Vítkovice Steel), Marek Langhamer (Medicine Hat, WHL), Dominik Hrachovina (Tappara Tampere, Finsko).

Obránci (8)

Libor Šulák (Piráti Chomutov), Ronald Knot (HC Slavia Praha), Patrik Marcel (HC Škoda Plzeň), Jan Košťálek (Rimouski, QMJHL), Michal Plutnar (Tri-City, WHL), Petr Šidlík (Victoriaville, QMJHL), David Němeček (Saskatoon, WHL).

Útočníci (13)

Dominik Simon, Martin Procházka (oba HC Sparta Praha), Ondřej Kaše, David Kämpf (oba Piráti Chomutov), David Pastrňák (Södertälje, Švédsko), Jakub Vrána (Linköping, Švédsko), Pavel Zacha (Bílí Tygři Liberec), Dominik Volek (Red Deer, WHL), Radek Faksa (Kitchener, OHL), Vojtěch Tomeček, Jiří Fronk (oba HC Energie Karlovy Vary), Patrik Machač (Rytíři Kladno), Pavel Sedláček (PSG Zlín).

Oficiální web turnaje: www.worldjunior2014.com.