HC Energie Karlovy Vary

Žraloci vstoupí do play-off ze druhé příčky

Úřadující sledge hokejoví šampióni z Karlových Varů postoupili do bojů o obhajobu ze druhého místa. V závěrečném kole základní části porazili pražskou Spartu 2:0 a v odvetě, která už nemohla na pořadí nic změnit, prohráli 2:3 po nájezdech. V semifinále play-off na sebe oba soupeři narazí znovu a to již 11. ledna na hřišti Sparty. Na ostrovský led se série přestěhuje k rozhodnutí 25./26. ledna. Druhá semifinálová zápletka se odehraje na Moravě mezi Olomoucí a Zlínem, který jako vítěz základní části neztratil ani bod.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha sledge hokej 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Branky: 6. J. Berger (Hrbek), 14. J. Berger (Forgo, M. Geier). Rozhodčí: Červenka, Suchý. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 70. Vývoj utkání: 2:0. Hráno 4. ledna 2014 v Ostrově.

Karlovy Vary: B. Mach - Hrbek, Nejedlý, J. Berger, Forgo, M. Geier, Wágner, Kovářík.

Sparta: Vápenka - Zapletal, Němec, Podhradský, Z. Krupička, Zikmund, Raul, Žižka, Rumplík, Kalina.

Že se Žraloci střetnou se Spartou kromě posledního ligového kola i v play-off bylo jasné už předem. Kromě sebevědomí se tak hrálo také o lepší výchozí pozici v tabulce, zaručující výhodu domácího ledu pro rozhodující zápasy série. A Západočeši začali výrazně lépe, vždyť do první šance se dostali už po deseti sekundách hry. Gólman Vápenka zlikvidoval tři gólové příležitosti Karlovarských, než v 6. minutě poprvé kapituloval. Hrbkovu přihrávku zpoza branky zužitkoval Jiří Berger. Zdeněk Krupička netrefil v ojedinělém brejku puk před domácí brankou, jinak se nadále hrálo pouze jedním směrem. Ve 13. minutě trefil Geier tyč, ale o chvíli později už Jiří Berger utěšenou střelou zvýšil na 2:0.

Sparta se neprobrala ani po přestávce a myšlenkami jako by zůstala v autobuse. Žraloci vířili v útočném pásmu a bavili solidní návštěvu nápaditými kombinacemi. Vápenka však nepolevoval ve střehu a vychytal všechny pokusy Geiera, Bergera nebo i tutovku juniora Wágnera. Hosté kromě zakázaných uvolnění předvedli jedinou akci, když se Raul probil mezi beky a připomněl Machovi, že je také na soutěžním zápase.

Třetí třetina potvrdila nastolený trend. Hosté měli horší pohyb a po většinu času jen stínovali domácí útočné hře. Nemá cenu vyjmenovávat všechny zákroky Michala Vápenky, bylo jich opravdu mnoho. Reprezentační brankář potvrdil dobrou formu, která se mu bude hodit za dva měsíce při paralympijském turnaji v Rusku. Žádný puk už za jeho záda nezapadl a Žraloci si po velké převaze hubenou výhrou 2:0 zajistili druhé místo po základní části.

Ohlasy

Michal Vápenka (Sparta): "Poslední dobou nám to nějak neklape, takže jsem si docela slušně zachytal. Příprava na paralympiádu to pro mne byla vynikající, bohužel vepředu jsme toho moc nevymysleli. Obávám se, aby nás tahle naše produktivita v play-off nemrzela, ale je tam je to buď a nebo. Podobně jako Zlín se nám loni podařilo udělat, když předtím v lize nic neztratil, tak uvidíme co tentokrát, play-off je nová soutěž."

HC Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 3:2 sn (0:1, 1:0, 1:1)

Branky: 19. Zikmund, 37. Z. Krupička (Raul, Zapletal), rozhodující nájezd Zikmund - 4. Forgo (M. Geier), 39. M. Geier (J. Berger). Rozhodčí: Kuranda, Bergman. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 20. Vývoj utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Hráno 5. ledna 2014 v Neratovicích.

Sparta: Vápenka - Zapletal, Němec, Podhradský, Z. Krupička, Zikmund, Raul, Žižka, Rumplík, Kalina.

Karlovy Vary: B. Mach (od 31. Volf) - Hrbek, Nejedlý, J. Berger, Forgo, M. Geier, Wágner, Kovářík, Lindák, Očenášek.

Nedělní odveta v Neratovicích již byla z hlediska tabulky pouze formalitou. Přesto byly patrné rozdíly oproti den starému utkání. Sparta, vědoma si chabého výkonu v Ostrově, přidala na rychlosti a důrazu. Důkazem může být tvrdý střet Hrbka s Krupičkou v 6. minutě, po které se pražský kapitán musel oklepat na střídačce. To už ale Žraloci vedli, když se Jiřím Forgem vybojovaný kotouč vrátil po kombinaci na jeho hokejku a střední útočník nezaváhal. Domácí celek se snažil hrát aktivněji, ale na branku nezamířil ani jednou. Zdeněk Krupička přijel ve 14. minutě Bohumíra Macha v brance alespoň pozdravit v přerušené hře.

První střelecký pozdrav poslal Machovi zkraje druhé části Zikmund. A právě Martinu Zikmundovi vzápětí hosté darovali vyrovnávací gól. Geier překvapil Macha malou domů a volný puk pohodlně doklepla za čáru sparťanská ikona. Sledge hokej kvalitou nepřekypoval, ze šedi zazářil Geierův freestyle pokus s kotoučem na čepeli a Krupičkův brejk zlikvidovaný Machem.

Na posledních patnáct minut nastoupil do karlovarské branky ke své zápasové premiéře Milan Volf a i když jeho kolega Vápenka měl více práce, i novic Sharks si zapsal úspěšné zákroky. Zapletal a Raul shodně stříleli od modré čáry. Pak ale Volf nešťastně inkasoval, když Zdeňku Krupičkovi sjel puk z hokejky a pod gólmanem skončil v síti. Vyrovnání si vzal na starost dorážející Michal Geier, ale strhnout zápas na vítěznou stranu Žraloci už díky skvělému Vápenkovi nedokázali.

Na řadu proto přišly samostatné nájezdy, v nichž uspěli všichni tři domácí vykonavatelé. Úspěšná Geierova finta zůstala osamocena, a tak vítězný gól připadl ve druhé sérii Martinu Zikmundovi. Sparta se s Karlovými Vary potká znovu již 11. ledna, kdy na jejím ledě startuje semifinále play-off!

Ohlasy

Jiří Berger (Karlovy Vary): "Chtěli jsme udržet druhé místo a to se nám povedlo už v prvním zápase. V něm jsme podali výborný výkon, dobře jsme bruslili a kombinovali. Jenom ta koncovka mohla být lepší, šancí jsme měli na dva zápasy. To se možná trochu projevilo dneska, kdy jsme vyrobili dost chyb, ale naštěstí už o nic nešlo."

Výsledky 6. kola České sledge hokejové ligy

Karlovy Vary - Praha 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Pardubice - Zlín 3:4 (0:3, 1:0, 2:1)
Olomouc - Studénka 8:0 (3:0, 2:0, 3:0)
Pardubice - Studénka 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Praha - Karlovy Vary 3:2 sn (0:1, 1:0 1:1)
Olomouc - Zlín 0:8 (0:2, 0:1, 0:5)

Tabulka po základní části

1. Zlín          10  10 0 0  0  50:4   30
2. Karlovy Vary  10   6 1 1  2  49:16  21
3. Sparta Praha  10   5 1 0  4  21:15  17
4. Olomouc       10   4 0 0  6  22:33  12
5. Pardubice     10   3 0 1  6  20:26  10 
6. Studénka      10   0 0 0 10   1:64   0

Termíny semifinále play-off

11. ledna 2014 Sparta Praha - Karlovy Vary (ZS Neratovice)
25. ledna 2014 Karlovy Vary - Sparta Praha (ZS Ostrov)
Případně 26. ledna 2014 Karlovy Vary - Sparta Praha (ZS Ostrov)