HC Energie Karlovy Vary

Vítězná vlna v Bělorusku neskončila. Bude pokračovat i nadále?

Junioři karlovarské Energie se vrátili z Běloruska se ziskem šesti bodů. Znamená to, že vítězná vlna Vlčí smečky pokračuje. Přetrhnout se jí pokusí ve středu celek HK Riga. Utkání začíná v KV Areně v 18 hodin.

Trenér Tomáš Mariška se ale nejprve vrátil k prvním dvěma zápasům letošního roku. „Oba zápasy byly úplně jiné, než které jsme odehráli s těmito soupeři v domácím prostředí. V obou případech jsme se přetahovali do poslední minuty o vítězství. Takže jsme velice rádi, že se nám podařilo dovézt plný počet bodů,“ začal hodnotit poslední utkání.

První klání v Bělorusku svedli energetici s Dinamem–Šinnik Bobrujsk, které skončilo výsledkem 4:2 ve prospěch hostujícího celku. „Ve střetnutí bylo důležité, kdo vstřelí první branku, a to jsme byli my. Šli jsme až do vedení 2:0, ale následně jsme nechali Dinamo vyrovnat. O přestávce jsme si něco řekli a ve třetí třetině jsme bojovali jako tým a to rozhodlo. Jakub Flek proměnil trestné střílení. To nás nabudilo a na závěr jsme ustáli tlak soupeře. Třešnička na dortu pak byla branka v power play. Domácí hnalo patnáct set diváků a i z tohoto pohledu to opravdu to nebylo jednoduché,“ popsal Mariška první utkání.

Před vánočními svátky dokázala juniorka HC Energie porazit v domácím prostředí Junosť Minsk 7:1, takže diváci ani nedoufali, že by střetnutí v Minsku mohlo skončit jinak, nežli vítězstvím svěřenců Tomáše Marišky. „Jak jsem varoval před odletem do Běloruska, tak Junosť nastoupila v úplně jiném složení, než ve kterém hrála v Karlových Varech. Dvanáct hráčů bylo jiných. Hrálo se na malém hřišti, takový kanadský styl hokeje. Nám se podařilo jít do vedení a druhou brankou utkání nakonec zvládnout,“ radoval se.

V obou zápasech nastoupil mezi tři tyče brankář David Honzík, který je v současnosti jasnou jedničkou mezi třemi tyčemi. „David má výbornou formu a neustále to potvrzuje. Připsal si další nulu a naši plnou důvěru. Musím přiznat, že výsledky, které děláme, jsou především díky jemu. David nás drží vždy, když se s soupeřem přetahujeme o výsledek. To byl i případ tripu v Bělorusku,“ pochválil trenér Mariška brankáře.

Z Běloruska junioři přiletěli v úterý odpoledne a do KV Areny dorazili před 16. hodinou. Další zápase se hraje již ve středu od 18 hodin. „Očekáváme, že se střetneme s dalším velice těžkým soupeřem. Riga patří mezi nejlepší týmy naší konference a je plná lotyšských reprezentantů. Co se týká našeho mužstva, tak máme hodně nabitý program. Trip v Bělorusku nás stál hodně sil, ale já doufám, že únavu z cestování dokázali hráči ze sebe vyklepat. Vrátili se k nám reprezentanti, takže se pokusíme poskládat tu nejsilnější sestavu a v souboji s Rigou vybojovat další tři body,“ přidal Mariška.

Reprezentanti se vrátili v pořádku, až na Jiřího Fronka. Ten se do utkání s Rigou nezapojí, jinak trenéři mohou počítat se všemi dalšími hráči. „Musím přiznat, že o podobě sestavy stále ještě není rozhodnuto. Máme široký kádr, ale všichni hráči se na soupisku nevejdou. Definitivně se rozhodneme až po dopoledním rozbruslení. Jedinou jistotou je, že do branky nastoupí Honzík,“ pokračoval kouč juniorky HC Energie.

Osm vítězství v řadě. To je jedna z nejlepších bodových šňůr v historii celého karlovarského klubu. „Pokud je to nějaký rekord, tak nás to samozřejmě těší, ale naším cílem není překonávat rekordy. Chceme se v tabulce dostat co možná nejvýše a tím si vybojovat co nejlepší postavení před play-off, do kterého musíme postoupit. Na druhou stranu samozřejmě chceme, aby vítězná série vydržela co možná nejdéle,“ uzavřel Mariška.