HC Energie Karlovy Vary

Žraloci nadělili Spartě kanára a jsou v ”živočišném” finále!

SKV Sharks - Sparta Praha sledge hokej 6:0 (3:0, 3:0, 0:0). Konečný stav série: 2:0.
Karlovarští sledge hokejisté budou mít možnost obhájit loňský titul. V semifinále nedovolili Spartě ani jeden gól a po venkovní výhře 4:0 zvítězili na svém ledě v odvetě dokonce 6:0! Bez ztráty kytičky postoupili Žraloci do třetího finále v řadě, kde je tentokrát čeká překvapivý soupeř - Olomoučtí Kohouti. Ti zvítězili ve Zlíně dvakrát za sebou 2:1 po nájezdech a zvrátili sérii na svou stranu. Boj o zlato začíná na Hané 2. února, nový mistr bude dekorován v Ostrově 15. nebo v případě třetího utkání až 16. února.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha sledge hokej 6:0 (3:0, 3:0, 0:0)

Branky: 9. Berger (Geier, Kovářík), 10. Hrbek (Geier), 14. Geier (Berger), 18. Berger (Wágner), 21. Berger (Hrbek), 26. Geier (Forgo). Rozhodčí: Červenka, Suchý. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 100. Vývoj utkání: 6:0. Hráno 25. ledna 2014 v Ostrově.

Karlovy Vary: B. Mach - Hrbek, Nejedlý, J. Berger, Forgo, M. Geier, Schneider, Wágner, Kovářík.

Sparta: Vápenka - Kvoch, Němec, Podhradský, Z. Krupička, Zikmund, J. Krupička, Rumplík, Klíma, Kalina, Kočnar.

Žádné opatrné manévry. Před slušnou a hlasitou návštěvou vstoupily oba týmy do zápasu s vervou od samého počátku. Ohrožení branky se však dlouho počítalo jen na jedné straně. Forgův brejk ještě Vápenka zastavil, stejně si počínal i při dorážení Bergera po Geierově průniku. 57 sekund mezi 9. a 10. minutou však změnilo poměry a určilo ráz zápasu. Nejprve do odkryté branky již úspěšně doklepl Jiří Berger a po něm připravil Geier gól pro mezi kruhy číhajícího Miroslava Hrbka!

Žralokům narostla křídla (ploutve) a na sparťanského muže s maskou se valil jeden útok za druhým. Ve 13. minutě málem využil otevřených zadních vrátek Rumplík, jenže zblízka Macha nepřekonal. A zase se hra přestěhovala před Vápenku, který ještě před Forgem skryl volný puk, ale ve 14. minutě na prudkou střelu Michala Geiera do šibenice nedosáhl.

Šanci hostům vrátit se do zápasu skýtala přesilová hra na počátku druhé třetiny. Naložili s ní však nedobře, největší možnost si vypracoval únikem v oslabení aktivní Forgo. A když už byli domácí kompletní, po vyhraném buly napřáhl Jiří Berger a zavěsil čtvrtý gól.

Sparta bojovala, jenže po Rumplíkově vyloučení musela do čtyř. V početní nevýhodě si paradoxně vytvořila největší příležitost díky úniku Zdeňka Krupičky s Klímou. Druhý jmenovaný ale netrefil před prázdnou brankou puk po přihrávce z rohu. A co víc, z protiútoku propasíroval Jiří Berger přes Vápenkův beton pátou trefu a o vítězi bylo prakticky rozhodnuto. Kvoch sice dobře střílel na Macha, ale ten byl pozorný a pět minut před druhou přestávkou mohl se spoluhráči pošesté slavit. Michal Geier ujel do brejku a promyšlenou fintou po ledě uspěl proti reprezentačnímu kolegovi.

Oba týmy věděly, že zázrak se už asi nestane, a tak se třetí třetina odehrála v uvolněnějším duchu. Nejvíce zaujal asi bruslařský souboj přes půl hřiště mezi Hrbkem a Z. Krupičkou, zakončený čistým osobním soubojem u mantinelu. Vápenka si připsal ještě několik zákroků, na druhé straně Spartě nebyl gól v celé sérii dopřán. Mach si druhé čisté konto pohlídal i proti zajímavému průniku kapitána hostů. Žraloci si mohli užít zaslouženou děkovačku svých příznivců a poté již čekat na vyřešení otazníku v podobě finálového soupeře. Tím se překvapivě stal čtvrtý tým po základní části - Olomoučtí Kohouti vyřadili v podzimní části neporažený Zlín!

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Předně chci klukům poděkovat za postup do finále! Výsledky 4:0 a 6:0 mluví za vše. Hráli jsme perfektní sledge hokej, za který můžu jenom chválit a přeji si, aby nám forma vydržela i do zápasů o titul."

Karel Žižka (Sparta): "Chtěl jsem, abychom od začátku kouskovali hru. Klidně pět zakázaných uvolnění za sebou, aby se Varští nedostali do hry a do tempa. Ale vůbec to nevyšlo, je to o hlavách a kluci domluvenou taktiku nedodrželi. Vary v současné formě nemůžeme porážet, můžeme někdy vyhrát, když se sejdou okolnosti."

Série Zlín - Olomouc

SHK Lapp Zlín - SOHO Olomoučtí Kohouti 1:2 sn. (0:0, 1:1, 0:0). Stav série 1:1.
Branky: 22. Šafránek - 16. Hering, rozhodující nájezd Pabst.

SHK Lapp Zlín - SOHO Olomoučtí Kohouti 1:2 sn. (0:0, 1:1, 0:0). Konečný stav série 1:2.
Branky: 22. Stodůlka - 27. Hering, rozhodující nájezd Pabst.

To není chyba v zápisu. Olomouci do puntíku vyšel tah s angažováním německého dua Bernhard Hering - Robert Pabst z Drážďan a dokázala po domácí prohře otočit na zlínském ledě sérii ve svůj prospěch! Oba zápasy přitom proběhly téměř jako přes kopírák, po remíze 1:1 stanovené ve druhé třetině došlo na samostatné nájezdy. Zatímco v základní hrací době se trefil Hering, nájezdy vždy rozhodl Pabst a díky tomu Olomouc/Olmütz může slavit senzační postup do finále. Loni Zlín vypadl s papírově slabší Spartou, letos neohrožený lídr základní části pohořel znovu a zopakuje si zápasy o bronz.