HC Energie Karlovy Vary

Buc: Museli bychom podat více než stoprocentní výkon

Premiéru v české Tipsport extralize prožil v holešovické aréně Dávid Buc. Slovenský útočník se pral o smlouvu na západě Čech již během přípravného období, nakonec však neuspěl a vrátil se zpět do rodného Slovenska, kde oblékal dres Žiliny a Trenčína. Při zranění svého krajana Milana Kytnára se však znovu vrátil do Karlových Varů a proti silné Spartě nastoupil ve čtvrté formaci s Hruškou a Tomečkem.

Dávide, asi jste mohl zažít lepší extraligovou premiéru než proti Spartě, že?
Pro mě to byl první extraligový zápas a myslím, že to z mé strany nebylo zlé. Měli jsme těžkého soupeře, o čemž svědčí i výsledek. Doufám, že už se budu jen zlepšovat.

Kde se dnešní zápas lámal? Rozhodla druhá třetina, kde jste si neproměnili slušné šance?
Druhá třetina se nám herně docela vydařila. Zlepšili jsme pohyb a tím získali několik přesilových her. V nich jsme několikrát ohrozili domácího brankáře, bohužel se nám kontaktní gól vstřelit nepodařilo. Vstup do třetí třetiny vyšel Spartě parádně, přidala třetí branku a bylo vpodstatě rozhodnuto.

V čem je podle vás největší rozdíl mezi Spartou a ostatními týmy?
Především mají neskutečně kvalitní kádr plný výborných hokejistů. Pokud chcete proti Spartě uspět, musíte podat víc, než stoprocentní výkon, což nám se bohužel nepodařilo.

Mohl byste popsat, jak probíhal váš přesun do Karlových Varů?
V létě jsem zde na zkoušce neuspěl, ale sportovní manažer pan Dočekal mi tehdy říkal, že pokud se někdo zraní, tak se mi ozve. Stalo se tak v průběhu minulého týdne a nabídka z české extraligy se neodmítá, proto jsem tady.

S angažmá v Karlových Varech jste už ale asi příliš nepočítal, že?
Jelikož je už konec ledna, počítal jsem s tím, že sezonu dohraju v Trenčíně. O to víc mě ale nabídka Energie potěšila a udělám vše proto, abych do týmu zapadl a byl posilou.

I na Slovensku jste během sezony vyměnil dres, z jakého důvodu?
Máte pravdu, sezonu jsem začal v Žilině a pak se stěhoval do Trenčína. Mezi oběma kluby totiž došlo ke vzájemné dohodě. V Žilině potřebovali obránce, zatímco v Trenčíně útočníka.

Většinu hráčů už znáte, byla proto vaše adaptace jednodušší?
Spoluhráče znám již z přípravy, což mi určitě do začátku pomohlo. Snad zapadnu do zdejšího kolektivu a porvu se o své místo v sestavě.

Hovořili jste s trenérem Mlejnkem, co od vás očekává?
Hovořil jsem s trenérem i sportovním manažerem. Oba chtějí, abych hlavně zapadl do zdejšího týmu a vybojoval si stálé místo v sestavě. Cíl máme jasně daný, chceme do předkola play-off.

V neděli vás čeká západočeské derby, těšíte se?
V české extralize jsem zatím žádné derby nezažil, proto se velmi těším. Doufám, že přijde plný stadion a fanoušci nám pomohou k zisku důležitých bodů.

Sledujete během zápasu výsledky vašich konkurentů?
Během zápasu není na sledování ostatních výsledků čas. Určitě si vše ale povíme v autobuse během cesty domů. Zaslechl jsem v šatně, že naši přímí konkurenti zaváhali, což mě samozřejmě těší.

Už jste se stihl v Karlových Varech zabydlet?
Už během léta, kdy jsem byl ve Varech na zkoušce, jsem si město prošel a prohlédl. V pondělí se přestěhuji do nového bytu a postupně se budu snažit zabydlet.

Děkuji za rozhovor.