HC Energie Karlovy Vary

Schusser: Pro účast v předkole uděláme maximum

Během olympijské pauzy měli energetici volno, které sloužilo především k relaxaci a odpočinku. Následně trénovali na fyzické kondici a nedávno absolvovali také soustředění na Božím daru, kde se věnovali jízdě na běžkách. Soustředění se však nezúčastnil perspektivní obránce a odchovanec karlovarské Energie Adam Schusser, který vypomáhal partnerskému Baníku Sokolov.

Adame, vraťme se ještě k zápasům, které jste sehráli před pauzou a úplně se vám nepovedly. Smolná série začala na Spartě, tam jste asi pro body nejeli, že?
Věděli jsme, že je Sparta jasný lídr soutěže a má kádr, kterému nejsme schopni konkurovat. Do Prahy jsme však jeli v dobrém rozpoložení, jelikož se nám podařilo uspět v předchozích utkáních a nálada v týmu byla uvolněná. Samotné utkání se pro nás ovšem nevyvíjelo dobře a nakonec jsme prohráli 0:5. Mrzí nás, že jsme nedokázali vstřelit žádný gól, protože jsme měli slibné šance.

Svůj vliv na koncovce určitě sehrála i psychika. Sparta letos jasně dominuje, s Energií má však nevídanou bilanci…
Souhlasím. Určitě to bylo především o psychice. Přesto, že jsme se snažili na předchozí vzájemná utkání nemyslet, někde v hlavách byly. Ve druhé třetině jsme si vytvořili skutečně velké šance, které bychom proti jinému soupeři s lehkostí proměnili…

Následovalo derby a prohra v něm asi také hodně mrzí, že?
Každé západočeské derby je velký zápas, který nemá favorita. Plzeň je navíc hodně houževnatý soupeř. K nám nepřijela v plné sestavě, čehož jsme chtěli využít. Navíc přišlo plno diváků. Bohužel, prohra v derby nás mrzí dvojnásob.

Do Liberce jste odjížděli k důležitému utkání, kde se zlomil tento zápas?
Liberec byl na naši hru výborně připraven. Nastoupili na nás a my jsme se vůbec nemohli dostat z pásma. To nás trochu přibrzdilo, naopak soupeř byl na koni. Ve druhé třetině nás přepadla i smůla, když jsme během chvilky nastřelili dvě tyčky. Ale na to se nemůžeme vymlouvat, měli jsme tam bodovat.

Během olympijské přestávky jste absolvovali soustředění na Božím Daru. Šlo především o stmelení kolektivu?
Osobně jsem se tohoto soustředění nezúčastnil, protože jsem hrál za Sokolov. Kluků jsem se ale samozřejmě ptal, v jakém duchu to probíhalo. Většina hráčů stála na běžkách poprvé, takže to pro ně bylo spíše utrpení. Celkově šlo ale hlavně o to, abychom si psychicky odpočinuli, utužili kolektiv a nabrali síly na závěrečných pět zápasů, kde půjde o vše.

V současné době máte volno, nebo už se připravujete na ledě?
Trénujeme na dvě party, aby tréninky byly intenzivnější. Pracujeme hlavně na kondici a chodíme do posilovny. Teď bychom měli dostat dva dny volna a poté už začne taktická příprava na zápasy, které rozhodnou o tom, zda bude letošní sezona úspěšná. Uděláme pro účast v předkole vše, co bude v našich silách. Zároveň si bohužel uvědomujeme, že to není plně v našich rukách.

Program máte skutečně nabitý, stíháte sledovat olympiádu?
Jak kdy, během tréninku to samozřejmě nelze. Máme ale v šatně televizi, takže se snažíme důležité okamžiky sledovat. Osobně se rád podívám i na jiné sporty, ale vede pořád hokej. Sledovat hráče světové extratřídy nikdy neomrzí a je to parádní zážitek.

Koho pasujete na vítěze hokejového turnaje, máte svého favorita?
Papírové předpoklady hrají jednoznačně pro Kanadu. Z jejich soupisky jde hrůza. Osobně ale fandím Švédsku. Obdivuji hlavně švédské obránce, kteří hrají parádně a patří k absolutní špičce. Nejen, že bezchybně brání, ale stíhají také kvalitně podporovat útok.

Po přestávce bude následovat pět zápasů, kde půjde o vše…
Důležitost těch zápasů si samozřejmě uvědomujeme. Začínat budeme v Litvínově, kde nás nečeká nic jednoduchého. Zatím se zaměřujeme na kondici, jelikož bude rozhodovat především větší úsilí a bojovnost. Po dvoudenní pauze se však už začneme chystat na konkrétní zápasy a budeme pilovat herní formu.

Koho pasujete na vítěze extraligy, bude jím suverénní Sparta Praha?
Těžko tipovat, extraliga je letos hrozně vyrovnaná a vyhrát ji může více týmů. Sparta je rozhodně favoritem, ale play-off je úplně jiná soutěž. Myslím, že by na ni mohl platit fyzicky hrající tým, osobní souboje totiž sparťanským hráčům úplně nevoní. Klidně může vyhrát někdo z předkola. Necháme se překvapit. Mým jediným přáním nyní je, abychom se do předkola dostali my. Nic víc mě zatím nezajímá.

Děkuji za rozhovor.