HC Energie Karlovy Vary

Junioři dokonali obrat a postupují do osmifinále

MHL: HC Energie Karlovy Vary - Junosť Minsk 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Vlčí smečka zvládla rozhodující páté utkání série s Minskem a postupuje do osmifinále MHL. Do utkání sice energetici nevstoupili dobře a rychle prohrávali, avšak bojovností a zarputilostí se jim podařilo skóre otočit tak, jak to předvedli i v celé sérii. Dvěma góly dopomohl k postupu Tomáš Harkabus, skvělý výkon předvedl gólman David Honzík.
MHL, 16F5, ne 9.3.2014
Karlovy Vary
Junosť Minsk
4:1
2:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 8. Gríger (Dvořák), 11. Harkabus (Tomeček, Vrána), 43. Kohout, 56. Harkabus (Tomeček) – 4. Karakulko (Želnerovskij, Kaškar). Rozhodčí: Anton Děmura, Dmitrij Poljančikov – Tomáš Gerát, Daniel Hynek. Vyloučení: 3:7. Využití: Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2300. Střely na branku: 29:18. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Karlovy Vary: Honzík – Kvapil, Škvor, Dvořák, Šafář, Šimek, Vrána, Bahounek – Tomeček, Harkabus, Zadražil – Gorčík, Gríger, Fronk – Flek (C), Vachovec, Koblasa – Beránek, Vachutka, Kohout
Junosť Minsk: Stěpanov – Filippov, Kozlov, Mickevič, Zalamaj, Vorobej, Timoščenko, Kardašev, Kazakevič – Kaškar, Karakulko, Dalidovič – Valkov, Parfejevec (C), Želnerovskij – Kogalev, Kubrakov, Gridjuško – Džig, Dunajev

Komentář k utkání

Do pátého rozhodujícího utkání osmifinále západní konference vstoupil lépe hostující tým, což mohl ztvrdit například v první minutě Valkov před brankou, který nezpracoval dobře gólovou přihrávku. A o tři minuty později přišla i první branka večera. Alexandr Karakulko zůstal nikým nehlídaný před brankou Honzíka a po nahození Želnerovskijova dokázal usměrnit tečí kotouč za záda domácí brankáře.

Domácí si byli vědomi, že jde o vše, a tak po inkasované brance začali hrát úplně jiný hokej. Z toho také pramenilo více šancí. Nejvýraznější šanci si připsal Harkabus. V sedmé minutě utkání dostal nabito do dobré střelecké pozice, ale rána mu nesedla a Stěpanovova nezaskočil. Přesto odezva netrvala dlouho. Po tlaku ve třetině se dostal Dvořákem nahozený puk až k Davidu Grígerovi před branku, jenž ho dokázal také tečí dostat za záda běloruského brankáře. Obě mužstva tak začínala od pomyslné nuly, jelikož to byla branka vyrovnávací.

Domácí Vlčí smečka se snažila na vlně udržet a dokonce přidala o málo minut později druhou, již vedoucí trefu. Karlovarští junioři sice chvíli čelili nátlaku ze strany Minsku, ale dobře odhadnutá nahrávka znamenala protiútok a šance, ze které se nakonec mohl radovat Tomáš Harkabus. Jeho dobře mířená trefa od modré zapadla ke vzdálenější tyči, což znamenalo vedení. Ve druhé půlce první třetiny přišly na řadu i početní výhody. Na jedné straně nedokázali domácí zužitkovat přesilovou hru po vyloučení Valkova, i když Flek měl při střele z otočky k navýšení blízko. Na druhé straně potom nevyužili přesilovou hru hosté po vyloučení Grígera. Pomohla tomu i velice dobrá obranná hra karlovarských, kteří několikrát dokázali vyhodit kotouč za modrou čáru.

Do druhé třetiny už vykročila lépe vedoucí Energie. Vachovec ve 23. minutě mohl přidat branku, avšak přihrávka byla prudká a kotouč mu přeskočil před Stěpanovovem přes čepel. O minutu později, ve 24. minutě hry, se dostal do příležitosti Kohout. Jeho bekhendový pokus Stěpanov zlikvidoval.

Vlčí smečka hrála to, co potřebovala, aby si udržela vedení. Frustrace na straně hostů o to více byla znát a pramenily z toho další vyloučení. Gridjuško nabídl početní výhodu v 27. minutě, ale domácí ji nevyužili. Blízko měl opět Flek, který poslal jedovatou střelu z mezikruží. Na chvíli byla k vidění i hra čtyři na čtyři. Po pošťuchování Dvořáka s Grudjuškem to znamenalo více místa na ledě pro oba týmy. Žádný z celků ale více prostoru opět nevyužil. A Energie nedokázala využít ani přesilovou hru ve 34. minutě. Naopak se obránci domácích museli zapotit, protože Kogalev a Džik dokázali ujet až před Honzíka. Naštěstí pro domácí však druhý jmenovaný pálil do Betonu Honzíka. K využití přesilové hry se přeci jen málem dostal domácí hráč. Gorčík, ve 37. minutě, při dalším vyloučení hostů, napřáhl hůl až “ke stropu” a poslal pumelici, která orazítkovala tyč! V posledních dvou minutách druhého dějství děkovali svěřenci trenéra Marišky brankářské jedničce Honzíkovi, který zlikvidoval v tlaku Minsku několik vyložených šancí. Branka ale nepadla, a tak zůstával do třetí třetiny výsledek stále 2:1 pro domácí.

Z kraje třetí třetiny si museli hráči v zelených dresech dávat pozor. Na konci 41. minuty byl vyloučen Harkabus a hráči Junosti cítili šanci vyrovnat. Domácí se ale nenechali rozhodit a naopak velice zdařile bránili své pásmo a dokonce ještě zvýšit svůj náskok! Martin Kohout vystihl rozehrávku hostů ve středním pásmu a zamířil sám na branku Stěpanovova. K zakončení zvolil přímou střelu, která rozvlnila brankovou síť, čímž upevnil vedení svého týmu. O minutu později měli karlovarští junioři výhodu v počtu hráčů na ledě a sice za hru v šesti v podání Minsku. Ale stejně tak, jako se nezdařila předešlá přesilová hra hostům, tak se ani teď nepovedla domácím, kteří takřka neohrozili branku.

Další výrazná šance přišla až ve 48. minutě. Zadražil prokličkoval střední pásmo, čímž si vytvořil výhodnou pozici. Místo střely ale hledal Tomečka v nájezdu, ke kterému nahrávka nedošla a ze šance sešlo. Dá se říct, že rozhřešení série přišlo v 56. minutě. Čtyři minuty před koncem řádné hrací doby. Po chybě ve středním pásmu a chybné nahrávce Junosťi, kterou vystihl Tomáš Harkabus, se tento produktivní útočník vydal přímo na Stěpanovova. Nedokázal ho zastavit ani Fillipov, který se ještě zranil po klopýtnutí a naražení do mantinelu. Harkabus z pravého kruhu zvolil střelu s příklepem a udělal dobře. Kotouč skončil za zády běloruského brankáře. V závěru zápasu si vytvořil velkou šanci ještě Koblasa. Po vybruslení si položil hostujícího brankáře a zakončil do tyče! Utkání se po téhle šanci dohrávalo v klidu a za bouřlivého potlesku dvoutisícové divácké kulisy, která byla nadšena přesvědčivým výsledkem 4:1 pro Vlčí smečku.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 10.3.2014

Trenér Minsku: Energie nás zaskočila