HC Energie Karlovy Vary

Setkání v Thermalu opět lákalo

Navzdory slunečnému počasí a probíhajícímu fotbalovému šampionátu se ve čtvrtek v kongresovém sálu hotelu Thermal sešel velký počet návštěvníků, odhadem 140 lidí. Během večera si postupně vyslechli názory a odpovědi generálního manažera klubu Miroslava Vaňka, trenéra Karla Mlejnka, kapitána A-týmu a reprezentanta Martina Zaťoviče a loňského kapitána Vlčí smečky Jakuba Fleka.

FOTOGALERIE ZE SETKÁNÍ V THERMALU

Program byl rozdělen do čtyř tematických okruhů, viz níže. Nejdříve však předseda fanklubu Viktor Tůša symbolicky převzal dárek pro členy fanklubu v podobě více jak sta plechovek piva Radegast. Ty byly součástí odměny Michala Gulašiho za výhru ve statistice Radegast Index a Michal se piva rozhodl věnovat právě fanouškům.


Viktor Tůša přebírá piva Radegast pro fanklub

Ohlédnutí za sezonou

Na úvod se jednotliví účastníci ještě jednou vrátili k sezoně 2013/14. Trenér Karel Mlejnek při svém hodnocení volil podobná slova jako krátce po konci play-out. Ve svém projevu ocenil práci sportovního manažera Rostislava Dočekala a na školní stupnici sezonu označil za chvalitebnou. „Ještě jednou bych chtěl vyzdvihnout přístup hráčů, se kterým jsme jako trenéři byli velmi spokojení. Hráči respektovali naši práci a my tu jejich, byla to atmosféra, ve které se dobře pracovalo,“ uvedl trenér Mlejnek.

Martin Zaťovič pohovořil o nelehkém začátku sezony: „Nikdo nám nevěřil. Lidi mi volali a psali SMS, co s takovým týmem chceme v těch Varech uhrát. Pak se na začátku ligy několikrát prohrálo, na zimák se mi v tu chvíli chodilo těžce. Změnil se pak trenér a přišli i někteří noví hráči a v kabině se atmosféra vyčistila. Nechci tím říct, že trenér Žemlička tu dělal špatnou atmosféru, bylo to spíše v hráčích. Zvedli jsme se, ale vyhnutí se baráži nás stálo hodně sil, a možná kvůli tomu jsme pak nezvládli důležité zápasy, kde nám šlo o play-off. Celkově to ale vzhledem k očekáváním na začátku byla asi úspěšná sezona,“ zavzpomínal kapitán A-týmu.

Krátké ohlédnutí přidal i Jakub Flek, který však pochopitelně hovořil o sezoně juniorského týmu, jehož byl kapitánem. „Byť se nám nepodařilo dosáhnout na Charlamovův pohár, sezonu hodnotím kladně. Skládal se novým tým a pro spoustu hráčů to byla nová zkušenost. Myslím tím cestování i celkovou kvalitu soupeřů. Poprali jsme se s tím ale slušně. V základní části jsme se drželi středu tabulky a ke konci jsme se vezli na vítězné vlně, která nás dost nakopla. I když pak v prvním kole play-off jsme se s Minskem trochu potrápili a postoupili až v 5. zápase. Pak jsme bohužel narazili na Spartak, který je nám souzený už druhým rokem. Na ten jsme bohužel nestačili.“


Jakub Flek hovoří k fanouškům

Význam komunálních voleb pro karlovarský hokej

V říjnu 2014 proběhnou v České republice volby do zastupitelstev měst a obcí. Generální manažer klubu Miroslav Vaněk vysvětlil, jak se toto zdánlivě nesouvisející téma dotýká každodenního chodu hokejového klubu: „V posledních 4 letech, kdy je u moci stávající zastupitelstvo, muselo vedení našeho klubu vytrvale bojovat s nepochopením. Byly to velmi těžké čtyři roky a pokud by se politická situace nezměnila a stávající skupina zůstala u vedení, bude velmi těžké hokej, a to nejen extraligový, v Karlových Varech udržet. S prezidentem klubu Ladislavem Trubačem a majitelem klubu Karlem Holoubkem nemáme sílu další 4 roky s tímto nezájmem bojovat.“

Miroslav Vaněk připomněl, že zatímco v oblasti podpory mládeže se město v čele s primátorem Petrem Kulhánkem chovalo odpovědně, extraligovému mužstvu mužů se podpory dostalo nulové. Kritizoval i skutečnost, že se ze strany města se nedostalo ani poděkování největším sponzorům, kteří milionovými částkami drží extraligový hokej ve městě při životě.

Jménem klubu generální manažer vyzval všechny příznivce karlovarského hokeje, aby v podzimních volbách šli volit. „Nově bylo založeno hnutí Karlovaráci. V něm se sešla dobrá parta lidí, kteří chtějí přispět k tomu, aby se Karlovy Vary rozvíjely a aby v nich zůstal extraligový i mládežnický hokej. Náš prezident Ladislav Trubač pak bude kandidovat za hnutí ANO. Dalšími stranami, se kterými jsme jednali a přislíbily nám svou podporu, jsou ČSSD a ODS.“

Miroslav Vaněk také jmenoval tři hlavní oblasti, kterými by nové zastupitelstvo mělo hokeji pomoci. První je majetkový vstup města do klubu, který by městu v mnohém ulehčil budoucí financování a kontrolu využití prostředků v klubu. Druhým cílem je dostat do vedení KV Areny, tedy společnosti ovládané městem, člověka s kladným vztahem k hokeji. „Nikdo takový tam bohužel není a někdy se v KV Areně cítíme spíše jako nechtění hosté, než jako domácí klub,“ posteskl si Miroslav Vaněk. Třetím lékem pro karlovarský hokej pak podle GM je nastartování nových investic, které by pomohly například stavebním firmám. Od nich do klubu přitéká o 15 milionů korun ročně méně, než v dřívějších letech.


Generální manažer Miroslav Vaněk

Novinky v sezoně 2014/15

Hlavní novinkou, kterou diváci v nové sezoně v KV Areně zaznamenají, je změna provozovatele občerstvení. Firmu Sokorest nahradí karlovarská společnost Penalty Catering, která stravování zajišťuje i v plzeňské aréně. Do hotelu Thermal se fanouškům přišel osobně představit jednatel společnosti Jan Zajíček. „Budu se snažit, aby vám chutnalo a aby u pultů probíhalo vše, tak jak má. Tedy rychle a stručně. Ač jsem se snažil o změnu, čepovat budeme stále pivo Radegast. A aktuálně probíhá výběrové řízení na řezníka, který pro vás bude dodávat dobré párky či sekanou,“ představil své plány jednatel Penalty Catering Jan Zajíček.

Diváci rovněž zaznamenají několik úprav v pravidlech, které česká extraliga přijala. Jejich přehled zveřejníme na našich stránkách v samostatném článku.


Jednatel společnosti Penalty Catering pan Jan Zajíček

Rozpočet a hráčský kádr

V posledním tematickém okruhu GM potvrdil, že i sezona 2014/15 v Karlových Varech bude extraligová. I navzdory skutečnosti, že majiteli klubu přišly nabídky na odkup licence ze tří měst, konkrétně Chomutova, Českých Budějovic a Košic. „Karla Holoubka osobně velmi obdivuji, že extraligu neprodal. Nabídky byly velmi lukrativní, ale on řekl, že musíme udělat vše pro to, abychom tu extraligu udrželi.“

Klub přesto nemá stále podepsanou smlouvu o podpoře s generálním partnerem. Důvodem jsou obchodní jednání vedení společnosti Sokolovská uhelná se státem, která zatím nejsou ukončena. „Podle posledních zpráv by definitivní rozhodnutí mělo padnout do 30. června,“ prozradil Miroslav Vaněk.

V otázce skládání hráčského kádru generální manažer odtajnil, že v příštím týdnu by měla být uzavřena jednání se dvěma útočníky. Klub dále pracuje na dvou obráncích. Radim Bičánek klub požádal o delší čas na rozmyšlenou z rodinných důvodů. Celkem tedy tým posílí ještě nejméně o čtyři hráče. Vyloučený není ani příchod Davida Hrušky, kde HC Energie aktuálně jedná s vedením Znojma o kompenzaci za uvolnění vyhlášeného střelce.

Fanoušky velmi diskutované je i téma setrvání Martina Zatoviče, o kterého velký zájem projevily kluby KHL. „Z Ruska je obrovský tlak, aby Martin šel hrát KHL. Jako odstupné za jeho uvolnění jsme si stanovili vysokou částku a doufáme, že taková nabídka nepřijde. Na druhou stranu Martin si u nás své odpracoval a má také nárok jít si vydělat. Hlavní slovo v této záležitosti bude mít majitel Karel Holoubek. Martin má smlouvu a bez souhlasu klubu nemůže nikam odejít,“ uvedl Miroslav Vaněk.


Návštěvníci měli možnost vyfotit se s Martinem Zaťovičem v reprezentačním dresu z MS v Minsku

Dotazy diváků

Na Martina Zaťoviče směřovala i řada otázek i vzkazů od diváků, kteří se ke slovu dostali v druhé polovině setkání. Někteří pouze děkovali za výbornou reprezentaci klubu na světovém šampionátu, jiné zajímal i Martinův pohled na Jaromíra Jágra či na tykání s Vladimírem Růžičkou. Další otázky diváků se týkaly jak ekonomické situace klubu, tak konkrétních hráčů a dotazů na jejich výkony. Karel Mlejnek například uvedl, že od odchovanců Michala Vachovce, Petra Koblasy, Jaromíra Kverky či Vojtěcha Tomečka očekává, že po odchodu zkušenějších hráčů převezmou v týmu významnější role. Padl i dotaz na možnost návratu Václava Skuhravého, ke kterému se však Miroslav Vaněk postavil skepticky. „Udělal pro náš klub tolik, že nechci vidět, jak se trápí někde ve 4. lajně. Do budoucna s ním mám ale velké plány pro management klubu.“

Generální manažer se také fanouškům omluvil za absenci děkovačky po posledním domácím utkání sezony, kdy fanklub dlouho marně vyvolával hokejisty z kabiny. Situace byla způsobena špatnou komunikací mezi vedením, trenéry a hráči, v žádném případě lhostejností hokejistů.

Zakončení

Navzdory závažnosti některých témat skončil celý večer optimisticky. „Majitel klubu je srdcař. Po 20 letech trpělivé práce s mládeží můžeme konečně začít v A-týmu využívat své odchovance. Máme trenéry, které jsme si vychovali. Karel Mlejnek, Jaromír Kverka i Pavel Kněžický znají klub velmi dobře, a mají tak výhodu oproti trenérům, kteří dříve přicházeli odjinud. Zatím pouze jediný sponzor nám řekl, že nám na novou sezonu peníze nedá. Jinak všichni slibují podporu minimálně ve stejné výši jako v sezoně předešlé. Jsem optimista a věřím, že nejhorší už máme za sebou. A ještě jednou bych chtěl fanoušky vyzvat. Klubu nejvíce pomohou nákupem permanentní vstupenky, a když na podzim zvolí jednu ze stran, která nám přislíbila podporu,“ zakončil svůj projev generální manažer Miroslav Vaněk.


Na závěr si fanoušci užili teplé pohoštění zdarma