HC Energie Karlovy Vary

Změny pravidel pro nadcházející sezónu

IIHF do nové sezóny upravila několik pravidel, od kterých si slibuje kvalitnější a plynulejší hru. Kromě "Hybridního zakázaného uvolnění" se však mění i věci, které fanouškům přijdou automatické. Menší souhrn nových pravidel najdete v článku.

PARAMETRY LEDOVÉ PLOCHY
Do nové sezóny vstupují nové regule, co se týče rozměrů ledové plochy a jejího ohraničení. Délka hřiště dle regulí IIHF má standardních 60 metrů, šíře může být přizpůsobena mezi 26 až 30 metry, tedy půlky délky ledové plochy.
Úprava se týkala i samotných mantinelů. Dříve byla výška počítána od ledové plochy. Nyní musí být mantinely položeny do výšky 1070 mm nad ledovou plochou a od podloží, tedy betonové vrstvy, musí být ve výšce 1100 mm.
Samotné tvrzené sklo musí podléhat požadavkům, které kladou důraz na co nejmenší zpětný odraz, aby se eliminovalo co největší nebezpečí u hráčů. V ohraničení tvořeným tvrzeným sklem nesmí být žádné otvory. Výjimku tvoří pouze okénko pro komunikaci rozhodčího se zapisovatelem.
O pár metrů se také přiblížily k sobě modré čáry, více ke středu. Mělo by to znamenat méně prostoru ve středním pásmu, ale více místa v obranných třetinách, od čeho by se měly odvíjet rychlejší přechody přes střední pásmo a více místa pro kombinaci v obranných třetinách.

VHAZOVÁNÍ
Dříve byla k vidění při vhazování hůl útočníka na ledě jako první. Od nové sezóny pokládá na led nejdříve hůl bránící hráč, který se tak dostává do menší výhody právě na úkor útočníka.

SEVŘENÍ PUKU
V uplynulých sezónách nemohl rozhodčí posílat hráče, který se dopustil sevření puku, na trestnou lavici. Nově může posoudit, zda-li hru nechá běžet plynule dál, nebo vyloučí hříšníka na rovné dvě minuty.

TRESTNÉ STŘÍLENÍ
Nájezdy se mohly provádět, dá se říct, jakkoli. Ale hráč vždy musel být v pohybu ve směru na branku. Nově jsou zakázány otočky a lakrosové pohyby hole s pukem.

POHYB BRANKOVÉ KONSTRUKCE
Branka neplatila v momentě, kdy se stačila branka jen o pár centimetrů nadzvednout, avšak byla pořád na svém místě. Nové pravidlo tenhle nešvar eliminuje. Branka musí být neustále na svém místě, ale když se malinko nadzvedne a nebude to znamenat výraznější vliv na hru nebo na vstřelení branky, tak gól bude uznán. Ze hry by tak mohlo zmizet úmyslné nadzvedávání branky gólmany, kteří se tak snažili využít například chaosu v brankovišti.

MENŠÍ ZMĚNY PRAVIDEL
Hráči nad dva metry mohou mít nově o něco delší hůl.
Ochrana lapačky brankářů může být z jednoho kusu. Nemusí jí spojovat manžeta.
Za nesportovní chování může být udělen i nižší trest.

HYBRIDNÍ ZAKÁZANÉ UVOLNĚNÍ
V uplynulých letech se v Evropě využívalo ZU tzv. automatické, kdy se kladl důraz na bezpečnost (viz. zranění několika hráčů při dojíždění kotouče). V Zámoří se zas uplatňovalo ZU “na dotek”, což znamenalo výhodu pro útočníka, pokud se dříve dostal ke kotouči za brankovou čarou. Nové “Hybridní ZU” kombinuje oba typy. Rozhodčí může posoudit (avšak pouze po hranici bodů určených ke vhazování před brankou), zda-li má blíže ke hře útočník (hru nechá plynout) nebo obránce (hra se přeruší). Nemá-li arbitr šanci zhodnotit, kdo bude u kotouče první, tak odpíská zakázané uvolnění. Hybridní ZU slouží jako soutěž o to, kdo bude mít po získání kotouče lepší výchozí pozici. IIHF však apeluje na čárové rozhodčí, aby uplatňovali pravidla tak, aby nedošlo ke zraněním hráčů, kteří se budou řítit na mantinely do souboje o kotouč.
Fanoušci se tak mohou při správném posuzování těšit na plynulé zápasy.