HC Energie Karlovy Vary

Energie v prvním domácím zápase uspěla, Medveščak porazila 3:2

Příprava: HC Energie Karlovy Vary – KHL Medveščak Záhřeb 3:2 (0:1, 3:1, 0:0)
Karlovarští hokejisté dokázali po derby v Plzni zvítězit v druhém zápase v řadě, tentokrát na domácím ledě vyzráli na Medveščak Záhřeb. Hosté sice po první třetině vedli 0:1, energetici se ale ve druhé třetině zlepšili a hlavně díky dvěma gólům Radka Dudy se ujali vedení 3:2. Hráči chorvatského klubu se sice ve třetí periodě snažili vyrovnat, spolehlivě chytající Závorka už ale další branku nepustil. Další přípravný zápas čeká svěřence trenéra Karla Mlejnka už v úterý, kdy se představí na ledě Litvínova.
Příprava na sezonu, příp., ne 10.8.2014, KV Arena
Karlovy Vary
Medveščak
3:2
0:1, 3:1, 0:0
Branky a nahrávky: 25. Duda (Balán), 30. Štals (Tomeček V.), 36. Duda (TS) – 11. St. Pierre (Morrisonn, Segal), 32. Trotter (Anderson). Rozhodčí: Pešina, Kostourek – Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. Diváci: 1350. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Karlovy Vary: Závorka – Redlihs, Kvapil, Šmach, Kubka, Deyl, Tomeček J., Rohan M., Koblasa – Štals, Balán, Duda – Vachovec, Hruška R, Hruška D. – Pšurný, Heizer, Tomeček V. – Rohan T., Kverka, Vaněk
Medveščak: Dekanich (41. Tomljenovic) – Morrisonn, Carle, Popovic, Hutchinson, Martinovic, Flood, Katic – Perkovich, Murray, Glumac – Thomas, St. Pierre, Segal – Hedden, Anderson, Trotter – Bjorkstrand, Rodman Kostovic

Komentář k utkání

Úvodní třetina utkání vyšla lépe hráčům chorvatského týmu, kteří strávili podstatnou část první dvacetiminutovky v útočném pásmu. Domácím hokejistům dělal problém pohyb a kombinace hráčů soupeře, a tak musel být Závorka neustále ve střehu. Do větších příležitostí se nicméně hosté dlouhou dobu nedostávali, ani protiútoky energetiků ale nebyly nijak zvlášť nebezpečné. Karlovarská obrana ale nemohla vydržet nápor soupeře věčně, v čase 10:34 se dostal u branky k puku Martin St. Pierre a dokázal překonat brankáře.

Tento moment jakoby domácí nastartoval a ve 12. minutě dokázal obranou Záhřebu projet David Hruška. Dostal se ale z ideálního úhlu, a tak si Dekanich s jeho střelou poradil. Rozlet Energie zastavily tři minuty hry v oslabení. Hosté poslali na branku poměrně velké množství střel, Závorka se ale znovu překonat nenechal. Poté se nechal vyloučit Carle, domácí tým ale zkrácenou přesilovku nevyužil. V závěru první části si ale Karlovy Vary konečně dokázaly vytvořit pořádný tlak. Největší příležitost měl Radek Duda, který se šikovně prosmýkl obranou soupeře, jeho bekhendový pokus ale zastavila branková konstrukce.

Ve druhé třetině se energetici výrazně zlepšili. Hned v jejím úvodu se dostali do přečíslení tří na jednoho, Hruška hledal přihrávkou Pšurného, ten se ale prosadit nedokázal. Ve 25. minutě dostali domácí šanci hrát půl minuty v pěti proti třem a dokázali toho využít, když tvrdou střelou od modré čáry skóroval Radek Duda. Další početní výhodu měli Karlovarští ve 28. minutě. Neodkázali jí sice využít, mrzet je to ale nemuselo. Takřka ihned po jejím skončení totiž po závaru v brankovišti otočil vývoj zápasu Juris Štals.

Účastník Kontinentální hokejové ligy se ale dokázal z inkasovaného gólu rychle vzpamatovat a srovnat krok. Sedmdesát šest sekund po brance Energie našel Anderson před Závorkou volného Brocka Trottera a ten poslal kotouč do sítě. Ani energetici si ale z obdržené branky nedělali velkou hlavu, což se jim vyplatilo. Duda byl faulován v úniku a rozhodčí nařídil trestné střílení. Zkušený Radek Duda pěknou střelou překonal brankáře a vrátil vedení na stranu Energie.

Záhřeb poslal na třetí třetinu do branky gólmana Tomljenovice, který musel hned řešit přečíslení domácích, Štalsovu střelu ale dokázal zlikvidovat. Hosté se snažili tlačit dopředu, srážela je ale nedisciplinovanost. Záhřeb hrál v poslední části hned třikrát v oslabení, a přestože se vždy dokázal ubránit, čas na vyrovnání se pochopitelně zkracoval. Energetici navíc hrozili z rychlých protiútoků. Dobrou střelu vyslal na Závorku od modré Flood, gólman Energie ale vytasil kvalitní zákrok. Karlovarští dokázali přežít i závěrečný tlak soupeře, který to zkusil v šesti hráčích bez brankáře a připsali si tak druhé vítězství v přípravě na novou sezonu.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Výsledek nijak nepřeceňuji. Víme, že jsme do utkání nevstoupili dobře a soupeř byl v první třetině jasně lepší. Na koně nás posadily přesilové hry na konci první třetiny, dostali jsme se do hry a o přestávce jsme si i něco řekli k tempu a nasazení. Myslím, že se to projevilo a ve zbývajících dvou třetinách se kluci snažili odevzdat výkon, kterým se dobře mohli prezentovat v premiéře před domácím publikem.

Chuck Weber (Medveščak Záhřeb): Se zápasem nemohu být spokojený. Oproti předchozímu utkání (na Slavii, pozn. red.) jsme se zlepšili. Začali jsme dobře, ale později jsme ustoupili od hry z první třetiny a to se nám ve druhé třetině vymstilo. Stále máme mnoho věcí, na kterých musíme pracovat. Teď nás čeká Sparta, což je velice dobrý tým. Musíme se na to utkání dobře připravit.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 11.8.2014

Heizer: Vítězství nad týmem z KHL se cení