HC Energie Karlovy Vary

Energie se vrací z Třince s prázdnou

ELH: HC Oceláři Třinec – HC Energie Karlovy Vary 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Karlovarští hokejisté nenavázali na výhry nad Slavií a Libercem a v utkání 8. kola Tipsport extraligy prohráli na ledě Ocelářů. Slezané dokázali v první třetině udeřit dvakrát v průběhu pouhých 64 sekund, na začátku druhé dvacetiminutovky přidali třetí branku a čtvrtý gól vsítili v samém závěru střetnutí. To energetici hledali recept na obranu soupeře marně, Třinci ke třem bodům hodně pomohl i výkon gólmana Hrubce. Na vítěznou vlnu se může tým trenéra Mlejnka vrátit už v neděli, kdy doma hostí brněnskou Kometu.
Tipsport extraliga, 8. kolo, pá 3.10.2014
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
4:0
2:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 8. Žejdl (Rákos), 9. M. Doudera (Růžička, Kindl), 23. Orsava (Rákos), 59. Rufer (Kreps, Dravecký). Rozhodčí: Hejduk, Turčan – Bryška, Skopal. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4486. Střely na branku: 38:22. Zblokované střely: 11:6. Hity: 14:12. Vhazování: 44:27. Průběh utkání: 4:0.
Oceláři Třinec: Hrubec – Klesla (C), Roth, M. Doudera, Trončinský, Linhart, Nosek, Galvas – Adamský, Polanský (A), Irgl – Rufer, Kreps, Dravecký – Orsava, Žejdl, Rákos – Kindl, Růžička, Jašek
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Redlihs, J. Tomeček, Deyl, Šmach, Dvořák – Vachovec, Kverka, D. Hruška (C) – Pšurný, Balán (A), Koblasa – Heizer, Skuhravý (A), V. Tomeček – Gorčík, R. Hruška, Flek

Komentář k utkání

Vstup do zápasu byl lepší v podání domácích hráčů. Oceláře ale přibrzdilo brzké vyloučení a hra v oslabení. Západočeši dlouho drželi útočnou třetinu, blízko k brance byl Balán. Jeho pokus ale mířil těsně vedle. Slezané za pár chvil potvrdili, že v extralize patří k nejlepším týmům v oslabení. Stejně jako v zápase s Mladou Boleslaví se Oceláři dokázali prosadit v početní nevýhodě. Daniel Rákos sebral volný puk, naservíroval ho volnému Lukáši Žejdlovi, který poslal kotouč do odkryté branky.

Třineckým po vstřelené brance narostla křídla, jejich aktivita za další minutu pramenila ve druhý gól v Závorkově síti. Milan Doudera dostal nabito na levé straně, nechytatelnou střelou podruhé v zápase překonal brankáře Energie – 2:0.

I v dalším průběhu úvodní dvacetiminutovky tempo hry diktovali domácí, hosté z Karlových Varů se k zakončení dostávali spíše sporadicky. V dobré střelecké pozici se ocitl Gorčík, ani on ale nedokázal trefit branku. A když se neprosadili ani domácí Roth a Dravecký, šlo se do kabin za třineckého vedení 2:0.

Také úvodní minuty prostřední periody patřily domácím hráčům. Ti si vybojovali rychlou přesilovku, kterou po čtyřiadvaceti vteřinách přetavili v další branku. Pohlednou kombinací se prezentovala formace Daniela Rákose, tu přesnou tečí zakončil Jakub Orsava.

Energie se do hry mohla vrátit v přesilovce z šestadvacáté minuty, dobře bránící čtveřice domácích ale nepustila Západočechy do větší šance. Hned po skončení karlovarského oslabení si Oceláři zahráli dvojnásobnou početní výhodu. V ní byli blízko ke skórování Kreps a Trončinský, první jmenovaný těsně minul branku, Trončinského vychytal Závorka.

Energie se dokázala ubránit v krizových chvílích druhé třetiny, dolů ji však stále srážely prohřešky proti pravidlům. Oslabení po Koblasově faulu dokázali hosté ubránit, Hrubce ale stále ohrožovali spíše sporadicky. Karlovarští nedokázali využít ani dvě přesilovky na konci druhé části. V první dobře pálil Vachovec, pár vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky také Tomeček. Oba ale ztroskotali na pozorném Hrubcovi.

A třinecký gólman přiváděl hostující útočníky k zoufalství také v poslední třetině duelu. V přesilovce v rozmezí čtyřicáté třetí a páté minuty Hrubec vychytal Kverku, o dvě minuty později se oba opět střetli, i tentokrát byl úspěšnější brankář Ocelářů, když lapačkou zneškodnil Kverkův únik.

A Oceláři mohli odpovědět. Chvíli po skončení Pšurného trestu se k bekhendové střele dostal Daniel Rákos, jeho pokus z bezprostřední blízkosti ale pouze orazítkoval horní tyč hostující svatyně. V samotném závěru utkání ještě konečné skóre zápasu stanovil Adam Rufer, který po úniku s Kamilem Krepsem doklepl kotouč za Závorku. Regulérnost branky ještě musel potvrdit videorozhodčí – 4:0.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): My jsme se na soupeře poctivě připravili a šli jsme od úvodu za vítězstvím. Ale musel nás podržet brankář, pokud by Vary daly první branku, mohlo to vypadat jinak. Ve druhé jsme se častými fauly dostali do problémů, také jsme přestáli několik oslabení. Dnes jsme byli o chlup lepší, ale Vary podaly výborný výkon a byly nám rovnocenným soupeřem.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Dvěma hloupými chybami v první třetině jsme soupeře nasměrovali k výhře. Ve druhé třetině klobouk dolů před našimi hráči, jak zvládli hru ve třech a čtyřech. Asi i pod dojmem vedení soupeř v závěru polevil a náš výkon v třetí třetině snesl větší měřítka. Je nám líto, že nemáme body, ale naši hráči podali asi takový výkon, na jaký mají.

Související články

Preview k zápasu | čt 2.10.2014

Po Liberci si energetici brousí zuby na Oceláře