HC Energie Karlovy Vary

Energetici ukořistili cenný bod na Spartě

HC Sparta Praha - HC Energie 5:4p (0:1, 4:1, 0:2 - 1:0)
Hokejistům A-týmu se v náročné venkovní sérii podařilo vydřít bod na ledě silné Sparty. Neměli navíc daleko k většímu úspěchu, v utkání po trefách Vojtěcha Tomečka a Radima Hrušky vedli už 2:0, ale domácí čtyřmi brankami skóre otočili. Remízu Energii zajistily trefy Radomíra Heizera a Tomáše Haranta, které na startu třetí periody vyrovnaly na 4:4, v prodloužení už se ale radovali sparťané.
Tipsport extraliga, 17. kolo, pá 31.10.2014
Sparta
Karlovy Vary
5:4p
0:1, 4:1, 0:2 - 1:0
Branky a nahrávky: 32. Straka (Kumstát), 36. Bahenský (Pech), 39. Kumstát (Pech), 40. Réway (Pech, Mikuš), 62. Buchtele (Réway) – 3. V. Tomeček (Šmach), 24. R. Hruška (Koblasa), 42. Heizer (D. Hruška, Redlihs), 44. Harant. Rozhodčí: Čech, Souček – Zavřel, Kajínek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 4329. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 0:2, 4:2, 4:4, 5:4.
Sparta: Novotný – Ďaloga, Mikuš, Polášek, Piskáček, Hrbas, Barinka (A), Švrček – Kumstát, Pech (A), Rolinek (C) – Bahenský, Straka, Buchtele – Réway, Cingel, Sabolič – Chlapík, Bahenský, Dvořáček
Karlovy Vary: Habal – Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Šmach, Deyl, Dvořák – Duda, Kverka, Vachovec – D. Hruška, Skuhravý, Heizer – V. Tomeček, Balán, Pšurný – Koblasa, R. Hruška, Štals

Komentář k utkání

Spartě vstup do utkání nevyšel podle představ. Energie šla do vedení už ve třetí minutě zápasu, když se po zaváhání sparťanské obrany z pravého kruhu trefil pod horní tyčku Vojtěch Tomeček. V sedmé minutě byl vyloučený Dvořáček, nicméně byla to paradoxně Sparta, která byla ve vlastním oslabení nebezpečnější. Buchtele ale prostoru před brankou nevyužil.

Po skončení oslabení měl velkou šanci Rolinek, ten ale namísto prázdné branky trefil jen tyčku. Ve 14. minutě pak Buchtele namazal Bahenskému, který ve výborné pozici pálil těsně nad branku. A Sparta nebyla úspěšná ani v přesilovce, když v 17. minutě pálil Polášek od modré skrze chumel hráčů jen do betonů Habala. V závěru třetiny pak ujel Balán, Novotný se ale roztáhl na brankové čáře a nedovolil mu zakončit.

Do druhé třetiny vstoupila aktivněji Sparta, nicméně stejně jako v té první se hned v jejím úvodu prosadily Vary. Ve 24. minutě střelu Koblasy vyrazil Novotný jen před sebe a nikým nehlídaný Radim Hruška ji dorazil za jeho záda. Vary v tu chvíli vedly 2:0, Spartě se nevydařila ani následná přesilová hra a Buchtele ve 28. minutě neproměnil ani samostatný únik.

K velkému obratu tak zavelel ve 32. minutě Josef Straka, který gólově zužitkoval přesnou přihrávku Kumstáta mezi kruhy. O vyrovnání se jen o tři minuty později postaral Zdeněk Bahenský – v samostatném úniku nejdřív puk poslal jen pod betony Habala, pak ho ale pohotově dorazil. Ve prospěch Sparty otočil skóre Petr Kumstát, který na začátku 39. minuty šikovně tečoval střelu Lukáše Pecha. Vzepětí Sparty korunoval jen okamžik před koncem druhé třetiny Martin Réway. Spartě na vstřelení čtyř branek stačilo 8 minut a 36 vteřin.

Do třetí části vstoupili Karlovarští jako polití živou vodou. A opět jim vyšel vstup do třetiny. Radomír Heizer snížil ve 42. minutě, když využil zmatků v brankovišti Sparty. O další vyrovnání zápasu se na začátku 44. minuty postaral Tomáš Harant, který šikovně tečoval střelu od modré. A mohlo být pro Spartu ještě hůř – Novotný vyjel daleko z branky proti Davidu Hruškovi, puk mu ale vypíchl jen napůl, karlovarský útočník ale puk do prázdné branky netrefil.

Podobně si na druhé straně počínal i Kumstát, který po přihrávce Poláška minul zcela odkrytou branku. Zbytek třetí části pak nenabídl už žádnou vyloženou gólovou šanci, a tak za stavu 4:4 přišlo na řadu prodloužení. V něm měla od prvních vteřin navrch Sparta a dominanci domácího týmu pečetil v 62. minutě utkání Jan Buchtele, který svým gólem vystřelil pro Spartu bonusový bod.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha): Z naší strany utkání probíhalo ve vlnách. Za stavu 0:2 jsme zápas otočili na 4:2, ale bohužel lehkovážností na začátku třetí třetiny jsme o vedení přišli. Výkon nebyl ideální, ale za dva body jsme rádi.

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): Kdyby nám dnes někdo řekl, že budeme bodovat na Spartě, tak budeme rádi. Průběh zápas byl divoký. Do 30. minuty jsme hráli velmi dobře a vedli jsme 2:0, poté to Sparta otočila a dala i gól těsně před koncem (druhé třetiny). Rozhodčí říkal, že to padlo 0,02 (sekundy). V šatně jsme si pak řekli, že se musíme se zápasem ještě pokusit něco udělat a ve třetí třetině se nám během chvilky podařilo vyrovnat. Poté už to byl boj, moc šancí nebylo. Sparta měla jednu tutovku, kterou Vláďa Habal chytil. Bohužel se nám zase, už potřetí, nepodařilo v prodloužení bodovat. Bod ale bereme.

Související články

Preview k zápasu | čt 30.10.2014

Dalším soupeřem Energie je pražská Sparta