HC Energie Karlovy Vary

Po samostatných nájezdech bere Kometa o bod více

HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 1:2sn (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)
V úterním utkání mezi domácí Energií a hostující Kometou nechyběly střely, avšak jedna branka na každé straně v základní hrací době poslala oba celky nejdříve do prodloužení, následně až k samostatným nájezdům, ve kterých se rozhodlo o hostech jako o vítězích, kteří si tak do Brna odvážejí dva body.
Tipsport extraliga, 35. kolo, út 6.1.2015
Karlovy Vary
Kometa Brno
1:2sn
0:0, 0:0, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 49. Balán (Duda, Hruška) – 43. Burian (Koreis, Kempný), rozh. náj. Honejsek. Rozhodčí: Hribik, Pešina – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3033. Střely na branku: 26:37. Zblokované střely: 13:12. Hity: 8:5. Vhazování: 40:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, Harant, Redlihs, J. Tomeček, Šmach, Dvořák, Deyl, Flek – Duda, Balán, D. Hruška – Vachovec, Kverka, V. Tomeček – Micka, Skuhravý, Koblasa – Pšurný, R. Hruška, Heizer
Kometa Brno: Čiliak – Kempný, Ptáček, Hanzlík, Dujsík, Dlapa, Kuboš, Vágner – Ton, J. Hruška, Káňa – Čermák, Koreis, Burian – Vondráček, Zohorna, Dočekal – Honejsek, Němec, Ostřížek

Komentář k utkání

Už ve 4. minutě utkání mezi domácí Energií a hostující Kometou z Brna se nebezpečnou šancí prezentoval domácí David Hruška, který v bezprostřední blízkosti nestačil na skvělého Čiliaka. V tentýž minutě domácí mohli pokračovat v náporu, protože přišlo vyloučení Kempného. Pár střel na řadu přišlo, avšak žádná vážně neohrozila branku Čiliaka. David Hruška se mohl činit i v 6. minutě, když zkoušel pohotovou střelou zaskočit brněnského brankáře. Větší dusno ale bylo před brankou hostí v 8. minutě. Po nahození kotouče a následného odražení od mantinelu před branku, se pokoušel hbitě zakončovat Pšurný, avšak neposedný touš nezkrotil. O pár vteřin později ale mohla jít do sedla Kometa. Heizer totiž zamířil na trestnou lavici za vysokou hůl. Hosté si ale připsali šanci až v samotném závěru početní převahy. O tu se zasadil Ton, který se snažil za Závorku kotouč doslova protlačit. Neúspěšně. Další velká příležitost brněnské Komety přišla ve 14. minutě. Po učebnicově sehrané kombinaci se ke koncovce dostal Honejsek, jehož bekhendová střela ale zamířila do připraveného Závorky. Střeleckou tečku za první periodou poté udělali Duda se Skuhravým. První jmenovaný ve 20. minutě a ve vlastním oslabení napadal obranu hostů tak dobře, že se dokázal zmocnit kotouče, poslat ho do prázdného prostoru před Čiliakem, kde našel rozjetého Skuhravého. Karlovarský exkapitán však na brněnského brankáře se svojí umístěnou střelou nevyzrál a do kabin po první třetině tak šly týmy za bezbrankového stavu.

Ve 23. minutě to byli opět domácí, kteří se jako první dostali k výraznější příležitosti. Heizer totiž dostal dobře nasměrovanou přihrávku před Čiliaka, kterého zkoušel neúspěšně překonat z rychlé otočky. Kotouč poslal těsně mimo! Ve 25. minutě si vzal slovo hostující Burian. Jeho dvě střely před brankou ale zlikvidoval pokaždé domácí obránce. Ve 26. minutě se hosté dostali do brejku tři na jednoho. U koncovky stál Vondráček, kterého však vychytal pohotovým zákrokem Závorka. Velký tlak Komety ale nepřerušil ani oddechový čas vybraný trenérem Mlejnkem. O minut později si připsal individuální šanci Dočekal, o pár vteřin později hrozil Vojtěch Němec, který z mezikruží ale mířil pouze do betonu Závorky. A hosté byli stále ve druhé třetině čím dál tím více nebezpečnější. Ve 32. minutě musel domácí brankář hasit únik Hanzlíka, který zakončení podcenil. Z tlaku se ale Energie paradoxně vymanila až ve 35. minutě při vlastním oslabení. Nejprve si Sičák vytvořil prostor a dostal se téměř až k Čiliakovi, o chvíli později už zazvonila tyčka po samostatném úniku a následné pumelici Micky. Ve 36. minutě byl faulován najíždějící Kverka, který chvíli na to neproměnil nařízené trestné střílení. O další minutu později se do šance dostal Tomeček, kterého ale opět vychytal bezchybný Čiliak. Největší drama bylo opět na konci třetiny. Ve 39. minutě nejdříve museli rozhodčí shlédnout video, zda-li při střele Haranta nepadla branka. Definitivní tečku za další bezbrankovou třetinou udělali Balán s Hruškou, kteří několikrát doráželi bezmocně před Čiliakem, který ale všechny střely dokázal vyrazit.

V úvodu poslední periody nabídl početní výhodu domácím Dujsík za držení protihráče. Byla to ale Kometa, která se dokázala ve vlastním oslabení prosadit. Po buly rozehráli hosté tak pozoruhodně, že kotouč proletěl obranným pásmem až k zapomenutému Vilému Burianovi, který ujel sám na Závorku a celou příležitost zakončil proměněnou brankou. Šanci na vyrovnání měli domácí ve 48. minutě při vyloučení Vondráčka. Energie tuhle početní výhodu sehrála již o dost lépe a dokonce došlo i na další branku. Po přihrávce Dudy na Stanislava Balána totiž přišla od karlovarského útočníka střílená přihrávka z úhlu, kterou si doposud neprůstřelný Čiliak srazil za svá záda! V 53. minutě mohli poslat Energii do vedení Hruška se Skuhravým. Jejich střely ale vždy narazily na stopku vystavenou brněnským gólmanem. Ke konci základní hrací doby ale byla k vítězství blíže přeci jen Kometa, protože v 55. minutě fauloval Harant. V 56. minutě už se zkoušel prosadit před brankou Ton, jehož střela ale byla sražena k Hruškovi, který nakonec dojel až před Čiliaka a svým zakončením vážně zahrozil. V 57. minutě si tlak na branku vyzkoušeli Čermák s Hanzlíkem, ale Závorka do jejich pokusů o doražení skočil a puk zalehl. Definitivní tečku za zápasem mohl udělat v 60. minutě David Hruška, který však branku po přihrávce na levou tyč těsně minul.

Logicky tak následovalo prodloužení, ve kterém chyběli za trest 2+2 Duda s Kempným, kteří se mírně strkali. Ani prodloužení ale oběma týmům nestačilo, aby se rozhodlo o vítězi, a tak hra dospěla až k samostatným nájezdům, ve kterých byla šťastnější Kometa. Za tu rozhodl ve 4. sérii Antonín Honejsek, který mířil přesně do horního růžku. Hosté si tak z dělených bodů odvážejí do Brna dva a domácí Energie si připíše bod jeden.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Nejsme v současnosti v ideálním zdravotním stavu, ale nechci se na to vymlouvat. Přesto si dovolím říci, že přes všechny komplikace, které máme, tak naši kluci odvedli poctivou, kvalitní a tvrdou práci. Musím bohužel stejně jako v Třinci říci, že pouze s jednobodovým ziskem. Jsme v situaci jaké jsme a těch bodů musíme získávat víc. Bohužel jsme nevyužili šance, které jsme měli. Trefili jsme dvě tyčky a měli i trestné střílení. Neměli jsme tentokrát trochu toho štěstí. Bodu si na druhou stranu nesmírně vážíme. Dokázali jsme vyrovnat nepříznivý stav, když jsme inkasovali ve vlastním oslabení. Teď už se ale už soustředíme na další utkání. Tabulka je nesmírně našlapaná a my se nemůžeme koukat na to co bylo.

Karel Beran (Kometa Brno): My jsme očekávali urputný boj od Karlových Varů, které výborně brání. Byli jsme lepší na puku a první dvě třetiny byli z naší strany celkem dobré. Musím ale přiznat, že jsme mohli prohrávat po čtyřiceti minutách 0:2. Domácí trefili dvakrát tyč a ne jednou nám pomohl Marek Čiliak, který podal parádní výkon. Ve třetí části padly dvě branky a co se týče nájezdů tak ty už jsou vabank. Jsem rád, že se podařilo Tondovi Honejskovi dát dva góly.

Fotogalerie

Související články