HC Energie Karlovy Vary

Martin Bartek: Zodpovědnosti se nezříkám

V neděli vstřelil proti Třinci dvě branky a střeleckou formu potvrdil i v pátek na ledě Komety Brno. Přesto nakonec nezabránil prohře svého týmu. Řeč je o nováčkovi v karlovarském týmu, Martinu Bartekovi, který v dresu Energie výrazně ožil a dostal novou chuť do hokeje.

Martine, prohráli jste vyrovnané utkání. V čem byla Kometa lepší?
Já nemyslím, že byla Kometa lepší, naopak. Začali jsme výborně a dokonce i vstřelili vedoucí branku. Ve druhé třetině ale bylo na naší straně mnoho vyloučených a Brno se dostalo do laufu. Ve třetí třetině se nám však podařilo soupeře zatlačit, ale bohužel, opět jsme byli jaloví v koncovce. Myslím, že jsme si dnes alespoň bod zasloužili. Šancí jsme měli opravdu dost.

Proti Brnu se Energii letos herně daří, avšak třetí těsná prohra, čím to?
Rozhodla druhá třetina, kterou jsme odehráli převážně ve čtyřech. Kometa otočila zápas a dostala se na koně. Dopředu ji tady ženou výborní fanoušci a otáčí se jen velmi těžko.

Kometa je v tabulce vysoko. V čem je její největší síla?
Mně osobně se s nimi hraje dobře. Jsou v laufu a snaží se hrát hokej. Navíc je diváci ženou dopředu. Kometa rozhodně nepatří k defenzivně laděným týmům, což nám útočníkům vyhovuje. Mají však i řadu zkušených hráčů a věřím, že mají šanci dojít v play-off daleko.

Jak se vám hraje před vyprodanou halou Rondo?
Atmosféra je tady skutečně parádní. Zdejší diváci jsou neskuteční a asi nejhlučnější v celé extralize. Hraje se mi tady dobře a vždy se mi v Rondu daří. Dal jsem zde branky za Liberec i Pradubice, se kterými jsem zde oslavil i titul. Takže moje vzpomínky na brněnskou halu jsou pozitivní.

Jak jste si v Karlových Varech zvykl? Očividně jste se rozstřílel.
Já jsem tady naprosto spokojený a to říkám upřímně. Je zde skvělá parta, kluci mě rychle přijali mezi sebe. Mrzí mě o to víc, že můj přesun z Liberce nepřišel již začátkem roku, kdy jsem zájem z Energie zaznamenal poprvé. Byla totiž ještě šance hrát předkolo a já jsem si jistý, že bych tomuto týmu pomohl. I tak nás ale čeká ještě spoustu důležitých zápasů a já věřím, že tu ligu dohrajeme se ctí.

V Liberci vám chyběla důvěra trenéra, odešel jste odtamtud ve zlém?
Do Liberce si mě tehdy vytáhl trenér Hynek, se kterým jsem vyhrál titul v Pardubicích. Věděl co umím a vzájemně jsme si důvěřovali. Poté ho ale vedení klubu odvolalo a nastoupil trenér Čada. Přivedl s sebou pár nových hráčů, což mi nevadilo. Můj "icetime" se však zmenšoval a já skončil ve třetí formaci, kde jsme měl především defenzivní úkoly. Proto jsem se rozhodl tamní vedení požádat o výměnu. Já se zodpovědnosti nezříkám, ale potřebuji k ni dostatečný prostor na ledě. S libereckými hráči jsem neustále v kontaktu a nemám s nimi žádný problém, naopak.

Věříte Liberci, že se dostane do předkola play-off?
Určitě bych mu to přál, ale bude to mít těžké. Dohání Mladou Boleslav, která našla formu a hraje perfektní hokej. Mají kvalitní tým, bylo jen otázkou času, kdy si sednou a začnou pravidelně bodovat. Bílé tygry ale převzal nový trenér. Nechává kluky hrát hokej a nemusí jen brátnit. Uvidíme, tuším, že spolu ještě sehrají vzájemný duel, který může být klíčový. Nechci se ale soustředit na minulost. Teď válčím za Energii a chci sezonu dohrát se ctí. Co bude příští rok, to se teprve uvidí.

Děkuji za rozhovor.

Související články

Reportáž | pá 20.2.2015

Energetici prohráli v Brně 3:1