HC Energie Karlovy Vary

Kapitán Berger vystřelil Žralokům v prodloužení bronz

Po suverénní pětibrankové výhře v domácím prostředí odjeli sledge hokejisté bojovat do Prahy o druhý bod v sérii o třetí místo. Tipsport aréna zažila mnohem napínavější podívanou, když se do role ústřední postavy pasoval sparťanský gólman Vápenka. Sparta šla v první třetině dokonce do vedení, ale ještě do šatny vyrovnal Jiří Berger a to bylo i přes karlovarskou převahu v základní hrací době vše. Kapitán Žraloků však v prodloužení odmítl samostatné nájezdy a svou druhou trefou zajistil sledge hokejistům ze západu bronzové medaile!

HC Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 1:2 PP (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1). Konečný stav série 0:2.

Branky a nahrávky: 10. Z. Krupička (J. Krupička) - 15. Berger (M. Geier), 49. Berger. Rozhodčí: Kuranda, Hanzlík. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. Diváků: 28.

Sparta Praha: Vápenka - J. Krupička, Zapletal, Z. Krupička, Zikmund, Žižka, Novotný.

Karlovy Vary: Mach - Hrbek, Nejedlý, Berger, Forgo, M. Geier, Wágner, Schneider.

V úvodní minutě si brankáři Vápenka i Mach sáhli na dalekonosné pokusy, ale poté se hra na dlouhé minuty přestěhovala do obranného pásma Sparty. Michalu Vápenkovi začaly naskakovat zásahy jako na běžícím páse, z těch nejvydařenějších jmenujme likvidaci Forgovy dorážky nebo vymazání Geierovy individuální akce při vyloučení Zapletala.

Z ničeho nic pak udeřil domácí celek. Zdeněk Krupička se nejprve po ledě zastřeloval mimo, ale v 10. minutě už z nenápadné akce skákavou střelu umístil přesně ke vzdálenější tyči. Odpovědí hostů byl další tlak, Forgo zcela sám před Vápenkou nevyrovnal, a tak se šance Žralokům naskytla ve dvojnásobné přesilovce v poslední minutě třetiny. A ti ji využili! 3,1 sekundy před sirénou dokončil bleskový útok do prázdné branky po ideálním Geierově pasu Jiří Berger.

Druhá perioda už byla na šance poněkud skoupější. Sparta zpřesnila obranu a nepouštěla protivníky do zakončení tak často, přesto se Vápenka nenudil. A měl i potřebné štěstí, když ve 23. minutě bojující Schneider po dlouhé kličce zamířil do pravé tyče. Stejný hráč nechal vyniknout reprezentační jedničku i o pár okamžiků později po dravém průniku.

Rozruch přinesla radost domácích v polovině 27. minuty, kdy dosáhl branky tečí Raul. Po krátké poradě ovšem dvojice rozhodčích gól nemohla uznat kvůli hře vysokou hokejkou. Tečku za půlhodinou hry udělaly dvě nevyužité Geierovy příležitosti.

Na počátku poslední třetiny si Sparta zahrála svou jedinou přesilovku, ve které ale paradoxně počítali šance Karlovarští. V té největší Berger dorážel vedle. Se stále rostoucí úspěšností Michala Vápenky rostlo i napětí, jediná branka mohla sérii prodloužit či ukončit.

Trenér Žižka udělil hráčům v rudých dresech pět minut před koncem pokyny při timeoutu a Sparta přece jenom ožila. Raul mířil z mezikruží mimo a proti Zikmundovi zachraňoval situaci včasným vyjetím Mach. V závěru se nechal vyloučit Zapletal, ale Žraloci hozenou rukavici nezvedli a Vápenku neprostřelili.

Poprvé v play-off tak muselo na řadu pětiminutové prodloužení. Od počátku v něm diktovali tempo Karlovarští, zatímco Sparta se hodlala probránit k samostatným nájezdům. To se jí ale nepodařilo. Ve 4. minutě nastavení našel z ostrého úhlu místo pod horní tyčkou Jiří Berger a na krky Žraloků se mohly začít věšet bronzové medaile! Za jedenáctiletou historii České sledge hokejové ligy to je už desáté umístění Karlových Varů "na pódiu", čímž je SKV Sharks nadále nejúspěšnějším klubem v republice.

Ohlasy trenérů

Karel Žižka (Sparta Praha): "Především k dnešnímu zápasu přistoupili naši hráči úplně jinak než k předchozím v play-off, takže jsem s jejich hrou spokojený. Až na to, že jsme zase nevyužili dvě důležité šance, dva nájezdy za stavu 1:1. Jinak musím zvlášť ocenit brankáře, který zachytal opravdu dobře. Chtěli jsme to udržet až na nájezdy, ale bohužel se to nepodařilo. Nicméně naše zlepšená hra prospěla celému zápasu, narozdíl od Ostrova museli i soupeři použít víc sil. Co se týká celkového hodnocení sezóny, tak jsem varoval před uspokojením po výhře v základní části a přesně to se nám stalo. Pocity jsou tedy půl na půl."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Bál jsem se toho, aby Sparta sérii nevyrovnala, ale od začátku jsme šli za svým cílem. Celý zápas jsme byli lepší, i když jsme to nevyjádřili gólově. Šancí jsme měli asi na dva zápasy. Je pravda, že jsme nehráli tak uvolněně jako doma, všechno jsme zakončovali do Vápenky, ale vyhráli jsme podle mě zaslouženě. Jinak jsem si myslel, že budeme hrát finále, ale třetí místo je nakonec taky dobré."

Finálová série Zlín - Pardubice

Sledge hokejisté Zlína v odvetě nezaváhali a před plným domem si přesvědčivě došli pro svůj druhý titul v historii. Po dvou třetinách vedli už 5:0, Pardubice v poslední části jen korigovaly stav. Ustanoven byl také nový divácký rekord ligy, zlínskou PSG arénu naplnilo 529 diváků.

SHK Lapp Zlín - SHK Pardubice5:2 (3:0, 2:0, 0:2). Konečný stav série 2:0.
Branky a nahrávky: 2. Joppa (Šafránek, Fojtík), 9. Ligda (Joppa), 14. Šafránek (Fojtík, Ligda), 25. Fojtík (Joppa, Šafránek), 25. Šafránek (Joppa, Ligda) – 32. Hering, 36. Michalec (Motyčka).