HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci končí, utkání zvratů ovládl Zlín

SDO: HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín 2:3 (0:1, 1:0, 1:2)
Starší dorostenci ve středu sehráli rozhodující utkání čtvrtfinálové série proti Zlínu. Soupeř se v první periodě dostal do vedení, ale energetici dokázali na začátku závěrečného dějství utkání strhnout na svou stranu. Těžký úkol udržet svůj náskok však nezvládli. Zlín si vzal ve třetí třetině své vedení zpět, a už ho nepustil. Pro karlovarské dorostence tak sezóna čtvrtfinálovou prohrou končí.
Extraliga staršího dorostu, ČF3, st 18.3.2015, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
2:3
0:1, 1:0, 1:2
Branky a nahrávky: 22. Janata (Čejka), 41. Janata (Vodička, Čejka) – 10. Strmiska (Gazda), 50. Kotek (Werbik), 54. Miko (Mikulec). Rozhodčí: Turčan – Koskuba, Rozlílek. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 12:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Kuchař – Vodička, Vápeník, Pajk, Bernáth, Prachař, Beer, Pátek, Hrůša – Čejka, Janata, Svoboda, Nguyen, Davídek, Trapl, Kurfürst, Pastyřík, Horký, Slabý, Hauzr, Prošek.
Zlín: Odložilík – Gazda, Procházka, Sirota, Padrnos, Váňa, Kosorin, Fridrich, Budil – Miko, Werbik, Gago, Stiksa, Strmiska, Peška, Karafiát, Krejčiřík, Kotek, Mikulec, Fryšara, Dlabaja.

Komentář k utkání

Už od prvních vteřin utkání byla taktika obou celků na pohled patrná. A obraz hry se po celou první třetinu také vůbec neměnil. Oba celky hrály velmi opatrně a snažily se nechybovat a nic neuspěchat. Puk držel převážně hostující tým a domácí se snažili, co nejlépe napadat a vytěsňovat soupeře z obraného pásma. Třetina byla chudá jak na střely, tak vůbec na jakékoli ofenzivní výpady. Mezi největší šance první třetiny patřil například Davídkův prudký projektil, který branku těsně přeletěl, nebezpečná střela v podání Werbika, která našla své útočiště v Kuchařově hbité lapačce, nebo dorážka Kamila Svobody, který netrefil prakticky prázdnou bránu. Přesto KV Arena jednu branku v prvním dějství viděla. Po nenápadné Gazdově střele se do brankoviště nahrnuli všichni hostující útočníci a Filip Stiksa dokázal puk dostrkat až za brankovou čáru. Po této jediné trefě se Zlín dostal do slibného vedení a byl v lepší pozici, kterou si nakonec udržel až do konce první dvacetiminutovky.

Domácí si dali za úkol ve druhé třetině, co nejrychleji vyrovnat. A to se jim také podařilo. Čejka uvolnil chvíli po uplynulé minutě Jiřího Janatu, který zamířil a přesnou trefou zavěsil do sítě za Odložilíkova záda. Poté se však hra opět uklidnila a navázalo se na styl hokeje, který oba celky praktikovaly i v třetině předchozí. Opět bylo k vidění málo střeleckých pokusů a vlastně všeho. Hrálo se často z jedné strany na druhou, protože útočícího hráče nikdo nepodporoval, a ten následně kotouč ztratil. Jediným rozdílem bylo to, že nyní byl tým Energie tím, kdo převážně držel kotouč, ale stejně jako Zlín v předchozí třetině, moc platné jí to nebylo. A tak druhá třetina přislíbila napínavý boj o postup, až do samostatného konce utkání.

Čejka vyhrál vhazování. Vodička vyslal ku předu Jiřího Janatu, který se prosmýkl kolem hrazení a následně přihrával před branku, odkud si puk do branky bruslí srazil soupeřů obránce. Domácí se tak bleskově dostali do vedení a měli před sebou nelehký úkol, svůj náskok ubránit. Dlouhou dobu se jim dařilo držet soupeře na uzdě, ale nakonec to přeci jen přišlo. Zlín měl k dispozici přesilovou hru, která se mu vůbec nevyvedla, ale přesto, zhruba tři sekundy před jejím vypršením, se v protiútoku prosadil Werbik, který přihrál před brankou osamocenému Patriku Kotkovi, který odkrytou klec neminul. Uběhlo pár minut a domácí o své vedení přišli definitivně. Šest minut před koncem utkání vstřelil nakonec vítěznou a postupovou branku , s pomocí brankové konstrukce, Petr Mika. Avšak napětí to bylo až do posledních vteřin. Domácí ke konci hráli krátkou přesilovku, navíc to zkoušeli i bez gólmana, ale na vyrovnání už to nestačilo. Z postupu se nakonec mohl radovat po šedesáti minutách Zlín. Pro Energetiky letošní sezóna končí.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Já bych chtěl především poděkovat našim hráčům, myslím, že v průběhu sezóny odváděli dobrou práci. Kolikrát hráli až nad očekávání a zaslouží si pochvalu. Teď k samotnému zápasu. My jsme do něj špatně vkročili, první třetina byla jasně v režii našeho soupeře. Od té druhé jsme se začali zlepšovat a dokázali jsme to otočit. Byli jsme šest minut od postupu, přes to, že soupeř byl po většinu hry aktivnější. Ale poté došlo k vyloučení, které soupeř zužitkoval. Za stavu 2:2 jsme poté propadli na modré čáře a soupeř nás potrestal vítěznou brankou. Myslím, že naši hráči odevzdali maximum toho, co v nich bylo. Teď je potřeba už jen sportovně pogratulovat soupeři, protože, jak jsem již říkal, ve většině herního času, byl aktivnější. My gratulujeme a přejeme mu úspěch v semifinále.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Nevím, co teď říkat. Pro nás je to obrovská euforie. Postoupili jsme proti silnému soupeři. Viděli jsme výborné zápasy. Myslím si, že je škoda, že se hrálo pouze na dvě vítězná utkání. Myslím, že by se to rozhodně mělo hrát na tři. My jsme sérii dvakrát vyrovnali. Dokázali jsme otočit dnešní utkání a jsme prostě šťastnější. Závěrem bych ještě zmínil karlovarského brankáře, který hrál fair-play, dnes se v první třetině přiznal k vyhození kotouče a nabídl nám přesilovou hru. A tak by to mělo být, takto se mají hokejisté chovat. Myslím, že by to měl být vzor i pro některé extraligové hráče.

Fotogalerie