HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Závorka: Příští rok chci alespoň předkolo

Na sobotní autogramiádě měl více práce práce, než očekával. Dorazilo totiž hodně fanoušků, což Tomáše Závorku velice, avšak mile, překvapilo. Rozdal několik podpisů, vyfotil se s nejmenšími a poté se pustil do zhodnocení uplynulé sezony, kterou hodnotí s odstupem několika dní jako úspěšnou.

Tomáši, je za vámi sezona 2014/2015, jak ji hodnotíte?
Tahle sezona byla vskutku zajímavá. V létě, před začátkem sezony, to bylo hodně divoké a nikdo nevěděl, zda nakonec budeme hrát extraligu. Nakonec vedení získalo zkušené hráče a šlo se do sezony s konkurenceschopným kádrem. Přesto nás experti pasovali do role outsiderů a nikdo nám moc nevěřil. S odstupem několika dní hodnotím sezonu úspěšně, avšak mrzí mě neúčast v předkole. Kdyby mi ale někdo v květnu minulého roku řekl, že se zachráníme, bral bych to všemi deseti.

Přesto se vám začátek soutěže vydařil a v tabulce jste byli vysoko...
Musím říct, že jsem byl sám překvapen, jak tým v úvodu sezony šlapal. Neměli jsme moc času na nějaké sehrávání a šli rovnou do sezony. Úplný úvod nám sice nevyšel, ale pak jsme začali bodovat a věřit si. Škoda, že jsme to nevydrželi po celou sezonu.

Kde se podle vás sezony zlomila?
Těžko hledat jeden konkrétní faktor. Celou sezonu jsme byli doslova tragičtí na hřištích soupeřů. Nevím, jestli to už někdy nějaký tým zažil, ale dle mého jsme v tomto ohledu smutnými rekordmany. Za celou sezonu se nám nepodařilo pravidelně bodovat na cizích kluzištích. Pramenilo z toho, že jsme byli doma pod ještě větším tlakem. Věděli jsme, že doma musíme vyhrávat, což bylo psychicky velmi náročné. Přesto myslím, že jsme v domácích utkáních odváděli výborné výkony a dělali fanouškům radost.

Hodně bodů vám též uteklo v prodlouženích a nájezdech, souhlasíte?
Jednoznačně, to je další faktor, který hrál v uplynulé sezoně proti nám. Nezdá se to, ale těch bodů navíc, které byly ve hře, bylo dost. Nájezdy jdou trochu i za mnou. V prodlouženích jsme často měli smůlu, přišlo zbytečné vyloučení, nebo hrubá chyba v defenzivě.

Před sezonou se úplně obměnil kádr. Který tým byl podle vás silnější?
Těžko jednoznačně odpovědět. Loni si myslím, že byl tým založený na bojovnosti. Kromě Zati (Martin Zaťovič, pozn. red.), který byl podle mého nejlepším levým křídlem v lize, jsme neměli žádného hráče, který by ostatní převyšoval. Letos jsme naopak měli v kádru několik zkušených kluků, kteří byli zároveň v kabině velkými osobnostmi. Celkově jsme možná byli letos přece jen o trochu silnější. Opět nás zdobila výborná defenziva. Silní jsme byli i v útoku. Škoda jen lednového výpadku. Začátkem roku jsme byli střelecky nemohoucí a právě tento výpadek nás stál předkolo play-off.

Vedení Energie uplatnilo obci ve vaší smlouvě, takže se na vás diváci mohou opět těšit v karlovarském dresu. Jaká bude následující sezona?
Věřím, že se konečně dostaneme do play-off. Upřímně, chci si konečně zachytat pořádnou soutěž a porvat se o titul. Celou kariéru bojuji o záchranu a věřte, že to není nic příjemného. Play-off jsem nehrál ani při svých začátcích v první lize, takže je pro mě velkou výzvou a motivací.

Jaké to pro vás je, čekat již několikátý rok na léto a složení kádru?
Rozhodně to není nic příjemného. Na druhou stranu mám v klubu platnou smlouvu a mým posláním je chytat v brance puky. To, jaké budu mít spoluhráče, neovlivním, takže se tím zbytečně nezatěžuji a soustředím se pouze na sebe. Co mám zprávy z vedení, tak by následující sezona měla být finančně zajištěna. Takže očekávám klidnější léto než v předchozích dvou sezonách. Věřím, že se novému sportovnímu manažerovi podaří udržet stěžejní hráče a kádr naopak vhodně doplnit. Příští rok si zkrátka chci zahrát alespoň předkolo.

Sledujete play-off alespoň v televizi? Kdo je váš favorit na zisk titulu?
Přiznám se, že jsem čtvrtfinále moc nesledoval. Ale semifinále si samozřejmě ujít nenechám. Zvítězit může kdokoliv a neodhaduji si tipovat. Přál bych to však někomu z dvojice Litvínov - Kometa Brno. Proto mě mrzí, že se oba kluby setkávají už teď, v semifinále. Oba týmy mají historii a dlouho nevyhrály titul. Na jedné straně bych to přál Pavlu Francouzovi a Martinovi Ručinskému, který hraje ve svých letech neskutečně. Na druhé straně vynikajícímu brněnskému publiku a týmu, který táhne za jeden provaz a hraje celoplošný hokej. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Sparta s Třincem. Dva ekonomicky silné celky. Vyhrát titul může zkrátka kdokoliv.

Mimo bojů o titul se hraje také baráž o extraligu. Jak vidíte tuhle soutěž?
Prvně jsem rád, že jsme se baráži poměrně hladce vyhnuli. Zachraňovat extraligu je hrozné a těžko říct, jak bychom to psychicky zvládli. Jinak si netroufám odhadovat, jak to celé dopadne. Olomouc je velmi silná doma, kde bude určitě vítězit. Myslím, že se o extraligu popere trojice Slavia, Olomouc a Chomutov. Motoru bych to moc přál, ale myslím, že letos jim postup do extraligy nevyjde.

Jak jste si užil sobotní autogramiádu?
Užil jsem si ji moc, jako každou takovouhle akci. Mile mě překvapila divácká účast. Lidí přišlo skutečně nad moje očekávání a věřím, že si tu hodinku s námi dostatečně užili i oni.

Děkuji za rozhovor.