HC Energie Karlovy Vary

Junioři závěrečný zápas nezvládli a z prvenství se radují Vítkovice

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 3:5 (0:1, 2:1, 1:3)
Když Třinec dopoledne podlehl Pirátům, bylo jasné, že o vítězi Karel Holoubek Cupu rozhodne až úplně poslední utkání, ve kterém se o první příčku v přímém souboji porvali domácí energetici a Vítkovičtí. Favoritem byli zatím v přípravě neporažení Západočeši, ale na hřišti to tak úplně nevypadalo. Domácí svůj poslední zápas na turnaji vůbec nezvládli, hráli bez nápadu a nedařilo se jim ani zakončovat. Z výhry se tak nakonec mohou těšit Vítkovice a smutným energetikům pak patří druhé místo. Bronz putuje do Chomutova a bez medaile skončil třinecký výběr.
Příprava juniorů na sezonu, Turnaj, ne 9.8.2015
Karlovy Vary
Vítkovice
3:5
0:1, 2:1, 1:3
Branky a nahrávky: 24. Davídek (Michálek, Zikmund), 34. Zikmund (Michálek), 51. Davídek (Procházka) – 18. Ollender (Beneš), 38. Jáchym (Adamík), 41. Ollender (Malina, Beneš), 51. Žiak, 60. Danielčák. Rozhodčí: Kostourek – Červenka, Belko. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4, 3:5.
Karlovy Vary: Frček (Kuchař) – Rulík, Michálek, Dudek, Vodička, Weinhold, Sedlák, Beer – Babka, Osmík, Vrána – Hendrych, Zikmund, Davídek – Nguyen, Procházka, Hauzr
Vítkovice: Wanecki – Krčmář, Adamík, Šendera, Charvát, Čechman, Ďurkáč, Gabrhelík, Puzič – Malina, Jáchym, Beneš – Spratek, Stupka, Moravčík – Danielčák, Žiak, Ollender – Wrobel, Hartmann, Kafka

Komentář k utkání

V první třetině se hrál velmi vyrovnaný hokej, který korunovalo plno pohledných rychlých protiútoků a šikovných nebezpečných střel, tedy zejména v podání domácích. Hodně nebezpečný byla první útočná formace Energie, která Waneckiho zásobovala těžkými zákroky a soupeřově defenzivě zamotávala hlavu. Ale i Nguyen a Hendrych byli hodně vidět. Na druhé straně zase dobrý pohyb a chuť hrát vykazovali útočníci Beneš, Spratek Žiak a Ollender. Přesto na domácí straně bylo šancí více. Například Osmík měl perfektní příležitost, kdy se dostal k odraženému puku v mezikruží, ale brankáře nepokořil. A v jednu chvíli musel Wanecki vytáhnout velmi pohotový zákrok, když se v rychlosti musel v brankovišti přesunout na druhou stranu a vystrčit vyrážečku proti rychlé střele soupeře. Nakonec se ale radovali jako první hosté, když pár minut před koncem dostal Vítkovice do vedení Ollender. Energetici se ještě nestačili po oslabení semknout a hosté toho využili. Od mantinelu se odpíchl, již zmiňovaný, Samuel Ollendr, který střelou z levého kruhu našel skulinku mezi vyrážečkou a betonem domácího brankáře.

Do druhé třetiny Energie vlétla maličko aktivněji, než do té předchozí, ale nedá se moc říci, že by Vítkovice úplně přehrávala. Chvíli tlačili opět hosté a chvíli zase domácí. Druhou třetinu také provázalo mnoho vyloučení, která se na druhém dějství výrazně podepsala.První karlovarská branka sice padla až po uplynutí oslabení domácích, ale právě z toho pramenila defenzivní nepozornost hostů a to, že nedokázali na karlovarský protiútok zareagovat včas. Domácí sehráli šikovnou a přesnou kombinaci, kterou v závěru přesnou trefou korunoval, po pasu Zikmunda, Milan Davídek. A už o pár minut déle se domácím podařilo průběh utkání otočit, poté, co několik svých přesilových minut nevyužili zase hosté. Domácí se srovnali na polovině soupeře a své početní výhody dokonale využili, když Michálek perfektně uvolnil na kruhu volného Ladislava Zikmunda a ten svou střelou Waneckiho pokořil. I poté ještě chvíli domácí tlačili, ale nakonec hosté, pět minut před koncem periody, reklamovali u sudího rozbité vrátka na své střídačce, kterými hráči naskakují na led. Sudí tak uznal za vhodné třetinu předčasně ukončit a dohrát ji až s tou třetí. V dohrávané druhé třetině dominovali především Vítkovičtí a také se jim podařilo vyrovnat. Hosté byli opravdu velmi nebezpeční a nevyužili hned několik šancí za sebou, ale nakonec to přišlo. Střelu Adamíka přesně tečoval Tomáš Jáchym a bylo vyrovnáno.

A tak, jak Energie skončila předchozí třetinu, začala i tu druhou. Zkrátka se nechytila a soupeř byl lepší. Vítkovice se velmi rychle dostali do vedení a zápas znovu otočili, když Malina vysunul ujíždějícího Samuela Ollendra, ten se osamocen dobře zorientoval a pokořil Frčka už podruhé. Ale Karlovy Vary nakonec téměř zachránilo vyloučení soupeřova hráče. Proč téměř? Protože ji energetici vlastně vůbec nezvládli. Po Vránově střele se puk odrazil ven z útočného pásma a okamžitě za ním vystartoval Lukáš Žiak. Brankář Frček měl ale k puku blíže, a proto vyrazil vpřed, avšak špatně trefil puk, přihrál soupeři a ten zasouval puk do prázdné brány. Až po této inkasované brance se domácí vzpamatovali a dokázali se vrátit do hry. Využili ještě zrovna ukončené početní výhody, ve které inkasovali a opět se dotáhli na soupeře na rozdíl jedné branky.Procházka přihrál do volného prostoru Milanu Davídkovi, který svou hbitou hokejkou pokořil brankáře Waneckiho. Poté byli pochopitelně aktivnější domácí, ale málo stříleli a nebyli příliš produktivní. Nevyužili ani závěrečného nátlaku a nakonec inkasovali ještě do prázdné branky, když ze středního pásma střílel Jozef Danielčák, který tak zpečetil vítězství hostů nejen v utkání, ale v celém turnaji.

Ohlasy trenérů

Jiří Žůrek (HC Energie Karlovy Vary): První třetina byla v našem podání asi ta nejhorší na celém turnaji. Byli jsme takoví podráždění a nebyli jsme moc koncentrovaní. Všude jsme byli o krok pozadu a neplnili jsme to, co jsme si řekli. Ve druhé třetině jsme to zlepšili, dali jsme gól a otočili utkání, ale bohužel, byli jsme v určitých herních situacích hloupí, byli jsme hodně vylučováni a dostali jsme dva góly v oslabení. V našich výhodách jsme hráli absolutně bez nápadu a aktivity a spíše jsme se snažili jen bezhlavě střílet a dotlačit to tam. Výhru jsme si nezasloužili a soupeři gratulujeme.

Pavel Trnka (HC Vítkovice Steel): Já bych nejprve chtěl zhodnotit turnaj. Ten byl naprosto skvělý, byl výborně zorganizovaný, byl skvěle osazený a z naší strany je to absolutní spokojenost. Všechny zápasy byly velmi kvalitní, stejně, jako všichni soupeři. Nyní k poslednímu utkání. Karlovy Vary! Výborný tým, výborně organizovaný, který je velmi nebezpečný. Pro nás to byla zkouška. Ale samozřejmě, tohle je začátek sezóny, takže je to zatím vše takové kostrbaté a myslím, že na tom se shodnou všichni trenéři. Ale, co se týče přípravy, tak je to výborná příprava a zkouška před sezónou. A nejlepší na tom je, že jsme měli dobré výsledky.

Fotogalerie