HC Energie Karlovy Vary

Energetici Amuru vzdorovali, ale proti zkušenému protivníkovi nakonec padli

HC Energie Karlovy Vary - Amur Chabarovsk 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)
Ve čtvrteční podvečer přijel energetiky do KV Areny prověřit účastník KHL Amur Chabarovsk. Domácí si ale z velkého jména svého soupeře nic nedělali a aktivní hrou s ním byli schopni svádět rovnocenný souboj. Škoda jen mnoha neproměněných šancí na domácí straně. I když nakonec domácí podlehli 1:3, smutnit rozhodně nemusí. Energetici ukázali týmového ducha a vzdorovali do poslední chvíle.
Příprava na sezonu, přát., pá 14.8.2015
Karlovy Vary
Chabarovsk
1:3
0:2, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 58. Duda (Haščák, Bartek) – 10. Verevkin (Ušenin), 20. Achmetov (Těrjaev, Gračev), 39. Litovčenko (Aťušov, Vl. Ušenin). Rozhodčí: Svoboda, Zubzanda – Belko, Ondráček. Vyloučení: 8:6, navíc Haščák (KVA) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 1536. Průběh utkání: 0:3, 1:3 .
Karlovy Vary: Habal – Gulaši, Benák, Bičánek, Harant, Tomeček J. , Deyl, Weinhold – Duda, Haščák, Bartek, Rachůnek, Zadražil, Hruška, Vachovec, Marosz, Tomeček V. , Gorčík, Kverka, Koblasa, Gríger
Chabarovsk: Alikin – Zub, Šulakov, Kubartov, Aťušov, Kolář, Stalnov, Verevkin, Těrjaev, Železnov – Achmetov, Baškirov, Tarasov, Miklík, Byvalcev, Sokolov, Litovčenko, Wandel, Ušenin Vl., Ušenin Vj., Zohorna, Gračev

Komentář k utkání

Utkání začalo ve velkém tempu a diváci se rozhodně nenudili. Energetici soupeře mírně přehrávali zejména díky své snaze a dobrému pohybu. Chabarovsk hrál zase daleko přímočařeji a v protiútocích skvěle zúročoval své zkušenosti a kvalitu. Hráči soupeře si v rychlosti dokázali vyměnit kotouč a s chladnou hlavou nebezpečně zakončovat. V karlovarské brance byl ale připraven skvělý Habal. Ten byl důležitý zejména v početních nevýhodách, domácí byli totiž oproti disciplinovanému soupeři často vylučovaní a s hrou v oslabení se v první periodě dokonale mohli seznámit. A také první gól padl při přesilové hře hostů. Ušenin od modré rychlou přihrávkou uvolnil Maksima Verevkina, a ten pálil přímo k levé tyči, kam se Habal nemohl stihnout přesunout.

Ale také energetici měli šance. V jednu chvíli zpoza hráče šikovně nad lapačku pálil Vachovec, ale Alkin stihl svou hbitou rukou puk vyrazit. Také Rachůnek pálil šikovně z úhlu po Maroszově přihrávce a Bartek se mohl trefit po perfektním přihrávce Dudy do tandemu. Ale domácím nebyl gól souzen. Na druhé straně zase přestřelil z předbrankového prostoru odkrytou svatyni ležícího Habala Vladislav Ušenin. Poté musel Habal zase vyrukovat s výborným zákrokem, kdy nejdříve vyrazil tvrdou střelu soupeře a poté rychlým vysunutím betonu zlikvidoval i soupeřovu dorážku. Nakonec byl ale stejně pokořen, když ho v poslední minutě třetiny s pomocí brankové konstrukce propálil Rafael Achmetov.

Ve druhé třetině domácí hráli také velmi statečně a rozhodně neházeli flintu do žita. Nejprve Rachůnek z kraje třetiny přihrával z mezikruží v brejkové situaci lépe postavenému Zadražilovi, ale jeho dobrý pokus jen těsně klec brankáře Alkina minul. Poté se do samostatného úniku dostal Bartek, ale jeho střela z úhlu našla jen gólmanův beton. Poté ale puk opět získal a se svou formací několikrát dobře pálil, až nakonec před brankou dorážel osamocený Haščák, který však nedokázal přes ležícího Alkina kotouč přehodit. Hosté pak několikrát za sebou byli vyloučeni a domácí předváděli v porovnání s jejich předchozími výkony perfektní přesilové hry, avšak branka jejich výkonům stále chyběla. Dobrou šanci měl například Hruška, který byl sám před gólmanem, ale jeho bekhendový pokus brankáře o čisté konto zatím nepřipravil.

Poté zahrozili výrazně opět hosté, kteří z rychlého protiútoku a přečíslení nastřelili horní spojnici brankové konstrukce. Avšak o chvíli déle už se radovali potřetí, když v závěru druhého dějství Aťušovu střelu od modré tečoval před Habalem šikovně Vjačeslav Litovčenko. Chvíli na to musel být Habal na pozoru znovu a opět musel vytáhnout skvělý zákrok, když vyrážečkou zasahoval po rychlém přesunu proti svižné technické střele. To už ale bylo ve prostřední části utkání vše.

Zdálo se, že už je rozhodnuto ale domácí se nechtěli smířit s Alkinovým čistým kontem, a tak stále pokračovali v aktivní hře a velmi pohledném výkonu. Opět si vytvořili mnoho šancí, ale ani hosté nezaháleli a Habala stále zaměstnávali. Největší šanci třetiny měli asi Kverka s Vojtěchem Tomečkem, kteří si ale nedokázali v přečíslení vyhovět a ve finální fázi jim touš odskočil. Diváci ale Energii stále tlačili dál. A kýžený gól, vytoužená odměna za dobrý výkon a připravení Alkina o čisté konto, to vše se jim nakonec vyplnilo. Haščák našel u pravé tyčky nenápadně číhajícího Radka Dudu a ten gólově uzavřel utkání.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Oproti čtvrtku byl v naší hře výrazný pokrok, pracovat však musíme dál. Solidně jsme měli pokrytou defenzivu, bohužel jsme však dvakrát inkasovali v oslabení. To vidíme jako problém. Naše přesilová hra měla formu, dokázali jsme se udržet v pásmu, potřebujeme z toho ale dávat branky. Za odpracovaný výkon po celých 60 minut jsme dostali jen malou odměnu v podobě jednoho gólu.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | pá 14.8.2015

Příprava pokračuje, Energii čeká Chabarovsk