HC Energie Karlovy Vary

Zadražil: Ještěže tahle herní křeč přišla v přípravě

Sám nehrál proti Pirátům špatný zápas. Matěj Zadražil byl jediným střelcem Energie v úterním přípravném duelu s Chomutovem, v němž Západočeši na podkrušnohorského rivala nestačili a prohráli v KV Areně 1:7. Energetici podle herního projevu bojují hlavně sami se sebou, v přesilovkách působí nejistě a nestřílí. Jednadvacetiletý centr věří, že se s blížícím se startem Tipsport extraligy 11. září v Plzni vše zlepší a Karlovarští budou hrát v lepší herní pohodě.

Vy jste dal Chomutovu jediný gól Energie. Druhý samostatný únik v krátkém časovém sledu vám vyšel. Plánoval jste, že se budete snažit urvat nějaký gól sám?
Ne, ty situace prostě vyplynuly ze hry. Poprvé jsem si dobře najel, měl jsem dobrou rychlost, ale ve finální fázi mi puk přeskočil hokejku. V druhé situaci jsem nabral rychlost s pukem a viděl jsem, že proti mně Kopřiva vyskakuje, tak jsem to jen tak rychle stáhnul do bekhendu a pak už to bylo do prázdné brány jednoduché.

Energie má za sebou šestou prohru v řadě. Co se dá změnit? Herní projev mužstva není vůbec dobrý...
Máte pravdu, soupeř v utkání o dost lépe bruslil, což je problém, který nás trápí několik zápasů v řadě. Na druhou stranu můžeme být rádi, že tahle herní křeč přišla teď v přípravě. Snad bude start do ligy lepší. Musíme se začít odrážet od tréninků, víc makat a uvidíme, co se pak stane...

Věříte tedy, že jste schopni se dát do začátku sezony dohromady?
Samozřejmě. Všechno souvisí se šňůrou prohraných zápasů, máme teď hrozně malé sebevědomí, bojíme se riskovat a z toho možná pramení naše špatná hra.

Co udělat pro zvýšení sebevědomí? Může být klíčem generálka na sezonu proti prvoligovým Litoměřicím?
I když z první ligy, je to stále kvalitní soupeř. My hlavně potřebujeme, aby nám tam začalo konečně něco padat. Myslím si, že máme hodně šancí, ale nedokážeme je zatím proměňovat. To je ale i otázka štěstí, věřím, že se vše zlepší.

Z čeho ta nepohoda v týmu pramení? Připomeňme, že za poslední tři zápasy jste vstřelili jedinou branku...
To je strašně málo, to souhlasím. Všechno je ale spojené s prohrami a nízkým sebevědomím. Pak se do zápasů vstupuje hůř a hůř. Musíme tady ten poslední zápas doma dát naplno, bude to naše zrcadlo k té nadcházející sezoně.

Očividně nefunguje ani obrana, dostat sedm gólů od Chomutova, který nehrál úplně naplno...
(skočí do řeči) Na druhou stranu oni měli některé góly šťastné. Vyhrát si ale určitě zasloužili. Zlepšit se musí celý náš tým, hrát pořádně pospolu v pěti, kompaktně a pak teprve můžeme vymýšlet něco dál.

Myslíte si, že ze špatného sebevědomí pak plyne i neobětavost hráčů pro druhé?
Může to tím být, ale nemyslím si, že bychom nebyli obětaví. Sice je pravda, že musíme víc napadat a dělat více černé práce. Na druhou stranu si ale myslím, že do střel padáme a snažíme se bojovat jeden za druhého. Musíme hrát více jako tým.

Extraliga ale začíná už za necelých deset dní. Jaký je tedy recept na restart?
Na tyhle věci pak nemůžeme myslet. Musíme se dívat více dopředu než dozadu. Je to hodně o práci na tréninku, dát si tam něco navíc a uvidíme, pak se to odrazí, věřím tomu!

A jste opravdu schopní za sebou nepovedenou přípravu zanechat? Sám jste zmiňoval nízké sebevědomí způsobené minulými zápasy...
Já tomu věřím. Je pro nás štěstí, že krize přišla teď a ne na začátku sezony. Také jsme teď mohli všechno vyhrát a pak se trápit v extralize. Věřím, že nás tyhle prohry srazí do kolen, dodají nám pokoru a začneme hrát lépe.

Související články