HC Energie Karlovy Vary

I bez generálního partnera myslí Energie na play-off

Bojovnost, síla a pokora. Tato hesla pronesl kapitán A-týmu karlovarské Energie na čtvrteční předsezónní tiskové konferenci. Na té se vedle sportovní stránky řešila i finanční situace klubu, tedy fakt, že karlovarský hokejový tým bude poprvé od roku 1989 bez generálního partnera a o jeho přežití se tak zaslouží Koncern Holoubek, tedy skupina firem patřících majiteli klubu Karlu Holoubkovi.

Tisková konference se uskutečnila nezvykle v prostorách karlovarského Becherplatzu. „Není to náhodou. Právě to, že bude Koncern Holoubek hrát významnou roli v celé sezoně, nás přivádí sem, do prostor jedné z jeho firem,“ uvedl na začátku tiskové konference generální manažer klubu Miroslav Vaněk. Klub také představil dresy pro novou sezonu 2015/16. Domácí zápasy bude hrát Energie dle regulí ve světlém, venku pak v tmavé kombinaci.

Hlavním cílem klubu v letní přestávce bylo udržení klíčových hráčů. Generální manažer vyjmenoval čtveřici hráčů – Radka Dudu, Martina Barteka, Vladimíra Sičáka a Radima Bičánka. „O čem se tolik nemluvilo, byl velký tlak z Ruska na přestup Tomáše Závorky. Toho se nám podařilo udržet, zbýval mu ve smlouvě ještě jeden rok. Tomáš si ale řekl o vysoké navýšení platu, kterému jsme na základě jeho výkonů vyhověli. Díky podpisu nové smlouvy se navíc jeho závazek v klubu prodloužil na dvouletý. Ve smlouvě je nově výkupní klauzule kolem dvou milionů korun, kterou může zájemce zaplatit už po této sezoně. Víme totiž, že za Tomášem rychle roste Vláďa Habal,“ rozkryl situaci Vaněk.

Po splnění prvního kroku, tedy podepsání stávajících opor, bylo třeba kádr vhodně doplnit. „Na aktuálním českém trhu to není nic jednoduchého. Potřebovali jsme praváka do obrany, získali Václava Benáka. I v útoku pak máme tři nové praváky, se složením kádru jsem spokojený,“ řekl sportovní manažer klubu Jaromír Kverka. I generální manažer si pochvaloval nové posily. „Přišel Václav Benák a Michal Gulaši do obrany. Druhý jmenovaný je zástupcem té střední generace, která nám jinak v týmu chybí. V útoku jsme pak posílili o Marosze, Rachůnka a Haščáka. Teoreticky bychom měli být spokojení, z Marcela Haščáka chceme udělat centra první formace, i když je spíš křídelníkem. Pokud by se tedy na přestupovém trhu objevil nějaký vhodný centr pro první řadu, určitě bychom o něm přemýšleli.“

Kapitán Radek Duda slíbil, že se celý tým bude rvát za co nejlepší výsledky. Přiznal také, že z kabiny cítí bojovnou náladu. Trenér Karel Mlejnek hodnotil přípravu jako standardní. „Výsledky nebyly optimální, to víme, ale všichni jdeme od nuly. Každý hráč ví, jaká je jeho pozice. Cílem je samozřejmě desítka.“

Tiskový mluvčí klubu Jiří Holý dal nahlédnout za oponu prodeje permanentních vstupenek. „Aktuálně máme vydáno téměř dva tisíce permanentek, a to včetně těch pro partnery. V letní pauze jsme rozdělili celou arénu jen na dvě cenové kategorie, aby se zjednodušil nákup a výběr míst. Očekáváme, že by průměrná návštěva měla být kolem 3300 až 3400 lidí na zápas, jak jsme v posledních letech zvyklí,“ uvedl Holý. Generální manažer Vaněk pak znovu vzýval účast v play-off. „Pokud budeme hrát dobrý hokej, bude chodit více lidí. Diváci chtějí výhry, play-off je strašně potřeba. To je nyní úkol pro Radka Dudu a jeho spoluhráče. Matematika je jasná, pokud získáme osmnáct bodů za čtvrtinu, do desítky se dostaneme,“ přidal Vaněk.

Klub už v tomto týdnu vydal tiskovou zprávu o tom, že Sokolovská uhelná, a. s. nebude generálním partnerem HC Energie pro sezonu 2015/16. „Tato společnost se rozhodla pozastavit sponzoring společenského dění, dokud se nevyřeší její spor s polostátní firmou ČEZ. V tomto sporu Sokolovskou uhelnou jednoznačně podporujeme, jsme jí za všechno velmi vděční. Bez ní bychom jen těžko byli vicemistři a mistři. Pokud se spor vyřeší, máme od vedení Sokolovské uhelné příslib, že budou ihned s podporou nejen extraligového hokeje v Karlových Varech pokračovat. Nastalou situaci chybějící přibližně čtvrtiny rozpočtu nyní řeší Koncern Holoubek, novým partnerem je společnost Ardon ze zmíněného koncernu. Je ale třeba řešit situaci pro sezonu 2016/17. Pan Holoubek je majitelem klubu a je velmi štědrým partnerem, nemůže ale financovat z takové části jen ze svých peněz. Samozřejmě bychom se ale neradi bavili jen o Koncernu Holoubek. Máme dalších asi sedmdesát partnerů, kterým jsme za podporu obrovsky vděční,“ uvedl Miroslav Vaněk.

Klub si váží podpory města a kraje v rámci výchovy mládeže. Na oplátku se Karlovy Vary dle slov generálního manažera pyšní jednou z nejlepších líhní talentů v České republice. Klub by ale chtěl i podporu extraligového A-týmu, a to konkrétně z příjmů z hazardu na území města. Ty do roku 2012 rozdělovaly přímo sázkové společnosti a vracely je zpět do sportu. Po zmíněném roce ale peníze dostávají a využívají radnice. „Dle dohody vychází asi 6,6 milionu na podporu vrcholového sportu. Ženský basketbal dostává asi sedm set padesát tisíc, volejbalisté milion a půl. I my bychom chtěli příspěvek od města, o jehož výši se budeme v nejbližší budoucnosti bavit s primátorem města Petrem Kulhánkem. Rád bych upozornil, že nechceme peníze přímo z rozpočtu města, nýbrž prostředky z tohoto hazardního fondu. Na kraji jsme zažádali o milion korun,“ řekl novinářům generální manažer.

V rámci tiskové konference se probírala i možnost vstupu generálního partnera s celostátní působností. Vaněk naznačil, že proběhla jednání s třemi firmami, klub bude pracovat i na opětovném oslovení velkých hráčů v regionu. „Jsem optimista. A optimistou je naštěstí i pan majitel Karel Holoubek. Doufejme, že bude mít dobrou náladu i nadále a jeho láska ke karlovarskému hokeji bude i nadále silná. Kdyby to totiž přestalo pana Holoubka bavit, bylo by to hodně špatné,“ připustil generální manažer.

Logo i název klubu zůstanou i přes odchod generálního partnera stejné. „Jak jsem řekl, Sokolovská uhelná pro nás byla velkým partnerem a my doufáme, že na naši spolupráci opět navážeme. Nic nevadí ani Koncernu Holoubek, který z velké části také v energiích podniká. Logo Sokolovské uhelné samozřejmě na dresech A-týmu nebude, ty se dělají vždy až na poslední chvíli. Kde ale zůstane, jsou dresy mládežnických týmů, které se vyráběly už dříve,“ řekl Vaněk.

V poslední části tiskové konference se řeč vrátila zpět ke sportovní stránce. Mladí hráči Energie jsou nyní na hostováních po mnoha týmech ve WSM lize. Nebylo totiž jisté, jak dopadne situace kolem sokolovského hokejového týmu, který na penězích Sokolovské uhelné závisel více. Baník ale dostal podporu z města a v druhé lize bude pokračovat. Nejintenzivnější spolupráce je nyní navázána s Jihlavou, kde má karlovarský tým sedm hráčů. „Určitě nebereme Jihlavu jako farmu. Je ale skvělé, že můžeme my pomoci jim a oni zase nám. Spolupráce je navázána výborně. V první lize pak máme ještě pět hráčů v Kadani a po dvou v Třebíči a Šumperku. Někteří z nich se možná vrátí zpět do Sokolova. Ty hráče tam chceme nechat hrát, i když máme samozřejmě pro případ nouze vyřízené střídavé starty. V nějakých malých výpadcích bychom si ale rádi vypomohli juniorským týmem,“ popsal sportovní manažer Jaromír Kverka starší.

Zajímavostí pro fanoušky je střídavý start pro Lukáše Mensatora a Václava Skuhravého, kteří hrají na Kladně. I s nimi tedy může tým v případě potřeby počítat.