HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost padl proti Spartě v prodloužení

SD: HC Energie - HC Sparta Praha 2:3p (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
V rámci sedmnáctého kola NOEN Extraligy staršího dorostu na karlovarský led zamířila pražská Sparta. Jednalo se o velmi vyrovnané utkání, avšak v prodloužení se štěstí přiklonilo na stranu hostujících. Rozhodující gól utkání vstřelil Michael Švarc.
Extraliga staršího dorostu, 17. kolo, pá 30.10.2015
Karlovy Vary
Sparta
2:3p
1:0, 1:1, 0:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 14. Bernáth (Slabý, Prošek), 34. Slabý (Bernáth, Pastyřík) – 26. Kropáček, 56. Komárek (Dubský), 64. Švarc (Janda, Hofmann). Rozhodčí: Grech – Havelec, Schopf. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 157. Střely na branku: 20:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.
Karlovy Vary: Beran – Bernáth, Vápeník, Pajk, Hrůša, Klejna – Slabý, Pastyřík "C", Horký "A"– Hotěk, Bečka "A", Prošek – Šála, Kurfürst, Tlačil
Sparta: Wolf – Janda, Jeřábek "A", Eliáš, Vandas "A", Horský, Sedliský, Simotics – Dubský, Komárek "C", Wojnar – Chlouba, Schwamberger, Šišolák – Maršoun, Kropáček, Švarc – Kafka, Nacházel, Šmerha

Komentář k utkání

Domácí energetici vstoupili do utkání velmi aktivně. Ihned po vyhraném buly se vydali do obranného pásma sparťanů. První pokus o střelu zaznamenal karlovarský kapitán Marek Pastyřík, avšak pražský brankář Wolf jeho střelu bez větších obtíží zlikvidoval. Karlovarští byli na kotouči velice aktivní a hosty k němu téměř vůbec nepouštěli. Pražská obrana předvedla několik skvělých zákroků. Během třinácté minuty se po chybě jednoho z hostů naskytla první přesilová hra pro domácí Energii. Po vhození kotouče se podařilo domácímu celku skórovat. O první gól utkání se postaral Filip Bernáth, kterému se střelou z mezikruží podařilo zasáhnout Wolfovu svatyni. Posledních pět minut třetiny patřilo hostujícímu týmu, který se ze všech sil snažil prosadit. Do velké šance se během sedmnácté minuty dostal hostující útočník Tomáš Šmerha, avšak na Berana nevyzrál. Ke konci první periody se hosté usadili v útočném pásmu, ale karlovarská obrana je nepouštěla do příliš velkých šancí.

Během druhé třetiny byli na kotouči více vidět hostující sparťané. Karlovarská obrana měla plné ruce práce a nátlaku hostujících jen několik minut úspěšně vzdorovala. Bylo pouze otázkou času, kdy se hostům podaří úspěšně zakončit a stav utkání vyrovnat. Ve 25. minutě se to podařilo Vojtěchu Kropáčkovi, který se po nepřehledné skrumáži před brankou dokázal nejlépe zorientovat, a utkání uvedl do nerozhodného stavu. Po vstřelení gólu se hosté i nadále puku nevzdávali a pokračovali v nátlaku na domácí energetiky. Až po přibližně sedmi minutách se na puku objevili domácí. Po pěkné kombinaci v obranném pásmu Sparty tečoval střelu Filipa Bernátha karlovarský útočník Martin Slabý, kterému se díky tomuto zákroku podařilo poslat svůj tým opět do vedení. V posledních minutách druhé části se nedařilo ani jednomu z týmů udržet útočné pásmo a opět se předvedla kvalitní obrana na obou stranách.

Třetí třetina se nesla v duchu velmi atraktivního hokeje. Oba týmy byly na kotouči velmi aktivní a mohli jsme zaznamenat několik střel. Ve 43. minutě se hostujícím nabídla přesilová hra, ale Karlovarští ji dokázali ubránit. O pár minut později se ve velké šanci ocitl Matěj Kurfürst, který při úniku pražskou obranou svou střelou na tyčku pouze rozezvučel prostory KV Areny. Posledních deset minut základní hrací doby situace jednobrankového rozdílu na ledě vybízela hráče k velké dravosti a byla natolik vypjatá, že se muselo vylučovat na obou stranách. Pět minut před koncem periody se sparťanům podařilo vyrovnat. Při velkém chaosu před Beranem se podařilo úspěšně zakončit Vojtěchu Komárkovi, ten tak zajistil opětovaně nerozhodný stav utkání. Komárkova vstřelená branka sparťany ještě více nabudila, a tak se pouštěli do dalších akcí, kterým domácí obrana a golman dokázali odolat. Vzhledem k tomu, že se v závěru třetí třetiny nepodařilo ani jednomu z celků s nerozhodným stavem utkání něco udělat, pokračovalo se v prodloužení. Dvě minuty po začátku prodloužení byl vyloučen jeden z obránců Energie a hosté se tak mohli radovat z další přesilové hry, které nakonec dokázali využít. Rozhodující branku utkání vstřelil Michael Švarc. Sparta si tak domů po velmi vyrovnaném utkání odvezla cenné dva body.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Dnes jsme nastoupili proti vedoucímu týmu naší skupiny, který svou pozici ve hře oprávněně potvrzoval, avšak naši hráči podali velmi dobrý výkon. Vynikali hlavně v organizaci hry a v defenzivě, kde soupeře nepouštěli k velkým šancím. V závěru nám docházely síly, špatně jsme vystoupili v obranném pásmu, kdy z toho soupeř vyrovnal a nakonec rozhodl i v přesilové hře během prodloužení. Nám zůstává bod, ale chtěl bych naše hráče za dnešní výkon pochválit.