HC Energie Karlovy Vary

První utkání nového roku skončilo pro starší dorostence vítězně

SDO: HC RT TORAX Poruba - HC Energie 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Starší dorostenci stále bojují o prodloužení své extraligové sezony a opět jsou o krok blíže k postupu do play-off. V prvních dvou utkáních ve druhé části NOEN Extraligy staršího dorostu energetici jen vítězili. Výjimkou vítězných utkání se nestal ani třetí zápas proti soupeři z dalekého východu - HC RT TORAX Poruba. Energetici dokázali ve druhé třetině převzít vedení a svůj jednobrankový náskok si udrželi až do konce utkání.
Extraliga staršího dorostu, II. 3, pá 8.1.2016, RT TORAX Arena
Poruba
Karlovy Vary
1:2
1:0, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 3. Holub (Prokeš, Bochnak) – 26. Pastyřík (Šála, Horký), 30. Prošek (Slabý, Hrůša). Rozhodčí: Vojtěch Fiala – Jiří Gebauer, Marian Řezáč Vyloučení: 5:5.Využití: 0:0. Střely na branku: 21:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 1:2.
Poruba: Škoda – Prokeš, Bijota, Skokan, Krása, Dobeš, Timura, Dlouhý – Dang, Malát, Bernat – Irgl, Střondala, Havránek – Klíma, Stach, Krupa – Holub, Bochnak E., Plachý
Karlovy Vary: Beran – Bernáth, Klejna, Vápeník, Hrůša, Kunc, Přibyl – Tamáš, Šála, Bečka, Salnikov, Slabý, Pastyřík, Prošek, Horký, Hotěk, Hoang, Kurfürst

Komentář k utkání

První třetina začala pro domácí tým velice dobře. Ihned ve 3. minutě skóroval Matyáš Holub, který dokázal ve skrumáži hráčů dopravit kotouč za Berana. Tato branka dodala domácím jiskru a skoro po celou třetinu se porubský dorost držel v útočném pásmu. Karlovarská střídačka sršela nechutí a trenéři svým svěřencům neustále opakovali, co je v sázce.

Domácím se v první třetině naskytly tři přesilové hry. Ačkoliv pásmo vždy dokázali nějakým způsobem udržet, nedokázali Berana překonat podruhé. Karlovarští se drželi a i oni měli několik pokusů o skórování, které ovšem gólem neskončily. První třetina byla ve všech směrech vyrovnaná, ale vedení prozatím náleželo Porubě.

Vše se obrátilo ve druhé třetině. Hosté vlétli do další části po hlavě a ihned po vhazování se na Škodu vyřítil Tamáš. Ten neuspěl, ale po pár minutách se o podobný kousek pokusil i Marek Pastyřík. Ten ujel všem, dokonce i svým spoluhráčům. Ve středním pásmu dostal přihrávku od kolegy a okamžitě nasadil vysokou rychlost a švihem z prostoru kruhů se mu podařilo Marcela Škodu překonat.

Domácí byli rázem jako opaření a po dalších třech minutách inkasovali podruhé. Pod Škodovy betony se strefil Radek Prošek a poslal tak svůj tým do vedení. Porubští dorostenci náhle ztratili jiskru, kterou měli v první třetině a začali se na ledě trápit. Dokonce se dostali do oslabení 3 na 5, ale naštěstí dokázali uhlídat svou klec. Na tom měl lví podíl i Marcel Škoda, který čelil nebezpečným střelám a musel je zpacifikovat.

Poslední třetina měla rozhodnout, zda se ještě karta obrátí, či nikoliv. Domácí ani hosté se již moc před brány nedostali a hrálo se převážně ve středním pásmu. Soupeři si kotouč kradli a přehazovali jako horký brambor. Pár střel ovšem vypáleno bylo, a nebyly to žádné křehotinky. Nebýt pohotovosti Berana, či Škody, jistě by z jedné ze střel mohl být i gól.

Domácí se ještě v posledních minutách snažili stav dorovnat, ale marně. Poslední vteřiny ubíhaly a domácí se ještě pokusili o střelu. Beran ji ale zachytil a utkání skončilo stavem 1:2.

Ohlasy trenérů

Mojmír Kotas (HC RT TORAX Poruba): Po první třetině jsme vedli, ale zaspali jsme vstup do druhé třetiny. V druhé třetině jsme chtěli hrát hokej, který trénujeme, ale i přesto si kluci v podstatě začali hrát svoje věci, které samozřejmě nefungovaly, za což nás soupeř hned dvakrát potrestal. Ve třetí třetině jsme se snažili soupeři vyrovnat, jenže, i když si vytvoříme ty správné gólové šance, kterých dnes bylo mnoho, tak nám schází hráč, který by v klíčových momentech dokázal zvolit správné řešení a ten gól dát. Na druhé straně jsme rádi, že skvěle zachytal uzdravený gólman Škoda, který má velký podíl na tom, že jsme neinkasovali více gólů. Doufáme, že jeho forma bude stoupat a s ním i celý tým, abychom dokázali splnit náš společný cíl.

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Čekali jsme, že soupeř, který bojuje o zachování extraligy, bude nepříjemný, a to se potvrdilo. Nám se bohužel nepodařilo z mnoha šancí dát branku, kterou bychom odskočili na dvougólové vedení a získali na hokejky klid. Domácí brankář byl pro nás velkým soupeřem, podal velmi dobrý výkon samozřejmě v kombinaci s naší slabou střeleckou efektivitou. Byl to on, kdo držel do poslední minuty utkání vyrovnané, a vše se mohlo otočit na jakoukoliv stranu. Kdyby náš gólman v závěru utkání nechytil instinktivně tečovaný puk, tak mohlo být vše jinak. To si myslím, že byl klíčový zákrok utkání a my jsme nakonec rádi, že si odvážíme tři body.