HC Energie Karlovy Vary

Dorostenci proti Pardubicím padli v prodloužení

SDO: HC Energie Karlovy Vary - HC Dynamo Pardubice 2:3p (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
První domácí utkání v novém roce pro karlovarské dorostence skončilo prohrou v prodloužení. V rámci pátého kola II. části skupiny B NOEN Extraligy staršího dorostu se energetici utkali s týmem z Pardubic. Utkání to bylo velmi vyrovnané, a tak se o vítězi rozhodlo až v nastaveném čase. O vyrovnání Energie v závěru třetí třetiny se zasloužil Michal Horký (na snímku).
Extraliga staršího dorostu, II. 5, pá 15.1.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Pardubice
2:3p
0:0, 0:1, 2:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 41. Slabý (Horký, Bernáth), 54. Horký (Slabý, Pastyřík) – 27. Machala (Machač, Matýs), 50. Machač (Machala), 63. Machala (Trejbal). Rozhodčí: Kamil Hlinka - Petr Fiala, Michal Havelec. Vyloučení: 5:3.Využití: 0:1. Střely na branku: 26:28. Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2.
Karlovy Vary: Beran – Bernáth, Klejna, Vápeník, Hrůša, Pátek, Štaif – Tamáš, Bečka (A), Tlačil, Slabý, Prošek, Horký (A), Pastyřík (C), Chodounský, Hotěk, Kurfürst, Šik
Pardubice: Jánský – Rudy, Trejbal, Žouželka, Boček (C), Mert, Matýs, Bureš, Leder – Machač, Martínek, Blümel, Štefka, Roubal (A), Machala, Petrus, Kubišta

Komentář k utkání

Vstup do utkání lépe zvládli hostující pardubičtí dorostenci, kteří se ihned po úvodním vhazování přesunuli před domácího karlovarského brankáře Berana. Po dvaceti vteřinách se do samostatného úniku dostal Ondřej Machala a prudkou střelou z pravého kruhu si prověřil Beranovu pozornost. Domácím se dlouho nedařilo dostat ze spárů hostí, kteří na kotouči byli velmi aktivní po celou dobu první periody utkání. Domácí obrana a gólman měli plné ruce práce, avšak žádná ze střel do Beranovy svatyně nedorazila. V sedmé minutě jsme se dočkali i větší podívané na druhé straně, kdy rozjetého Kurfürsta na poslední chvíli vytěsnili hostující obránci. V desáté minutě se domácím energetikům nabídla první přesilová hra utkání. Hosté však hru v oslabení skvěle ubránili, a domácí se tak do větších šancí nedostali. V závěru jsme mohli ještě vidět dorážky domácích na Jánského, ale Jánský si kotouč ani v jednom případě za záda nepropustil. V sedmnácté minutě se vylučovalo na obou stranách, a hra čtyři na čtyři toho již moc nenabídla.

Druhá třetina opět patřila hostům z Pardubic. Domácím se nedařilo za modrou kombinovat, a tak většinu času měli na holích kotouč hosté. Ve 22. minutě se do situace dva na dva ocitl Štefka s Blümelem, ale nakonec se jim nepodařilo správně předat přihrávku. O čtyři minuty později jsme se dočkali první vstřelené branky utkání. První gól si připsal Ondřej Machala, jenž při nepřesné kombinaci za asistence Machače a Matýse v útočném pásmu nakonec kotouč do Beranovy svatyně dostal. Ve 33. minutě se vylučovalo na straně domácích energetiků a hosté tak měli možnost přesilové hry pět na čtyři. Domácí tuto hru v oslabení ubránili a bez újmy pokračovali dále v pěti. Po skončení hry v oslabení ještě na Jánského nebezpečně dorážel Martin Slabý, ale kotouč se mu za jeho záda dostat nepodařilo. Další nátlak Karlových Varů zastavil Jánský až zakrytím kotouče vlastním tělem. Při této skrumáži před ním se strhla menší potyčka mezi hráči a následující dvě minuty se hrálo čtyři na čtyři. Jen co se Pardubičtí ocitli zpětně v pěti, začali útočit, ale Berana ani jednou ze střel v závěru nepřekonali.

Do závěrečné třetiny vstoupili domácí karlovarští energetici velmi aktivně. Jednadvacet vteřin po vhazování se ke kotouči dostal Martin Slabý, jenž po skvěle zpracované přihrávce svůj samostatný únik zakončil střelou do levého rohu pardubické branky. Následně směrem k Jánskému vyslali ještě několik střel, ale většina jich mířila mimo. Během hry v oslabení se opět do samostatného úniku dostal Martin Slabý, ale úspěšně již nezakončil. Úniky hostů měla poté pod kontrolou karlovarská obrana. V 50. minutě jsme mohli vidět další pokus Slabého, avšak jeho střela mířila moc vysoko. Odraženého kotouče se ujal hostující soupeř a své vedení následně přebral zpět. Při skrumáži před Beranem se nejlépe dokázal zorientovat Michal Machač, který poslal kotouč do karlovarské branky, a zasloužil se tak o zpětné vedení svého týmu. Netrvalo dlouho a následovala odplata. Po čtyřech minutách se ke kotouči dostal Marek Pastyřík, který si ho v útočném pásmu vyměnil s Martinem Slabým a následně jej ještě předal Michalu Horkému, jenž bez větších obtíží zavěsil puk do Jánským odkryté branky. V závěru třetiny domácí čelili velkému nátlaku hostí, ale změny stavu utkání se diváci už nedočkali.

Jelikož po šedesáti minutách byl stav utkání nerozhodný, pokračovalo se v prodloužení. Do prodloužení naskočily oba týmy aktivně a na obou byla znatelná touha vyhrát. Při snaze zastavit útok hostí se jeden z domácích hráčů provinil faulem. To se energetikům stalo osudným, a tak v 63. minutě rozhodl o vítězi utkání pardubický kanonýr Ondřej Machala, který si najel od modré do levého kruhu odkud střílel na pravý roh karlovarské branky a svou střelou opět rozvlnil síť karlovarské branky.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Prvních deset minut utkání patřilo soupeři. My jsme poté srovnali hru, zlepšili pohyb, drželi jsme se více na kotouči a troufám si říct, že v průběhu zápasu jsme měli rozhodně více vyložených brankových příležitostí než soupeř. Dnešní porážka (zisk jednoho bodu) stála za naší nekvalitní koncovkou. Naši útočníci měli spoustu šancí, někdo měl tři až čtyři vyložené šance, ale bohužel jsme neproměnili. Soupeř nás potrestal v efektivitě. Gratulujeme mu k vítězství.

Milan Kusý (HC Dynamo Pardubice): Jelikož jsme přijeli v neúplné sestavě, tak jsme tento zápas čekali o malinko těžší, než byly předchozí domácí utkání. Přijeli jsme sem pro tři body, odvážíme dva. Uvidíme jak nám to půjde dál.