HC Energie Karlovy Vary

Na úvod baráže do KV Areny míří Dukla

Černý scénář se naplnil a Energie jako poslední celek základní části i play-out musí po 15 letech opět obhajovat příslušnost k nejvyšší soutěži v baráži. První z dvanácti kol je na programu v úterý od 18:00 v KV Areně, kam zavítá vítěz WSM Ligy Dukla Jihlava. Přijďte energetiky podpořit v bojích o budoucnost!
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

O soupeři

HC Dukla Jihlava je tradičním klubem, který v české a československé historii získal nejvyšší počet mistrovských titulů, konkrétně 12. Hokejovou baštou se za minulého režimu stal jako armádní hokejový klub, za který hrály československé opory v době výkonu základní vojenské služby. Klub sklízel i úspěchy na mezinárodní scéně, celkem čtyřikrát vyhrál prestižní Spengler Cup.

Politické změny na počátku 90. let měly na fungování klubu negativní dopad. V sezoně 1990/91 získala Dukla ještě svůj poslední titul, v sezoně 1998/99 už ale místo v nejvyšší soutěži musela přenechat Znojmu. Klub z Vysočiny pak pravidelně patřil k nejlepším v 1. hokejové lize, v sezoně 2004/05 se ještě do extraligy vrátil. V baráži vyřadil České Budějovice, aby s nimi o rok později v prolínací soutěži zase vypadl.

Letošní průběh WSM Ligy byl díky přítomnosti dalších tradičních klubů jako Kladno, České Budějovice a Slavia mimořádně zajímavý. Dukla po základní části obsadila druhou příčku za Kladnem, třetí Motor předstihla o bod. Čtvrtfinálovou i semifinálovou sérii s Havířovem, respektive Ústím nad Labem zvládla vždy s jedním zaváháním, tedy 4:1. A protože Rytíři Kladno ve čtvrtfinále vypadli, stala se Jihlava celkovým vítězem WSM Ligy.

Kádr Dukly dává tušit, že více než všichni ostatní bude klub z Vysočiny spoléhat na týmové pojetí hry. Spíše než extraligou protřelé hvězdy najdeme v sestavě vytrvalé bojovníky. Karlovarským fanouškům je dobře známé jméno Marka Melenovského, který v zlaté éře Energie patřil do známé formace hokejových Brazilců. Společně s Melenovským prožil mistrovskou sezonu v Karlových Varech i brankář Lukáš Sáblík. Ten v 39 letech letos do zápasů WSM Ligy nezasáhl, v baráži se však posune na pozici brankářské dvojky. Důvodem je návrat Davida Honzíka z hostování do Karlových Varů, čímž se do pozice jedničky posunul šestnáctiletý Jakub Škarek. Ten navzdory svému dorosteneckému věku letos prokazuje skvělou formu a obstojí-li i pod tlakem extraligové baráže, může být Dukla úspěšná.

Mlejnek: Baráž bude o srdcích a přístupu hráčů

Hlavní trenér Energie Karel Mlejnek zhodnotil před startem prolínací soutěže kvality všech soupeřů, které jeho tým čekají. „Jihlava si zakládá na herní disciplíně, hlavně ve svém obranném pásmu. Další její zbraní je přímočarost a důraz v útočném pásmu,“ začal trenér Energie popisovat prvního barážového protivníka.

Dalším, kdo se zeleno-bílému týmu postaví, bude pražská Slavia, která o návrat do extraligy usiluje po roční přestávce strávené v WSM lize. „Ohromně vyrovnaný tým. To dokazují statistiky hráčů všech čtyřech formací ve všech utkáních, které odehráli v play-off. Jejich hraje je velice dobře organizována,“ popsal ve stručnosti Mlejnek tým z Edenu.

Kromě karlovarské Energie bude extraligu v baráži obhajovat Litvínov, který jako první úřadující mistr v historii extraligy spadl až do baráže. „Osobně vidím Litvínov jako největšího favorita soutěže. V závěru play out-začali předvádět to, co chtěli po celou sezonu. Jejich útok je velmi kreativní. Na druhou stranu v baráži jsou také proto, že mají mezery v defenzivě. Favoritem z mého pohledu jsou proto, že mají veliký počet rozdílových a zkušených hráčů, kteří si prošli jak play-off tak samozřejmě i barážemi,“ přidal Mlejnek.

Baráž začínají všechny celky s nulou na kontě bodů a s čistým stolem. „To je sice pravda, ale my jsme si dali před play out za cíl vyhrát nějaká utkání. To se nám bohužel nepovedlo. My teď ale nekoukáme nikam dál, než na první utkání s Jihlavou. To je to, co nás teď zajímá,“ uvedl Mlejnek.

Soutěž o umístění byla z pohledu Energie jakousi přípravou na baráž. Trenéři mohli s trochou nadsázky experimentovat se sestavou. „Ano to jsme možná chtěli, ale měli jsme hodně nemocných či zraněných hráčů. Většinu utkání měli odehrát hráči, kteří mají naši důvěru, ale nešlo to. Co se týče sestavy, se kterou chceme hrát baráž, představíme ji až v den utkání,“ přidal Mlejnek.

Trenéři Mlejnek a Antonik mají k dispozici velmi široký kádr. Do týmu jsou připraveni zasáhnout všichni hráči, kteří působili ve WSM lize. „Kromě hráčů Jihlavy, kteří ale proti nám dle dohody klubů hrát nebudou, tady máme všechny kluky. Z Dukly jsme si stáhli brankáře Honzíka, který bude už s námi,“ vysvětlil Mlejnek situaci okolo hráčů.

Jedním z rozhodujících aspektů v prolínací soutěži bude psychika hráčů. „Vše se odehrává mezi ušima,“ upozorňuje Karel Mlejnek na skutečnost, že sport je především o hlavě hráčů. „Jsem přesvědčený, že všechny barážová utkání budou o srdcích hráčů a jejich přístupu. To bude rozhodovat a my se snažíme každým dnem na to hráče připravit.“

Související články

Ohlasy k zápasu | út 29.3.2016

Kůs: Spadl nám ze srdce obrovský kámen