HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Mariška: Vítáme možnost trénovat na ledě i v létě

V přípravě na novou extraligovou sezonu jsou i hokejisté juniorky. Ti loni po 9. místě v základní části vyřadili v prvním kole Kometu Brno, ve čtvrtfinále už ale nestačili na pozdějšího finalistu Spartu. K trenérskému kormidlu se vrátil Tomáš Mariška, který si v úvodu loňského ročníku poprvé vyzkoušel práci u seniorského týmu. „Navzdory výsledkům jsem za tuto zkušenost moc rád,“ říká v našem rozhovoru.

Trenére, jak byste zhodnotil uplynulou sezonu juniorského týmu?
Byla to pro nás trochu specifická sezona, protože jsme se museli vypořádat s přechodem z ruského modelu ročníků. Nepřišli jsme jako standardně o jeden ročník, ale o dva ročníky hráčů. Obtížněji jsme tedy dávali tým dohromady, ale nakonec se to v rámci možnosti podařilo velmi dobře. Myslím, že vzhledem ke kvalitativnímu složení uhrálo mužstvo maximum. Sezonu tedy hodnotíme velmi pozitivně.

Do extraligy juniorů jste se vrátili po dvou a půl sezonách v kvalitní MHL. Nemuseli jste krotit velká očekávání, že díky této zkušenosti budete české soutěži dominovat?
Nic takového jsem nezaznamenal. Podle mého lidi viděli, že jsme opravdu přišli o dva silné ročníky, které nás táhly v MHL. Příležitost dostali jiní hráči a někteří se jí chopili lépe a jiní hůře. V průběhu sezony se pak hra postupně zlepšovala.

V základní části jste předvedli hned několik vítězných ale i černých sérií. Čím byly způsobeny tyto výkyvy?
Byla to podle mého daň za to věkové složení týmu. Měli jsme jen tři starší zkušené hráče a prostor dostalo hodně mladíků. V průměru jsme nastupovali s o půl roku až rok mladšími hráči než soupeř. I kvůli této nezkušenosti naše výkonnost trochu kolísala.

Odpovídalo tedy podle vás 9. místo po základní části možnostem mužstva?
Myslím si, že ano. Mohli jsme být o jedno dvě místa výše i níže. Celkově to odráželo reálný stav. V play-off jsme pak sehráli velmi dobrou a pro zkušenosti hráčů prospěšnou sérii s Brnem. Ta se nám velmi povedla a s vypětím všech sil se nám povedlo postoupit. Bohužel jsme pak narazili na vicemistra ze Sparty, a tam už se projevilo, že soupeř byl v průměru více než o rok starší. Zkušenosti a kvalita byly na straně soupeře.

Série s Brnem byla specifická v tom, že jste po dvou výhrách venku promarnili dva mečboly a oba domácí zápasy prohráli. Mohlo i toto být nezkušeností mužstva?
Nevím úplně, čím to bylo zapříčiněné. Nám se v celé sezoně lépe hrálo venku, hráči tam byli trochu více uvolnění než doma, když na ně přišlo větší množství fanoušků.

Které individuální výkony podle vás stojí za vyzdvihnutí?
Myslím, že nás v sezoně velmi dobře drželi gólmani. Ať už byl v bráně kdokoli, mohli jsme se ve většině zápasů o gólmana opřít. Velmi dobře sezonu rozjel Ondra Beránek, který si svými výkony vysloužil i místo v Jihlavě ve WSM Lize. V obraně pak vyčníval Martin Weinhold, pokud jsme ho měli k dispozici. Drtivou většinu výsledků jsme však uhráli díky týmovému výkonu.

Jak si vedli mladíci, kteří přišli ze staršího dorostu a mezi juniory působili prvním rokem?
Z důvodů, o kterých jsem hovořil na začátku, dostali tito hráči poměrně hodně prostoru. Poprali se s tím velmi slušně v rámci svých možností. Někdo se s úrovní extraligy juniorů srovnal dříve, někdo později, ale většině kluků sezona pomohla v dalším vývoji. Doufám, že tyto zkušenosti zužitkují v sezoně následující.

Jaký je program letní přípravy na novou sezonu?
Poté, co jsme vypadli se Spartou, jsme dali hráčům 4 týdny volna, aby psychicky i fyzicky zregenerovali. Poté jsme 18. dubna začali kombinovanou přípravu na suchu a na ledě. První část trvala 6 týdnů, kdy jsme třikrát týdně chodili na led a kombinovali jsme to s jinými aktivitami. Příští týden nás čeká týden volna a pak nás čeká dalších 5 týdnů kombinované přípravy. Využíváme možnosti, že se letos v KV Areně nebude rozpouštět led. Tato fáze potrvá do 8. července, pak dáme hráčům 14 dní volno a poté začneme klasické předzávodní období.

Možnost využívat led i v létě je nová, jako trenéři ji jistě vítáte?
Hokej je velmi specifická záležitost. Hraje se na ledě a bruslích a přitom jsme na něm vždycky téměř půl roku nebyli. To asi v žádném jiném technicky náročném sportu není. Jsme tedy rádi, že nyní máme možnost, aby naši hráči byli na ledě 10 měsíců v roce a věříme, že jim to pomůže v dalším rozvoji.

Máte v plánu i nějaké teambuildingové akce?
Od 9. do 12. června pojedeme do našich partnerských Apartmánů Engadin na Božím Daru. Chceme, aby tam hráči byli pohromadě mimo standardní prostředí. Máme pro ně připravené nějaké týmové aktivity.

V srpnu se tradičně účastníte mezinárodních turnajů, co je v plánu letos?
O prvním srpnovém víkendu nás čeká domácí Holoubek Cup. Dále jednáme o možnosti zúčastnit se dvoudenního mezinárodního turnaje v Mladé Boleslavi. Dále jsme domluveni, že bychom na konci srpna vyrazili do Salzburgu, kde bychom se utkali s Luganem, Red Bullem a se slovenskou dvacítkou Orange.

Pro vás byla minulá sezona specifická v tom, že jste působil u A-týmu i juniorů. U mužů to pro vás byla první sezona v kariéře, nejlepší vzpomínky na ní ale asi mít nebudete?
Samozřejmě co se týče výsledků, tak jsem zažil i povedenější sezony. Na druhou stranu na ní nebudu vzpomínat nějak špatně, protože to byla moje první zkušenost se seniorským hokejem. Jsem za ní hrozně moc rád. Byť nebyla dlouhá, dala mi hrozně moc zkušeností. Jsem rád, že mi vedení tuto šanci dalo, a doufám, že nebyla poslední.

Co jste říkal na odchod svého dlouhodobého kolegy Karla Mlejnka?
Myslím si, že po těch 20 sezonách, kdy tu odvedl vynikající práci, to pro něj byl krok správným směrem, aby získal nové zkušenosti v novém prostředí. Bude moci načerpat nové síly, které pak třeba zase někdy využije u nás ve Varech. Nemůžu Karlovi než popřát, aby se mu v novém angažmá dařilo.