HC Energie Karlovy Vary

Zastupitelé extraligu podpořili. Nic není ztraceno, ale stále není vyhráno

Jihlava musí čekat a Karlovy Vary se zatím s extraligovým hokejem loučit nemusejí. Městští zastupitelé totiž na svém úterním jednání souhlasili s požadavky majitele klubu HC Energie Karla Holoubka.

„Zastupitelstvo města deklaruje setrvalou podporu karlovarskému hokejovému klubu HC Energie ve stávajících parametrech celkové roční podpory 23,5 milionů korun, rozdělené mezi mládežnický hokej 13,5 milionů a extraligový hokej 10 milionů, a to pro následující roky 2017 a 2018. Takto definovaná podpora bude součástí návrhu rozpočtu pro roky 2017 a 2018,“ stojí v usnesení. To ale podléhá schvalování rozpočtu a uzavírání smluv plynoucích ze zákona o obcích. „Důvodné očekávání uzavření smlouvy plynoucí z tohoto usnesení je tak možné až po schválení rozpočtu na příslušný rok,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Primátor Petr Kulhánek (KOA) přístup zastupitelů uvítal. „Je to výsledek jednání s hokejovým klubem, který ale preferoval uzavření smlouvy na dva roky, což já považuji za nešťastné. Vůle extraligu setrvale podpořit ale tady je. My to však můžeme garantovat jen do konce tohoto volebního období, které končí za dva roky,“ uvedl primátor Kulhánek.

Karel Holoubek považuje rozhodnutí zastupitelstva za pozitivní, ovšem pouze podpora města nestačí. Aby extraliga v Karlových Varech zůstala, na tom se podle něj musí dohodnout i s dalšími stranami. A to je Sokolovská uhelná a také Karlovarský kraj. Hejtmanství klub požádal o navýšení finanční podpory z pěti na deset milionů. Dotace Karlovarského kraje nyní činí pět milionů pro mládežnický hokej a milion kraj dává A-týmu. Podle krajského náměstka Jakuba Pánika (ČSSD) se už HC Energie na kraj písemně obrátila, ovšem tedy si vyžádal ještě další informace. „O podpoře pro HC Energii bude jednat krajská rada, ale celkovou částku musí schválit krajské zastupitelstvo,“ vysvětlil náměstek Pánik. Zda kraj poskytne HC Energii požadovaných deset milionů, to tedy zatím není jisté. Podle náměstka Pánika krajská rada zvažuje navýšení podpory od 2,5 do pěti milionů korun, tedy buď 7,5 nebo až deset milionů.

Konečný verdikt o tom, zda extraliga v Karlových Varech zůstane, tedy zatím nepadne. Karel Holoubek chce vše znovu pečlivě analyzovat a propočítat náklady, celková kalkulace na extraligu je 70 milionů korun, a teprve pak rozhodne. A to bude podle něho příští pátek.

Zdroj: Karlovarský deník, 30.6.2016