HC Energie Karlovy Vary

Zpověď: Tomáš Závorka

Karlovarským hokejistům začala minulý týden dlouho očekávaná příprava na ledové ploše. Kádr energetiků prošel před nadcházející sezónou několika změnami, my vám v naší rubrice postupně představíme nové, ale pro fanoušky i dobře známé tváře. Prvním vyzpovídaným hráčem se stala gólmanská jednička karlovarské Energie Tomáš Závorka.

Kdy jste začal hrát hokej a jak jste se k němu dostal?
Začal jsem hrát v pěti letech a dostal jsem k němu vlastně náhodou, protože u nás v rodině nikdo jiný hokej nehraje. Známá mojí maminky brávala svého syna do Sokolova na stadion bruslit. Jednoho dne jsme šli s mamkou také a tak jsem se k hraní vlastně dostal.

Co byste dělal, kdybyste se nestal hokejistou?
Netvrdím, že bych se živil sportem, ale sportování mě hrozně baví, takže na nějaké rekreační úrovni bych u sportu byl. Mám vystudovanou stavební školu a poslední dobou se o stavebnictví hodně zajímám a docela mě i baví, možná bych se věnoval něčemu v tomto oboru.

Kam povedou vaše cesty po skončení profesionální kariéry?
O konci kariéry jsem ještě nepřemýšlel, ani o něm zatím neuvažuji. Myslím si, že bych se po kariéře mohl věnovat něčemu v tom oboru stavebnictví. Určitě bych se chtěl ale věnovat trénování dětí, hlavně samozřejmě brankařů, protože tomu rozumím víc než normální hře. Trenérskou licenci mám, tak by to nebylo špatné využít. Když se nám příliš nedařilo, tak jsem občas šel s panem Kněžickým trénovat přípravku a bavilo mě to, nabíjelo mě to energií.

Co vás na hokeji nejvíc baví?
Nejlepší pocit na hokeji je to, když přijdu po vyhraném zápase do šatny a máme dobrý pocit, že jsme to vítězství urvali a v té kabině si zavřeme. To je to, co mě na hokeji baví nejvíc.

S kým si v kabině nejvíc rozumíte? S kým sedíte v šatně?
Všichni tři brankáři sedíme pohromadě, jsme trošku dál od kluků, protože oni si stěžují, že máme moc velkou výstroj. Zabíráme hodně místa a máme tam bordel (smích). Takže s námi ani nikdo nechce sedět. Nejvíc si rozumím s kluky, kteří tu jsou dlouho. Ať už je to Michal Vachovec, Venca Skuhravý nebo bratři Rohanové a Tomečkové. Ani s ostatními hráči nemám žádný problém a všichni spolu vycházíme.

Co obvykle děláte ve volném čase?
Nejraději relaxuji formou nějakého sportu. S přítelkyní jezdíme na výlety, chodíme na procházky do lesa, vyjedeme si na kole a rád si také čtu. Čtením si krátím dlouhé chvíle v autobuse, které jsou někdy pořádně dlouhé. Většinou v autobuse půlku cesty čtu a druhou půlku prospím.

Prozraďte jednu svojí dobrou a špatnou vlastnost..
Jsem kliďas, nic mě jen tak nerozhodí. Na tu špatnou se zeptejte mé přítelkyně, ta by vám jich řekla z fleku rovnou několik (smích). Ale jsem docela puntičkář, až to někdy přechází v nerozhodnost. Pořád na něčem hledám nějaké mouchy a nemůžu se rozhodnout. To je asi jedna taková špatná vlastnost.

Jaké je vaše oblíbené jídlo a pití?
Co se týče jídla, tak mám rád prakticky všechno kromě dršťkové polívky, tu vůbec nemusím. A k pití mám rád vodu, někdy pivo a rád si dám i bílé víno.

Máte nějakou hokejovou přezdívku?
Asi jako většina hráčů ji mám odvozenou od jména a říkají mi Závi.

Čeho byste chtěl v životě dosáhnout, nejen v oblasti hokeje?
Hlavně chci, abych byl v životě spokojený a zdravý stejně jako moji blízcí.