HC Energie Karlovy Vary

President Cup: Mladší dorost přehrál finské Espoo, s Vítkovicemi padl

Karlovarští mladší dorostenci v pátek rozehráli President Cup v Třinci. Na úvod turnaje si svěřenci trenéra Jiřího Kovky poradili s finským Blues Espoo, poté však podlehli Vítkovicím. V sobotu čeká na mladé energetiky poslední zápas ve skupině s CSKA Moskva a poté již zápasy vyřazovacích bojů.

HC Energie Karlovy Vary - Blues Espoo 6:5sn (1:1, 1:2, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky:5. Rozhon (Matoušek), 34. Novotný (Branný, Pohanka), 43. Zdeněk (Křemen), 53. Křemen (Korčmaroš, Novotný), 53. Rozhon (Jiskra, Korčmaroš), rozh. náj. Jiskra – 19. Forslund (Maarni), 29. Wallenius (Iso-Kuortti), 30. Wallenius, 50. Sjölund (Isiguzo), 58. Hirvonen (Rikkilä, Rissanen).
Rozhodčí: Trombik – Bartek, Beinstein. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4, 5:4, 5:5, 6:5.

Sestava K. Vary: Bednář (Kovářík) – Benda, Branný, Horváth, Kosina, Kursa, Pohanka, Tureček, Stejskal – Jiskra, Křemen, Mašek, Novotný, Korčmaroš, Rozhon, Zdeněk, Bílek, Bílek, Bokštefel, Karbulka, Mareček, Matoušek.

Energetici vstoupili do svého úvodního utkání ve velkém stylu, když hned ze druhé střely na branku otevřeli skóre zápasu. Premiérový pokus z hole Matouška sice brankář Stenroos ještě stihl vyrazit, na backhandovou dorážku Petra Rozhona už však byl krátký. Poté však měli více ze hry již hráči finského klubu, dlouho se však proti brankáři Bednářovi nemohli prosadit. Platilo po průniku Isiguza v sedmé minutě, stejně tak i po šancích Sjölunda a Mäkinena ve druhé polovině úvodní dvacetiminutovky. Skóre se tak dlouho měnilo až začátkem devatenácté minuty, kdy Espoo po dlouhém obléhání karlovarské svatyně dosáhlo na vyrovnání, když Alexander Forslund nadvakrát překonal Bednáře.

I začátek druhé třetiny patřil finským mladíkům a jakoby tak předznamenal vývoj této části hry. Ve 22. minutě se ve velké šanci neprosadil Timmerback, který trestuhodně minul karlovarskou klec. To však již neplatilo krátce před polovinou druhé části. Novotný nejprve ve vynikající střelecké pozici nepřekonal Stenroose a dle známé poučky „nedáš, dostaneš“ se hned vzápětí prosadil Lasse Wallenius po průniku z levé strany. Karlovarští se ještě nestačili vzpamatovat z inkasované branky a už lovili puk ze své sítě znovu. O necelou minutu později se po velkém závaru na brankovišti podruhé v krátké době prosadil Lasse Wellenius a s mladíky ze západu Čech to v tu chvíli nevypadalo vůbec dobře. Jako zlomový se tak ukázal okamžik, kdy minutu po třetím inkasovaném gólu Bednář betonem skvěle zlikvidoval šanci Puolakky.

Na začátku 33. minuty totiž usedl na lavici trestů Rissanen a energetici se dostali na rozdíl jediné branky. Pohankovu střelu Stenroos jen vyrazil před sebe, Branný se zmocnil volného puku, našel před brankou osamoceného Davida Novotného, který jen kotouč doklepl do odkryté svatyně Espoo. Novotný navíc mohl o pár chvil později vyrovnat, proti Stenroosovi ale v samostatném úniku neuspěl.

Vyrovnání se tak dorostenci dočkali až v čase 42:51, kdy Tomáš Zdeněk využil přihrávky Křemena z rohu kluziště a z předbrankového prostoru nedal Stenroosovi šanci. Radost energetiků vydržela až do poloviny 50. minuty, kdy se po nádherné individuální akci prosadil Axel Sjölund a poslal svůj tým znovu do vedení. Energetici však s odpovědí dlouho nečekali a byla to z jejich strany odezva hned dvojnásobná. Psala se 53. minuta, kdy se po pěkné kombinaci Novotného s Korčmarošem tvrdou ranou z první z pravého křídla prosadil Adam Křemen. O devatenáct sekund později bylo navíc v táboře Západočechů ještě veseleji, protože Petr Rozhon využil dobré práce Jiskry s Korčmarošem a podruhé v zápase poslal karlovarské hráče do vedení. Finové se však nevzdali a před koncem základní hrací doby se ještě dostali k vyrovnání. Po obrovském tlaku v útočném se prosadil Roni Hirvonen, jenž tak stanovil skóre po 60 minutách na 5:5!

O vítězi zápasu hraného bez prodloužení tak musely rozhodnout nájezdy. Sjölund poslal Espoo v první sérii střelou do pravého horního rohu branky do vedení, vyrovnat se podařilo Rozhonovi ve druhé sérii poté, co si rozhýbal Stenroose a forhendem zasunul puk do odkryté klece. Nájezdovou loterii tak rozsoudila třetí série, ve které nejprve neuspěl Wellenius a o výhře Karlových Varů pak rozhodl Vít Jiskra, který podobně jako Rozhon rozhodil finského gólmana, jen s tím rozdílem, že úspěšně zakončil backhandem.

HC Energie Karlovy Vary - HC Vítkovice Steel 4:7 (0:1, 2:3, 2:3)

Branky a nahrávky: 35. Stejskal, 40. Křemen (Zdeněk), 54. Karbulka (Mašek), 56. Matoušek (Korčmaroš) – 20. Lewandowski, 26. Vojtovič (Kylnar), 28. Planka, 30. Vojtovič, 53. Beránek (Planka, Lewandowski), 53. Kylnar, 60. Beránek
Rozhodčí: Trombik – Bartek, Beinstein. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:6, 4:6, 4:7.

Sestava K. Vary: Bednář (Kovářík) – Benda, Branný, Horváth, Kosina, Kursa, Pohanka, Tureček, Stejskal – Jiskra, Křemen, Mašek, Novotný, Korčmaroš, Rozhon, Zdeněk, Bílek, Bílek, Bokštefel, Karbulka, Mareček, Matoušek.

Ve druhém zápase úvodního dne turnaje čekaly na výběr trenéra Jiřího Kovky Vítkovice, jenž na úvod vysoko podlehly moskevskému CSKA. Ostravští mladíci ale hned od úvodu zápasu dokazovali, že podobný výsledek znovu dopustit nehodlají. V šesté minutě ve velkých šancích sice neuspěli Lewandoski ani Vjačka, stejně tak ve dvojité šanci o deset minut později Planka a znovu Lewandowski. Skóre se tak poprvé měnilo těsně před koncem první třetiny, kdy svou třetí šanci Jakub Lewandowski již proměnil a poslal svůj celek do vedení.

Energetikům se málem podařilo vyrovnat po kuriózní situaci. Při signalizovaném vyloučení Novotného hráli Ostravané bez brankáře, ještě nepřesná zpětná přihrávka jen o kousek minula jejich odkrytou klec! V následné přesilovce ale měli soupeři našeho týmu více štěstí, když na 2:0 zvýšil v čase 25:19 Jan Vojtovič. O necelé dvě minuty to pro energeticky vypadalo ještě hůře. Aktivně hrající vítkovičtí mladíci zvýšila zásluhou Vojtěcha Planky již na rozdíl tří branek. Z jejich strany to však ještě nebylo vše. Tři sekundy před vypršením první poloviny zápasu se prosadil podruhé v zápase Jan Vojtovič, jehož lehkou střelu nedokázal Bednář udržet.

Jiskřičku naděje pro hráče západočeského klubu vykřesal na začátku 35. minuty Václav Stejskal, který využil přesilovou hru. Když pak 28 sekund před druhou sirénou po nádherné přihrávce Zdeňka trefil z pravého křídla Adam Křemen odkrytou část vítkovické branky, mohli se diváci v třinecké malé hale těšit na zajímavou třetí třetinu.

Její úvod ale znovu patřil ostravským hokejistům. Vojtovič však na začátku 44. minuty nejprve nevyužil trestní střílení, o minutu později s Beránkem nedokázali využít přečíslení dvou proti jednomu. Rozhodující okamžik zápasu si tak mladíci z Vítkovic přichystali na 53. minutu, kdy hned dvakrát udeřili. Nejprve využil zmatků v karlovarské obraně Adam Beránek, jen o půl minuty později pak nahození Jakuba Kylnara od modré čáry skončilo až za zády brankáře Bednáře, jenž měl zakrytý výhled. Odpověď Karlovarských na sebe nenechala dlouho čekat. Z předbrankového prostoru se po nahrávce Maška prosadil Jan Karbulka. Když pak oba týmy po vyloučení Planky a Novotného hráli ve čtyřech, prosadil se v čase 55:10 David Matoušek a snížil na 4:6. Energetici to ještě v závěru zkoušeli bez brankáře, jenže prosadit už se znovu nedokázali a naopak po střele Adama Beránka do odkryté branky inkasovali posedmé.