HC Energie Karlovy Vary

Energii doma rozstřílel mistr z Liberce

HC Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Energie má za sebou první domácí utkání právě se rozbíhajícího extraligového ročníku. A hned na úvod jí čekala těžká zkouška, jako soupeř dorazili liberečtí Bílí Tygři. Rozhodovalo se ale už v první třetině, v níž zkušenější hosté vyškolili Energii v produktivitě a vyhráli ji 2:0. Pak už hráli hosté jen na půl plynu, ale domácí se k šancím dostali až ve třetí třetině. Liberec tak bez potíží dovedl utkání k vítěznému konci v poměru 5:1.
Tipsport extraliga, 2. kolo, ne 11.9.2016
Karlovy Vary
Liberec
1:5
0:2, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 57. Vachovec (Kindl, Gorčík) – 5. L. Krenželok (Jelínek, R. Šimek), 12. Bližňák (Lakatoš, Bartovič), 36. Vitásek (D. Špaček, J. Mikyska), 51. Bulíř (R. Šimek, Radivojevič), 54. Jelínek (Mojžíš). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Suchánek, Svoboda. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 2874. Střely na branku: 20:25. Zblokované střely: 36:37. Hity: 8:9. Vhazování: 5:3. Průběh utkání: 0:5, 1:5.
Karlovy Vary: Honzík – Sičák, Dujsík (A), Harant, M. Rohan, Benák, Tomáš Dvořák, Weinhold – T. Rachůnek, Matuš, Stloukal – T. Rohan, Skuhravý (C), V. Tomeček – Vachovec (A), Kindl, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek.
Liberec: Lašák – R. Šimek, Ševc (A), Mojžíš (A), Derner, Jánošík, Vitásek, Plutnar – Svačina, Bulíř, Radivojevič (C) – Bartovič, Jelínek, L. Krenželok – J. Stránský, Bližňák, Lakatoš – D. Špaček, J. Mikyska, Vlach.

Komentář k utkání

Zápas měl od začátku parádní náboj, hrálo se ve velkém tempu a k vidění bylo i mnoho ostrých zákroků a soubojů, které se sudí ale rozhodl netrestat. Energie měla do počtu šancí trochu navrch, zejména tedy v prvních dvou minutách, pak už si hosté dávali větší pozor. A odměnou mu bylo první vsítění, které zapříčinila obrovská laxnost domácího obránce Rohana. Lukáš Krenželok neměl dobrou rychlost a do pásma jel úplně sám proti dvěma obráncům, přesto se podél nich bez problému prosmýkl a dostal se do zakončení, čehož využil střelou pod víko do protipohybu brankáře.

Pak měl velkou šanci ještě Šimek, který nevyužil samostatného úniku. Energie pak nevyužila dvojnásobné početní výhody, a když sudí nabídl hostům početní výhodu za střet Lašáka s Tomášem Rohanem, dostali se hosté do dvoubrankového vedení. A stačilo opět tak málo, domácí bek nestihl vyhodit, Mario Bližňák mu sebral v mezikruží puk a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Energie přes veškerou snahu už zareagovat nedokázala. Liberečtí skvěle bránili a byli nebezpeční při protiútocích, ani oni už se ale neprosadili.

Ve druhém dějství týmy trochu zkrotly, tempo se zklidnilo a upadlo i zbytečné napětí. Společně s tím ubylo ale také šancí a množství pohledných momentů. Liberec vlastně v poklidu kontroloval náskok a domácí nebyli schopní nic vymyslet, zejména při přechodu do útočného pásma.

Hosty pak ale dostala do ráže početní výhoda, po níž přetrvali hosté ještě nějakou dobu v útočném pásmu, až se dočkali další trefy po přesné střele od modré v podání Ondřeje Vitáska. Ani na další inkasování ale domácí nedokázali reagovat, a to mohli být ještě rádi, že Jelínek ke konci při protiútoku minul odkrytou klec. Přesto bylo před třetí třetinou prakticky rozhodnuto.

Třetí třetina byla v podstatě už jen formalitou. Zápas se vlastně jen dohrával, ale i tak si diváci našli několik momentů k zabavení se. Asi největší příležitost Energie v utkání zahodil v první desetiminutovce Skuhravý, kterému v protiútoku tří na jednoho namazal puk Tomeček, ale karlovarský kapitán trefil jen brankáře Lašáka. Následně se ke střele dostal ještě Tomáš Rohan, ale ani ten se přes brankáře neprosadil. Pak ještě z mezikruží nastřelil tyč Matúš, ale Energii prostě přáno nebylo.

A jak se říká, nedáš, dostaneš. Vzápětí využili rychlého brejku hosté, když prakticky do prázdné brány zakončoval na bližší tyč Michal Bulíř, jehož přesně našel Šimek. Po chybě hostující obrany pak mohl skórovat úplně volný Stloukal, ale ani ten na Lašáka nevyzrál. Vzápětí se ale podobná situace opakovala na druhé straně, ale s tím rozdílem, že Petr Jelínek brankáře hravě prostřelil. Nakonec se ale dočkali i domácí, když obkroužil branku Kindl, který následně našel před brankou Michala Vachovce, a ten už měl dost času, aby zamířil a připravil Lašáka o čisté konto. To bylo ale už vše. Domácí nakonec prohráli 1:5.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): Musím kluky pochválit. Makali, bojovali a ani za stavu 0:5 nic nevypustili. Mrzí nás přesilovka pět na tři, ve které jsme se k ničemu nedostali. Soupeř byl dobře organizovaný, silný v soubojích a proměnil šance, které se mu naskytly.

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Odehráli jsme poctivé bojovné utkání proti velmi nepříjemnému týmu domácích. Jsem rád, že za vedení jsme kontrolovali hru a organizovaně jsme došli do vítězného konce.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 12.9.2016

Karel Mlejnek poděkoval fanouškům

Preview k zápasu | so 10.9.2016

Do Varů míří Bílí Tygři i s Karlem Mlejnkem