HC Energie Karlovy Vary

Po přestřelce na východě spadla Energie na poslední místo

HC Dynamo Pardubice - HC Energie 5:3 (3:1, 2:2, 0:0)
Hokejisté Energie nedokázali vyhrát ani na ledě posledního celku tabulky a v důsledku toho si s ním vyměnili místo. V Pardubicích hostům nevyšel už úvod, inkasovali po 35 vteřinách a navzdory Tomečkově vyrovnání první třetinu prohráli 1:3. V prostřední části padly dvě branky na obou stranách a Dynamo už si svůj náskok pohlídalo.
Tipsport extraliga, 10. kolo, út 4.10.2016
Pardubice
Karlovy Vary
5:3
3:1, 2:2, 0:0
Branky a nahrávky: 1. Redenbach (Schaus), 17. Mallet (Leduc, Tomášek), 20. Redenbach (Novák, Schaus), 28. Hubáček (Redenbach, Rolinek), 38. Rolinek (Redenbach, Schaus) – 13. V. Tomeček (T. Rachůnek), 30. Mullane (T. Rachůnek, Sičák), 36. V. Tomeček (T. Rachůnek, Mullane). Rozhodčí: Polák, Pražák – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 6:6. Využití: 3:1. Diváci: 6016. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 5:3.
Pardubice: Štěpánek – Schaus, Ščotka, Bokroš, Novák, Leduc, Ovčačík – M. Kaut, Redenbach, Hubáček – Mallet, Tomášek, Rolinek – Rapáč, Nahodil, T. Kaut – Bárta, Klimenta, Panna
Karlovy Vary: Závorka (20. Honzík) – Dujsík, Harant, M. Rohan, Sičák, J. Tomeček, Tomáš Dvořák – T. Rachůnek, Mullane, V. Tomeček – Kindl, Skuhravý, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek – Kohout, Stloukal, Matuš – Davídek

Komentář k utkání

Pardubice předvedly parádní vstup do utkání. První lajna zůstala na ledě o něco déle než první formace Energie, čehož využil Tyler Redenbach, který dostal hodně prostoru v útočném pásmu a hezkou střelou k tyčce otevřel skóre – 1:0. Další gól mohli přidat domácí vzápětí v přesilovce, ale nedokázali si vynutit potřebný tlak.

Karlovy Vary se osmělily při akci Harkabuse, který v situaci dvou proti jednomu zvolil střelu a Štěpánek musel být v pozoru. Domácí gól pak zneškodnil i teč Skuhravého. Ve dvou proti jedinému bekovi upalovalo i Dynamo, ale Hubáček s M. Kautem celou akci překombinovali.

A tak přišel trest Energie. Vojtěch Tomeček si najel do pásma a trochu nenápadnou střelou našel mezeru mezi Štěpánkovými betony – 1:1. Karlovy Vary mohly skóre dokonce otočit, když ve středním pásmu nakopl trysky Flek, ovšem Štěpánek si jeho střelu z křídla pohlídal.

Závěr první části patřil jednoznačně Dynamu. V 17. minutě nahodil Leduc kotouč na branku a Alexandre Mallet chytrou tečí vstřelil svůj první gól za Pardubice – 2:1. Nic na tom nezměnila ani kontrola videozáznamu. Podobně se domácí dostali i k dvoubrankovému náskoku. Dvacet čtyři vteřin před sirénou zůstal před Závorkou neobsazený Tyler Redenbach a po nahození od modré čáry dokázal dotlačit puk do sítě – 3:1.

Na začátku druhé periody se do další dobré šance dostal Flek, ale znovu nedokázal ideálně zakončit. Na druhé straně se do brankoviště tlačil Bárta a málem dokázal došťouchat kotouč za Honzíka, který o pauze nahradil Závorku. Dynamo se gólu dočkalo až v přesilovce, kdy zůstal před brankou nehlídaný Petr Hubáček a střelou pod břevno zvýšil náskok domácího týmu – 4:1.

Třígólový náskok ale Dynamu nevydržel dlouho. Kohoutova střela po zásahu Štěpánka ještě skončila na tyči, ovšem při přesilovce už se hosté radovali. Energie znovu potřebovala jen pár vteřin a Pat Mullane pohotovou dorážkou snížil – 4:2.

Kdo čekal od týmů ze suterénu tabulky tuhou defenzívu, tak byl asi zklamán, přestřelka nekončila. Ve 36. minutě Rachůnek ihned po buly posunul kotouč k hokejce Radima Matuše a jeho střela prošla až do sítě – 4:3. Za minutu a půl ale Dynamo zase vedlo o dvě branky, opět díky přesilovce. Tomáš Rolinek nahrával z rohu hřiště před branku, kde kotouč odrazil mimo dosah Honzíka jeden z obránců – 5:3.

Karlovy Vary ale stále cítily reálnou šanci a v samotném závěru druhé třetiny zamkly Dynamo v pásmu. Štěpánek musel v krátkém sledu pochytat několik střel z různých pozic. Nápor hostů ukončil až Harantův faul.

I po pauze se Energie snažila ze všech sil co nejrychleji snížit a díky dvěma faulům domácích k tomu měla ideální příležitost. Jenže oslabení ve třech proti pěti, které trvalo 26 vteřin, dokázali domácí hráči ubránit.

A naopak Pardubice mohly jít do tříbrankového vedení. To by ale Nahodil musel při přesilovce trefit odkrytou část branky. Dynamo se ale v této fázi soustředilo hlavně na defenzívu, kde se jim dařilo držet karlovarské útočníky na distanc od Štěpánkovy svatyně. Hosté dlouho nemohli najít kloudnou cestu přes zhuštěný střed pole.

Dynamo v klidu hlídalo dvoubrankový náskok, ale v závěru se muselo strachovat o útočníka Davida Tomáška. Ten zůstal po zákroku ležet nehybně na ledě a do kabin musel být transportován na nosítkách. Přítomné v aréně uklidnil alespoň zamáváním. Ani to nic nezměnilo na faktu, že Dynamo slaví první tříbodové vítězství v sezoně a zároveň se odlepilo ode dna tabulky, kam spadly právě Karlovy Vary.

Ohlasy trenérů

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): Pokyny byly jasně dané, chtěli jsme být aktivní, mít zápas v moci a nečekat, co se stane. To se nám povedlo, dali jsme rychlou branku, ale pak jsme trošku povolili a začali se bát. Ve druhé třetině mě hodně mrzely obdržené branky, protože stav byl ne úplně rozhodnutý, ale byli jsme v určitém odstupu. Na hráče jsem byl proto o druhé přestávce nepříjemný a také jsme změnili taktiku. Zatáhli jsme se trochu více do defenzívy a zápas dovedli k výhře. Karlovy Vary podle mě podaly velice aktivní výkon a byly nepříjemné až do konce.

Jan Tlačil (HC Energie Karlovy Vary): Do utkání jsme vstoupili hodně nešťastně, když jsme hned po 30 vteřinách udělali naivní chybu při střídání a soupeř šel do vedení. Náš mladý tým zatím těžko obrací negativní začátky zápasů. Pak ještě přišly hrubé chyby a možná trochu šťastné góly soupeře.

Související články