HC Energie Karlovy Vary

Energie nevstřelila Zlínu gól a zůstává poslední

PSG Zlín - HC Energie 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Po západočeském debry nezvládli energetici ani další zápas, ve kterém se mohli přiblížit vyšším příčkám. Na ledě předposledního Zlína neproměnili ani největší šance, nechali vyniknout brankáře Kašíka a s jednou inkasovanou brankou padli. Berani tak Západočechům odskočili na rozdíl šesti bodů.
Tipsport extraliga, 26. kolo, pá 2.12.2016
Zlín
Karlovy Vary
1:0
0:0, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 0:0, 1:0, 0:0. Rozhodčí: Čech, Pražák – Flegl, Polonyi. Vyloučení: . Bez využití. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0.
Zlín: Kašík – Kotvan, Marušák, Blaťák, Matějíček, Žižka, Bořuta, Horák – Říčka, P. Holík, Šťastný – O. Veselý, R. Vlach, J. Ondráček – Kubiš, Honejsek, Bukarts – Gago, Popelka, Šlahař
Karlovy Vary: Honzík – Harant, Dujsík, M. Rohan, Sičák, Tomáš Dvořák, Benák – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Kindl, Mullane, Stloukal – Harkabus, Gríger, Flek – Davídek.

Komentář k utkání

Trápící se Zlín vstoupil do utkání v pozměněné sestavě. Zejména útočné řady byly v jiném složení. A možná i to domácím pomohlo k počáteční aktivitě, která však byla pouze optická a žádnou extra velkou šanci nepřinesla. To se změnilo až v první přesilové hře, kterou Zlínu nabídl hostující útočník Stloukal. Nejprve pálil nebezpečně od modré obránce Kotvan, ale i proti jeho dělovce, i proti dorážce Bukartse byl karlovarský brankář pozorný. Výhodu jednoho muže v poli okusili v úvodní třetině také hosté z Energie. Jejich přesilovkám však chyběla nápaditost a také střelba. Asi největší šanci měl mladý Gorčík, když pálil z pravého kruhu. Kašík byl však pozorný a jeho pokus v pohodě zlikvidoval.

V závěru první třetiny hráli domácí další přesilovou hru. Tentokrát se jim podařilo zatlačit Karlovy Vary do defenzivního bloku. Velmi tvrdě pálil z hranice kruhu zlínský kapitán Veselý. I s jeho štiplavou střelou si ale Honzík poradil. V úplném závěru úvodní dvacetiminutovky byli ještě shodně vyloučeni Bukarts a Vachovec za vzájemnou potyčku.

Do druhé třetiny vstoupila Energie v početní výhodě. Tu však odehrála zejména ve středním pásmu a brankáře Kašíka v podstatě neohrozila. A opět se ozvalo hokejové pravidlo nedáš – dostaneš. Energie váhala v obranném pásmu. Domácí naopak výborně napadli, skvělý forčekink Kubiše potrestal Roberts Bukarts, který se v tvářích tvář Honzíkovi nemýlil a ukázal, že mu přeřazení do třetího útoku prospělo. Poté si o cenu fair play řekl hostující Gorčík, který odvolal chybně odpískaný faul na svou osobu.

Obdržená branka nakopla Energii, která se hnala kupředu. Aktivní hra hostí přinášela fauly a přesilové hry. Karlovarští si zahráli patnáct vteřin dokonce přesilovku pět na tři. Tu však nesehráli svěřenci trenéra Tlačila vůbec dobře. V pokračující početní výhodně měl dobrou příležitost Tuominen, ale domácího brankáře nepřelstil. Karlovarští hokejisté přebrali, i díky početním výhodám, otěže utkání, domácí obrana v čele s výborným Kašíkem ale odolávala. Ševci ukázali, zhruba v polovině zápasu, svou obětavost při akci čtvrtého útoku Energie. Postupně pálili Gorčík, Flek a do poloprázdné svatyně také Harkabus. Již překonaného brankáře však zastoupil v brankovišti zkušený obránce Žižka a udržel tak svému týmu těsné vedení. V závěru druhého dějství měl tutovku na hokejce domácí Šťastný, který z hranice brankoviště, po krásné nahrávce Honejska, jen těsně minul. A tak se šlo do šaten lépe Zlínu, který po čtyřiceti minutách vedl nad karlovarskou Energií jedna nula.

Do závěrečného dějství vstoupili hosté v početní výhodě. Souběžně s druhou sirénou byl totiž vyloučen domácí Holík. Přesilovku však hosté dlouho nehráli. Počet sil na ledě se srovnal po faulu Mikulíka. Navýšit vedení mohl Šťastný, jenž pálil z pravého kruhu, přesouvající se Honzík ale jeho pokus vyrazil do ochranné sítě. Domácí se již nikam nehnali a hlídali si své jednobrankové vedení. Jak je známo, Zlín výborně brání střední pásmo, což na začátku třetí třetiny potvrzoval. Navíc vyrážel do nebezpečných protiútoků. Jeden takový zakončoval Bořuta jen těsně vedle.

V závěru třetího dějství nabídl ještě hostům přesilovku kapitán Veselý, který pykal za podražení. Ševci se však s vypětím všech sil ubránili. Karlovy Vary se nedostaly do vážnějšího ohrožení Kašíkovy branky. Dvě minuty před koncem měl na hokejce vyrovnání Gríger. Ani on však na bezchybného zlínského gólmana nevyzrál. Tlak hostí byl v závěru ohromný. Chyběla však větší pohoda na holích a možná i štěstí, které Energie v celém zápase neměla. Sedmdesát pět vteřin před koncem byl znovu vyloučen kapitán domácích Veselý, tentokrát za hákování. Karlovarští trenéři si celkem logicky vybrali oddechový čas a odvolali svého brankáře. Naděje na vyrovnání však zhatil faul Skuhravého. Početní výhoda hostí skončila a zanedlouho poté i celý zápas. Energie v něm nevyužila celých deset přesilových her. A s takovouto bilancí a produktivitou se skutečně vyhrává jen těžko. Utkání o šest bodů tak zvládl lépe domácí Zlín, karlovarská Energie nadále zůstává na posledním místě extraligy.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík:Věděli jsme, že Vary hrají celoplošný tvrdý hokej a že se nám asi nepovede dát moc gólů. Hosté nás sice zatlačili ve třetí třetině, ale konečně jsme probudili bojovnost a dokázali jsme zblokovat mnoho střel. Podařilo se nám i ubránit oslabení aktivním přístupem, za což chci hráčům poděkovat.

Jan Tlačil:Zápas byl více bojovný než hokejový. Udělali jsme hrubou chybu, kterou soupeř dokázal potrestat. Navíc se nám v žádné z mnoha přesilovek nepodařilo vytvořit šanci, z níž bychom mohli soupeře ohrozit. Pořád hledáme ideální typ hráče do přesilovky. Chybí nám někdo, kdo by dokázal vzít situaci do svých rukou. Chválím hráče za nasazení, ale příležitosti při hře pět na pět jsme využít nedokázali.

Související články

Preview k zápasu | čt 1.12.2016

Energie zajíždí na led trápícího se Zlína